Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Folamour: “Vaša publika ima prekrasnu energiju i vibru”

Donosimo intervju s francuskom house senzacijom koja večeras nastupa u Beogradu

  • JOVANA RADOVANOVIĆ | FOTO: Press
  • 12 March 2022

Folamour, disco house viralna atrakcija večeras, 12. marta, nastupa u Hangaru Luke Beograd koji će obojiti svojim jedinstvenim muzičkim stilom i letnjim, sunčanim vibracijama. Ovaj francuski muzičar postao je nova house senzacija, a pozicionirao se kao jedan od najperspektivnijih izvođača svoje generacije nakon tri hvaljena albuma i sada već legendarnog Boiler room seta. U nastavku pročitajte intervju povodom večerašnjeg nastupa u Beogradu!

m: Imaš profesionalnu muzičku pozadinu; reci nam nešto više o tome. Kada i kako si se odlučio baviti muzikom?

F: Ušao sam u glazbu jako mlad, kada sam imao 5 ili 6 godina svirajući bubnjeve u vrtu moje bake i djeda u južnoj Francuskoj. Smatrali su da imam previše energije i mislili su da je glazba dobar način da je izbacim. Nekoliko godina kasnije okušao sam se na gitari i počeo svirati i pjevati u nekoliko bendova kao tinejdžer što sam jako volio. Kad sam se preselio u Lyon, morao sam prestati svirati jer je smetalo susjedima. No, jednog dana moj prijatelj je vidio moju kolekciju vinila i rekao mi da bih trebao podijeliti svoju ljubav prema muzici puštajući ih ljudima i tako sam postao DJ ! Što se tiče producentske strane, uvijek sam se bojao kompjutera kao instrumenta pa mi je trebalo dugo se bacim u to. Ali, jednog dana sam se razbolio, morao sam dva mjeseca biti u krevetu pa sam kupio Ableton i započeo svoj Folamour projekt. To je bilo 2014. godine.

m: Ovo ti je drugi put u Beogradu. Možeš li nam opisati kako je bilo prvi put, kakva je bila atmosfera, publika?

F: Bilo je stvarno posebno kada sam prvi put svirao u Beogradu. Publika je imala prekrasnu energiju i vibru, otvorena za bilo koji žanr glazbe. Istočna Europa je inače puna dobrih mjesta, promotora i uvijek posebne publike za koju treba svirati. Jedva se čekam vratiti!

m: Planiraš li unaprijed svoje DJ setove ili improviziraš? Reci nam nešto o svom DJ stilu.

F: Nikad ne znam što ću puštati prije nego što krene set, tako da uvijek bude iznenađenje! Osjećam da je to najbolji način da se sam zabavim, uostalom, ja sam prva osoba koja čuje stvar, prva publika da tako kažem. Ali, uvijek imam nekoliko pjesama obavezno vrtim nekoliko tjedana i nikada ih ne propuštam! Ovih dana imam i nekoliko svojih neobjavljenih pjesama koje vrtim pa ćete ih vjerojatno čuti i u Beogradu.

m: Koje je najluđe mjesto na kojem si ikada svirao?

F: Imao sam dva nezaboravna showa, zaista posebna. Bio sam u Olympiji u Parizu, jednoj od najpoznatijih koncertnih dvorana na svijetu - to je također bilo predstavljanje mog novog showa (Power to the PPL A/V). Bilo je ludo jer je to legendarno mjesto i moja ekipa ga je punila ljubavlju i takvom energijom da smo ga potresli te večeri. Drugo najluđe mjesto je Printworks prije nekoliko tjedana. Potpuno rasprodan s postavom koju sam kurirao samo s umjetnicima i ljudima koje stvarno volim i kojima vjerujem, kao što su Hugo Lx, Sassy J, Young Pulse, Laurence Guy i drugi. Bilo je to kao obiteljsko okupljanje sa svim mojim prijateljima, dijeljenje naše ljubavi prema glazbi. Energija je bila ogromna!

m: Možeš li odabrati pjesmu koja spaja sreću i tugu koju voliš svirati u svojim setovima?

F: Razmišljajući o tome, zapravo postoji dosta pjesama koje sviram koje govore o tuzi i usamljenosti, ali pretvaraju to u nadu. Ipak, izdvojit ću moju pjesmu, “There are just places to me now”, to je baš takva pjesma, koja govori o mjestima koja su u prošlosti bila toliko bitna a sada su samo zgrade i ništa više. Ipak, na kraju se osjeti neki pozitivan, radosni vibe.

m: Postoji li priča oko tvog glazbenog imena – Folamour?

F: Folamour je francusko ime Doctora Strangelovea, iz Kubrickovog genijalnog filma. Odabir imena uvijek je kompliciran, ali mislio sam da je ovo antinomično ime, miks ludila i ljubavi, mraka i ljepote, prilično slično onom kako bih sebe opisao kao umjetnika.

m: Skidaš li ikada svoj šešir? U kojim prilikama ako da?

F: Skidam, da! Ponekad i nastupam bez šešira, ali istina je da je to prilično rijetko. Najčudnije je što ljudi misle da sam ćelav a prilično sam kosmat.

m: Gdje bi želio nastupati a još nisi imao priliku?

F: Ne nastupam toliko u Africi pa tamo ima puno zemalja u kojima bih volio svirati češće, gdje znam da imam prijatelje i publiku. Moje obrazovanje i kultura dolaze iz Afrike na mnogo načina, tako da uvijek iskoristim svaku priliku da odem tamo svirati glazbu ili snimati s glazbenicima.

m: Da nisi DJ, čime bi se bavio?

F: Vjerojatno bih bio pisac. Napisao sam dvije knjige i mislim da bih napisao još da imam vremena.

m: Što ovih dana slušaš privatno?

F: Ovih dana sam podijeljen između posljednjeg albuma Parcelsa za koji mislim da je nevjerojatan, vjerojatno je moj najdraži pop albuma desetljeća do sada. Također slušam puno C. Tangana, J Balvina, Jembaa Groove, Andrewa Birda... Nikada ne slušam samo jednog izvođača jer volim slušati glazbu ovisno o tome gdje sam, što radim, kako se osjećam...

m: S kim bi želio surađivati?

Volio bih raditi s C. Tanganom i belgijskim umjetnikom Hamzom, ali naravno ima ih još mnogo. Ipak, svake godine se taj popis smanjuje jer dobijem priliku za suradnju :)

Next Page
Loading...
Loading...