Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Fresh: DEENOISE

Upoznajte Dina Seferovića koji stoji iza ovog zanimljivog autorsko-producentskog projekta

  • Jovana Radovanović | Foto: Anesa Seferović
  • 28 February 2022

Nakon nedavno predstavljenog debitantskog solo singla “Blood Vessel”, glazbenik i producent Deenoise novu godinu započeo je novim singlom i videospotom “Not In The Mood”. Iza ovog autorsko-producentskog projekta stoji Dino Seferović, koji se u proteklih deset godina glazbene aktivnosti istaknuo kao autor i frontmen zagrebačkog garage-rock benda Achromatic Attic. U želji za novim glazbenim izričajem, započeo je projekt Deenoise, u kojem se okreće glazbenom istraživanju i drugačijem zvuku, a to predstavlja i u novoj pjesmi “Not In The Mood”. Upoznajte Deenoise!

“Prvi instrument koji sam počeo svirati bio je Casio synth, specifičnih polifonih zvukova, pomalo iritantnih i nisam ga nimalo volio svirat”, priča nam Dino. “Zbog mame sam na koncu upisao školu gitare, a zbog tate zavolio pjevanje, ali i slušanje raznolike glazbe jer je sa svojih terenskih putovanja često nosio razne albume izvođača iz drugačijih žanrova. Nekad je to bio album “Oops!... I Did It Again” od Britney, a nekad Nirvana ili Metallica. Znalo se tu pronaći i sevdaha, ali i Miladina Šobića. U svakom slučaju, za svakog ponešto. Mogao bih reći da je to u meni razvilo neku glazbenu znatiželju i želju da učim i izlazim iz svojih okvira”, otkrio je.

Pročitajte i ovo: Fresh: Tam

Njegov muzički put je započeo Rock Akademijom u Zagrebu, preko Achromatic Attica gde je bio frontmen i gitarista, sve do sadašnjeg Deenoise projekta.

“Već sam u Atticu počeo shvaćati da želim istraživati raznovrsne stilove i krenuo ulagati u tom smjeru. Tada sam razmišljao okušati se kao DJ, ali ipak sam pomalo ostao u safe zoni i počeo raditi na prvim skicama onoga što je danas Deenoise, a koji spaja elemente elektroničke glazbe, popa i rocka.”

Inspiraciju pronalazi u brojnim autorima, posebno onim koje karakteriše svestranost: “U ovom bih trenutku izdvojio Damona Albarna. Njegov glazbeni opus je iznimno raznolik, zanimljivo je slušati kako spaja različite žanrove i fasciniran sam činjenicom da je od devedesetih pa do danas jedna od najrelevantnijih glazbenih ličnosti. Do danas je surađivao sa svim i svakim, kao sto su Kali Uchis, Vince Staples, Peven Everett. Očigledno je prilagodljiv i kul lik sa otvorenim pogledima na glazbu i svijet. Mislim da njegovoj kolekciji suradnji nedostaje jedna balkanski autor, kao što sam ja hahaha!”

Tokom stvaranja konstantno preslušava svoju glazbu do najsitnijih detalja zbog čega sam proces stvaranja često traje puno dulje nego što je u startu planirano. Kako je perfekcionista, često nije zadovoljan finalnim oblikom pesme, pa se i po nekoliko puta vraća na nju kako bi zvuk dobio finalni oblik. Na naše pitanje o tome koliko je estetika važna u muzici, odgovara: “Danas je protok informacija meni nezamislivo brz i trendovi se mijenjaju na dnevnoj bazi. Iz tog razloga mislim da je loviti pretjeranu estetiku manje bitno od same forme. Ako je forma i poruka koju šalješ kvalitetna onda će se i sama estetika iskristalizirati, a potom ju je samo potrebno ispolirati.”

Objava albuma planira se krajem ove godine, uz puno nastupa u celoj regiji: “Volim putovanja, a gdje ćeš boljeg izgovora od svirke u nekom gradu u inozemstvu gdje imaš priliku upoznati lokalce, osjetiti kako reagiraju na nešto što si ti stvarao godinama i uživati u trenutku. S druge strane, ono o čemu oduvijek maštam je remix neke od mojih pjesama. Remixevi su mi oduvijek bili jako zanimljivi jer bi dali drugačiji outlook na pjesmu. Nemali broj puta sam se više poistovjetio s remixem nego originalom pjesme. Pa eto, tko ima zelju surađivati i napraviti remix za neki od trenutačnih ili budućih singlova, ja (ne)strpljivo čekam! :D”

U međuvremenu Deenoise predstavljaju i kako zvuče uživo, kroz “Live Sessions at SideChain Studio” video-serijal, snimljen u zagrebačkom SideChain Studiju, pod redateljskim vodstvom Marka Knezovića i Mateja Lagure a koji možete provjeriti u nastavku.

Next Page
Loading...
Loading...