Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Bore Balboa: 'Možda se danas lakše probiti na sceni, ali u rastućem moru pjesama, spotova i ofarbane kose teže je ostati relevantan'

‘Gospodin hip-hop scene’ novim singlom najavljuje veliki samostalni koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture

  • Mixmag Adria | FOTO: Andro Tasovac i Dora Šarić
  • 15 February 2023

Ovaj petak u zagrebačkoj Tvornici kulture nastupa Bore Balboa, sve prepoznatljiviji reper domaće glazbene scene, pravog imena Ivan Španja iz Brodarice kraj Šibenika, a koji svoj glazbeni put i glazbeni alter-ego Bore Balboa gradi već deset godina. Slovi kao jedan od vodećih rap-tekstopisaca, često ga opisuju i kao “gospodina hip-hop scene”, a regionalna glazbena ikona Rasta za njega je izjavio da mu je najdraži hrvatski reper. Koncert je najavio novim singlom 'Madanebi' a spominje i nadolazeći novi studijski album: “Ovo je prvi singl s nadolazećeg albuma Mercedes City 2, nasljednika albuma iz 2020. Produkciju pjesme potpisuje Traposlavia, tvorac beata za Mo Salah. Na aranžmanu su radili Traposlavia i Fallo Da Solo pulen Peki, a mix i master je Peki odradio sam”. Prateći videospot sniman je u dvorcu Trakošćan, a za kameru, režiju i montažu spota zaslužan je Mario Podrug Divvisual.

Spot pogledajte OVDJE, detalje o koncertu doznajte OVDJE a u nastavku pročitajte intervju s Borom.

m: Na sceni si već deset godina, tko ti je najveći glazbeni uzor i podrška u glazbenom smislu?

BB: Lil Wayne mi je definitivno najveći uzor i njegov utjecaj se može čuti u gotovo svakoj pjesmi. Što se podrške tiče, teško mi je odgovoriti, jer sam tek odnedavno dio kolektiva koji skoro pa svakodnevno zajedno stvara glazbu. Podršku su mi na početku pružili Kiša Metaka, bez kojih sigurno danas ne bih bio gdje jesam. Jedan Coby i Reksona su pratili moj rad i 2013., dok sam pjesme snimao u najgorim uvjetima. I jedno i drugo je više bila podrška na daljinu, onda kad bi se čuli. Uvijek je tu bilo respekta i komentara nekog iskusnijeg i boljeg, ali da se ne lažemo, sam sam se sebi trudio biti podrška u momentima kad se činilo da bavljenje glazbom nema smisla.

m: Osnovao si diskografsku kuću Fallo Da Solo; što želiš ili bi volio postići s labelom, koji su ciljevi i koji je bio povod osnivanja?

BB: Želio bih i volio postići da to ime predstavlja kvalitetu, mladost, samostalnost u radu i promociji. Oslanjanje na svoje i vještine onih ljudi oko sebe. No handouts mentalitet, nitko nam ništa neće pokloniti. Nije dosad, niti im je u planu. Timski rad. Cilj je doći do renomea pravog pravcatog labela, za što će trebati mnogo vremena, truda i financijskih sredstava, ali vjerujem da možemo i već smo krenuli graditi jednu jako zdravu priču.

m: Što je “gospodin hip hop scene“ pripremio za prvi veliki samostalni koncert ove godine - čuli smo da će biti gostiju, hoćeš li nam otkriti nešto više?

BB: Ne bih htio otkrivati imena gostiju, najbolje bi bilo da pripremite ulaznice i iznenadite se u petak :)

m: Prošle si godinu premijerno nastupao na najvećem regionalnom festivalu EXIT, ali i na Sea Star Festivalu, Dritu iz Boćarskog te Brucošijadi FER-a. Kakvi su tvoji planovi za ovu godinu?

BB: Imati nove premijerne nastupe, gdje god bili mogući :) Jedan od njih se događa sigurno, to je onaj na Ferragostu, što mi je jako drago. Osim toga, plan je raditi na albumu, po mogućnosti ga dovršiti i objaviti, ali samo ako je stvarno gotov. Velik je pritisak za kvantitetom, ali Fallo Da Solo to nikad neće staviti ispred kvalitete materijala.

m: Tvoj prvi ovogodišnji singl je pjesma 'Madanebi'; naišla je na pozitivne kritike, a videospot je na glasu kao posljednji spot s hrvatskim kunama - jesi li to planirao?

BB: Ne mogu reći da sam planirao. Te kune su bile potrebne i za spot kao rekvizit, ali i za praktične razloge tog dana. Ako je to stvarno zadnji spot s kunama, s čim se znamo šaliti, onda sam pogotovo ponosan. Rip Kuna, you will be missed. Ali moramo sad ganjati ove eure, šta ćeš.

m: Čestitke na nominaciji za Rap&Off izvođača godine; kakav je tvoj pogled na tu nominaciju i glazbene nagrade općenito?

BB: Drago mi je da sam nominiran. Rado bih je osvojio, kao i bilo koju ostalu nagradu. Vjerujem da isto mišljenje dijele i kolege. No, donekle poznavajući situaciju oko strukture glasačkog / biračkog tijela, u vezi nagrada nemam velika očekivanja. Iako poštujem svakog tko se trudi dati svoj pozitivni obol glazbenoj industriji u Hrvatskoj. Naše nagrade su puni koncerti, streaming brojke i YouTube trending. Na zastupljenost u eteru i dalje čekamo ;)

m: U jednom od intervjua si spomenuo da bi volio odraditi nekoliko gaža u dijaspori - jesi li u međuvremenu dobio koji poziv?

BB: Na moju žalost, ne. Ali! Moja strofa na pjesmi 'Ulice', novom singlu s Pekijem započinje na njemačkom jeziku, nastavlja se na talijanskom da bih je završio na hrvatskom. Tako da, nada umire posljednja.

m: Što misliš o novim licima hrvatske hip-hop scene; podsjećaju li te na Boru prije deset godina?

BB: Ne mogu reći da me itko podsjeća na starog mene. I oni bi trebali biti sretni s tim odgovorom, s obzirom da su svi u startu krenuli s boljim tehničkim zvukom, rade grupno i povezani su, često sami rade beatove, spotova u prvoj godini imaju više nego ja u prvih 5 itd. Trudim ih se maksimalno podržavati. Teško je to usporediti zbog razvoja popularnosti hip-hopa, pogotovo i trapa u tom periodu. Ali ako se pitanje odnosi na moj zvuk, stil i tekstove, tu ću možda biti prepotentan i reći da me također nitko ne podsjeća ni na starog, ni novog mene. Momci i cure imaju svoj đir i neka ga nastave gurati.

m: Kad povučeš paralelu sa svojim počecima, je li novim artistima danas lakše ili teže probiti se?

BB: Možda im je lakše doći do prvog probitka na scenu, ali mislim da je dosta teže u rastućem moru pjesama, spotova i ofarbane kose ostati relevantan na toj istoj sceni. To će učiniti samo oni neovisni o trendovima koji imaju najviše discipline, talenta, strategije i hladnih glava oko sebe. Ima sigurno i takvih i veselim se pratiti njihov rast.

Next Page
Loading...
Loading...