Menu
Home Novosti Menu
Blog

30 godina Maydaya

Najdugovječniji događaj elektroničke glazbe danas slavi 30 godina

  • Arsen Pavešić I Foto: mayday.de
  • 14 December 2021

Točno prije 30 godina, u Berlinu, održan je prvi Mayday, danas globalno poznat brend svim ljubiteljima elektroničke glazbe i sinonim za rave party. Serijal koji i ovom obljetnicom potvrđuje svoj status najdugovječnijeg događaja elektroničke glazbe, zapravo je počeo kao dio prosvjeda - građanske inicijative tadašnje berlinske mladeži za spas radijske postaje Jugendradio DT64. Postaja je bila središnji medij omladinskih organizacija bivšeg DDR-a, još od 1964., kad je krenula s emitiranjem u sklopu godišnjeg susreta njemačke mladeži (Deutschlandtreffen der Jugend), nakon čega je nastavila s programom usmjerenom prema mladima. Zbog sklonosti tadašnjih glazbenih urednika prema suvremenoj rock glazbi, DT64 je odmah postao meta kritike vladajuće socijalističke partije koja je kritizirala propagiranje ''zapadnjačke'' glazbe. 70-ih, DT64 se mogao čuti i u ostatku DDR-a, a postao je popularan ponajviše zbog večernjeg programa, u kojem su gostovali bendovi iz cijele države i nastupali u živo. U drugoj polovici 80-ih, na zalazu DDR-a, glazbeni program DT64 bio je na razini bilo kojeg zapadnoeuropskog radija - subotom su, na programu, bili hitovi s britanskih i američkih ljestvica, a nudio je i specijalizirane glazbene emisije kao npr. Hard to Heavy (hard rock & heavy metal), Parocktikum za alternativnu glazbu i Maxi Hour, u kojem su se puštali maksi singlovi i remiksevi i iz kojeg će, 1990., nastati i Marushin Dancehall. Nakon pada Berlinskog zid i ujedinjenja dvije njemačke države, DT64 je postao jedan od stjegonoša ujedinjene njemačke mladeži i nastavio emitirati pod parolom "Power from the East Side". U novoj programskoj shemi, od 11/1990, jedna od najpopularnijih emisija bila je upravo Dancehall, prva radijska emisija u Njemačkoj, posvećena isključivo elektroničkoj glazbi.

No, polovicom '91. postaja se našla u problemu, zbog novog zakona prema kojem je, sve bivše državne tvrtke iz DDR-a, trebalo privatizirati do kraja godine. Pretvorba u komercijalni radio značila bi kraj postaje DT64, kao takve, što je izazvalo val prosvjeda diljem Njemačke, u kojeg su se uključili i braća Lenz - Maximilian (WestBam) i Fabian (DJ Dick) te Marusha i ostatak ekipe iz Low Spirit Recordsa i magazina Frontpage. Party podrške radiju DT64 održan je, 14.12.'91., u Hali Weissensee, u Pankowu, nekoć poznatoj rezidencijalnoj četvrti vlade DDR-a. Nazvali su ga Mayday, prema staroj radijskoj oznaci za uzbunu. Pred oko 5000 posjetitelja, nastupili su Frank de Wulf, Westbam, Sven Väth, Dick, Rok, Tanith, Dave Angel, Moneypenny, Sascha, Marusha, Mate Galic, Neutron 9000 i Pure Energy te live actovi Ravesignal, Speedy J, Mental Overdrive, The Hypnotist. Unatoč prosvjednom Maydayu i nizu akcija po raznim krajevima Njemačke, DT64 ipak nije opstao. Nakon nekoliko odgoda, 1993. je frekvenciju preuzela postaja MDR Sputnik. No, za razliku od radijske postaje, opstao je Mayday koji se nastavio, otad neprekidno održavati. Prvi idući i jedini ikad održan u Kölnu, dogodio se 30.4.'92. i okupio preko 10 tisuća rejvera. I ovaj je događaj isto bio u znaku podrške za DT64, a glazbeni program su predvodili Joey Beltram, Westbam, Jeff Mills, Lenny Dee, DJ Dick, Sven Väth, Marusha, Hell, Aphex Twin i dr. Od 1992. se nastavila tradicija ''zimskog'' i ''proljetnog'' Maydaya. Zimsko izdanje '92. i '93. održano je na originalnoj lokaciji u Berlinu, a proljetno se od '93. smjestilo u Dortmund. Od 1997. Dortmund postaje jedino sjedište Maydaya u Njemačkoj, s regularnih 20 tisuća posjetitelja. 2000.god. organizacija, po prvi put izlazi izvan državnih granica i, u gradu Katowice, održava Mayday Polska. Dvije godine kasnije održava se i prvi Mayday u Mađarskoj, a potom i u Rusiji.

Kontinuitet održavanja Maydaya, prekinut je jedino 2020.god., kad je događaj u Dortmundu otkazan zbog pandemije koronavirusa. Nažalost, iz istog razloga, Mayday, ni slavljeničku 2021., nije uspio održati regularno izdanje. Umjesto toga je, 30.4., ove godine, održano 8-satno stream izdanje iz dortmundske dvorane Westfalenhallen, na kojem su nastupili Anthony Rother, Clara Cuvé, Elli Acula, FJAAK, Karotte, Marco Bailey, Pan-Pot i Thomas Hoffknecht. Zbog restrikcija koje su ostale na snazi u Dortmundu i tijekom ostatka godine, Mayday se, prije nešto više od mjesec dana, 10.11., održao u Katowicama, u dvorani Spodek. Nastupili su Charlotte de Witte, Chris Liebing, Joris Voorn, Kobosil, PETDuo, Rødhåd, Sven Väth, Westbam i dr.

Ulaznice za Mayday 2022., 30.4., u dortmundskom Westfalenhallenu, već su puštene u prodaju, iako još nema nikakvih informacija o programu, niti je poznato hoće li, u njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, dotad biti povoljni uvjeti za održavanje glazbenih događaja...

Next Page
Loading...
Loading...