Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Znanstveno istraživanje na Exitu: Uz ograničenja ulaska, festivali nisu mjesta masovnog širenja virusa

Istraživanje u Novom Sadu bi moglo ubrzati povratak svjetske glazbene industrije

  • Mixmag Adria I Foto: Promo
  • 26 July 2021
Znanstveno istraživanje na Exitu: Uz ograničenja ulaska, festivali nisu mjesta masovnog širenja virusa

U Novom Sadu je, tijekom održavanja ovogodišnjeg Exita, provedeno znanstveno istraživanje čiji je cilj procjena utjecaja održavanja festivala na širenje virusa Covid-19, kao i efikasnost ''Safe Events SerbiA'' sigurnosnog protokola, koji je striktno primjenjen na Exitu. Istraživanje je organiziralo stručno osoblje Doma zdravlja Novi Sad i udruženje Projekt Lab, odnosno istraživački tim epidemiologinje doc.dr. Marije Milić.

''U želji da ispitamo rizik od zaraze novim koronavirusom tijekom posjete jednom masovnom događaju, a u situaciji kada se primjenjuju sve preventivne mjere i kad se od svih posjetitelja zahtjeva da su cijepljeni ili da imaju negativan test na koronavirus, odlučeno je da se tijekom Exit festivala provede znanstveno istraživanje te se, na taj način, iskoristi jedinstvena prilika za nova znanstvena saznanja o virusu. Dosadašnji preliminarni rezultati ukazuju na to da nije bilo pozitivnih među sudionicima istraživanja, a detaljnije rezultate očekujemo uskoro'', izjavila je doc.dr. Milić.

Ukupno 345 ispitanika je podjeljeno u dvije grupe – cijepljene i one koji su na festival ulazili s negativnih testom. Oni su testirani prije ulaska na festival, od 8. do 10. srpnja i samo je jedna osoba bila pozitivna. To je osobi onemogućen ulazak na festival. Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana, od 15. do 17. srpnja. Rezultati su i više nego ohrabrujući – u obje grupe niti jedna osoba nije bila pozitivna na Covid-19!

''Uz rigoroznu kontrolu ulaska, ovakvi rezultati istraživanja bili su očekivani. Za konačnu analizu bit će potrebno neko vrijeme, ali već se sad može reći, kako na osnovu istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, da Exit festival nije mjesto masovnog zaraze'', rekao je direktor Doma zdravlja Novi Sad, Veselin Bojat.

Još jedan uvjerljiv dokaz da na Exitu nije bilo masovnog širenja virusa je i činjenica da, ni 10 dana nakon početka festivala, nije došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu, te da se dnevno kretanje virusa u vremenu od 8. do 19. srpnja u ovom gradu ne razlikuje od prosjeka ostatka Srbije. Još jedan pokazatelj da na Exitu nije došlo do masovne zaraze je i preliminaran podatak da je, od gotovo 20.000 stranaca, od kojih je većini bio potreban PCR test za povratak u zemlju porjekla, samo jedan inozemni posjetitelj bio pozitivan na virus.

U Europi je, dosad, provedeno niz istraživanja na manjim događajima i sva su pokazala da, uz navedena ograničenja, koncerti i festivali nisu rizična mjesta za prenošenje Covida-19. Istraživanje na Exitu je prvo koje napravljeno na masovnom događaju, na kojem je bilo više desetina tisuća ljudi, pa se očekuje da njegovi rezultati mogu biti jedan od ključnih argumenata u borbi za povratak velikih događaja širom svijeta.
Load the next article
Loading...
Loading...