Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Virgil Abloh: Odlazak velikog kreativca

LVMH je potvrdio da je DJ i modni dizajner preminuo nakon privatne borbe s rakom

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 29 November 2021
Virgil Abloh: Odlazak velikog kreativca

Utjecajni modni dizajner i DJ Virgil Abloh preminuo je u dobi od 41 godine nakon borbe s rakom. Ablohovu smrt objavila je modna korporacija LVMH na Twitteru, pod kojom je nekoliko godina služio kao dizajner za brendove Off-White i Louis Vuitton menswear. Evo što stoji u izjavi predsjednika Uprave LVMH-a Bernarda Arnaulta: “Svi smo šokirani nakon ove strašne vijesti, Virgil nije bio samo dizajner, vizionar, on je bio i čovjek s prekrasnom dušom i velikom mudrošću. Cijela obitelj LVMH udružena je u ovom trenutku velike tuge, svi mislimo na njegove najmilije nakon smrti njihovog supruga, oca, brata i prijatelja.”

Iz LVMH-a potvrđuju da je Abloh preminuo u nedjelju, 28. studenoga, od raka, nakon što se niz godina privatno borio s opakom bolešću.

Virgil Abloh rođen je 30. rujna 1980. u Rockford Illinoisu, prvotno se školovao za arhitekta na Illinois Institute of Technology (IIT) prije nego što je krenuo u modu nakon slučajnog susreta s reperom Kanyeom Westom u tiskari u Chicagu. Uz stažiranje u Fendiju, Abloh je počeo raditi za Westa – kao kreativni direktor na albumu 'Watch the Throne' iz 2011. s Jay-Z-jem i te je radio i u Westovoj kreativnoj agenciji DONDA.

Abloh je 2013. osnovao vlastiti modni high-end streetwear brend Off-White, a 2018. je imenovan za novog umjetničkog direktora Louis Vuitton mensweara – kao prva osoba afričkog podrijetla koja je vodila tu liniju.

Abloh je bio i poznati DJ - nastupao je na mjestima kao što su Hï Ibiza, Phonox, Tomorrowland, Circoloco, fabric, XS Nightclub... Nastupao je pod svojim imenom, pod aliasom FLAT WHITE te kao duo Paris, IL uz Guillaumea Berga, s kojim je producirao Impact mix za Mixmag 2016. godine. Abloh je počeo DJ-irati u svojim tinejdžerskim godinama, pod utjecajem Gilesa Petersona, Benji-B-a i A-Traka. Svoj prvi singl 'Orvnge' objavio je uz Boys Noize u siječnju 2018., te je iste godine Mixmag proglasio Abloha jednim od svojih 10 najboljih DJ-eva godine.

Godine 2019. Abloh je surađivao s Pioneerom kako bi stvorio posebno izdanje prozirnih modela CDJ-2000NXS2 i DJM-900NXS2 - s mikserima koji će biti izloženi u Muzeju suvremene umjetnosti u Chicagu. Godine 2021. započeo je dvotjednu radijsku emisiju na Worldwide FM-u "Imaginary Radio c/o Virgil Abloh", s gostima kao što su Omar-S i Alex Sowinski.

Ablohova smrt i bolest šok su za modnu i za glazbenu industriju, iako je dizajner 2019. rekao da će se povuči iz javnog života zbog zdravstvenih razloga. Tijekom telefonskog razgovora s američkim Vogueom, Abloh je izjavio da se osjeća "umorno" i odlučio je posjetiti liječnika. “Uglavnom, sve je u redu”, rekao je Abloh. “Ali liječnik mi je rekao 'ovaj tempo kojim ste na neki način tjerali svoje tijelo nije dobar za vaše zdravlje'.”

Prijatelji i kolege odali su mu počast na društvenim mrežama. Pharrell Williams je napisao: “Srce mi je slomljeno, Virgile, bio si ljubazan, velikodušan, promišljen kreativni genije.” Riz Ahmed je objavio: “Otišao si prerano, ali tvoje naslijeđe živi. Hvala ti za sve što si učinio da podržiš toliko ljudi i kako si nas potaknuo da preispitamo što je moguće.” Maryanne Hobbs pridružila im se u prisjećanju na Abloha, napisavši: “Užasnula me vijest o smrti Virgila Abloha. Njegov rad na meridijanu između glazbe i mode gdje mnogi od nas stvaraju svoje identitete služio je kao primjer baš kao i način na koji je podijelio svoje znanje i strast s novom generacijom... RIP divni Virgilu.”

Load the next article
Loading...
Loading...