Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Fresh: Radios

Upoznajte novo lice na techno sceni

  • Jovana Radovanović | Foto: Radios Press
  • 12 July 2021

Rođen u Osijeku, sa prebivalištem u Zagrebu, Radios je novo lice techno scene gde će se, nadamo se, dugo zadržati. U vode elektroničke muzike ušao je kao tinejdžer, kroz lokalne žurke i festivale, i ubrzo shvata da time želi da se profesionalno bavi. Do sada je objavio EP -jeve za IOVEM i Machine Control Records, a nedavno je izdao “Endlless Path“ sa kojom je dospeo na 3. Mesto Beatportove chart liste. Upoznajte Radiosa!

Mladić iz Osijeka, Radios, muzičkom produkcijom počeo se baviti prije dvije godine i to na nagovor prijatelja, ali i iz lične znatiželje i strasti. Nakon godinu dana traženja i učenja sam objavljuje svoj prvi EP “First play” na Fraze recordsu. Nakon objave prvog EP-a dobija još veću motivaciju i iste godine objavljuje još 2 EP-a na IOVEM i Machine control recordsu. Vlasnik Fraze recordsa, Igor Milton, vidjevši njegovu zainteresiranost i želju za produkcijom, odlučuje mu postati mentor i svojevrsni muzički otac. Za techno se, kaže, opredelio iz nekoliko razloga. Pre svega, techno za njega poseduje snagu i kad slušaš techno jednostavno je nemoguće ostati miran. Uz to, zaljubio se u atmosferu na partijima i osjećaj zajedništva koji svaka techno žurka donosi.

Na naše pitanje kako procenjuje regionalnu elektorničku scenu, Radios je odgovorio: “U zadnjih nekoliko godina scena elektroničke glazbe u Hrvatskoj je po nekom mom mišljenju doživjela nagli porast. Ja sam inače iz Osijeka i u početcima mojih odlazaka na partije nije bilo baš prevelikog izbora. Jedan od jačih evenata tada, koji je i dalje aktivan, je Traum, osim toga nije bilo nekog drugog izbora barem što se tiče samog techna, dok recimo danas ima puno više organizacija i puno veći broj regionalnih DJ-eva koji su s vremenom stekli svjetsku slavu. I dalje smatram da scena u Hrvatskoj ima još puno mjesta za napredovanje, ali mi je jako drago vidjeti da se sve više mladih počinje baviti produkcijom i DJ-ingom.”

Smatra da svaki DJ ili producent ima nekoga tko mu je uzor, a pogotovo netko tko tek kreće sa svime. Njegovi prvi uzori bili su F.O.R.M. – pre svega zbog svoje energičnosti i atmosfere. S vremenom, kako je otkrivao nove subgenrove techna, tako su se i njegovi uzori mijenjali. Trenutno su mu najveći uzori Dax J, Nico Moreno, Amelie Lens i Shdw & Obscure shape.

U budućnosti planira da do kraja definiše i pronađe svoj zvuk, odraditi što više nastupa i usavršiti svoj stil mixanja. Za sada ima potvrđen nastup u zagrebačkom klubu Paromlin (17.07.2021), a nada se da će jednog dana nastupati na Exit festivalu. Njegov poslednji EP “Endlless path” pokazuje mračnije i agresivnije zvukove, po čemu će Radios postati prepoznatljiv. Poslušajte dvije stvari s EP-a u nastavku.

Pročitajte i ovo: Fresh: Tam

Next Page
Loading...
Loading...