Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

'Mi postojimo!' Kako je virtualni band Gorillaz vratio u život industriju live glazbe

Kad su se glazbeni nastupi ponovno aktivirali, Gorillaz su ukrali show s dva genijalna nastupa. Punih 20 godina, ekipa Gorillaz likova i njihovih suradnika pokazuje kako glazba ima moć potaknuti kolektivnu radost

  • RALPH MOORE | ILUSTRACIJE: GORILLAZ | FOTO: MICHAEL LECKIE, THOMAS CHÉNÉ, LUKE DYSON | UMJETNIČKI DIREKTOR: VASSILIS SKANDALIS
  • 24 December 2021

Nije lako održati bend i otmjenim i suvremenim nakon dva desetljeća: ipak Gorillaz u tome uspjevaju s lakoćom.

Naravno, pomaže kada tu 4K animaciju pokreću četiri najbolja glazbena lika ikad predana olovci i tinti, a uz to imate Damona Albarna zaduženog za scenarij, sa svojim bratom po oružju, dizajnerom i ilustratorom Jamiejem Hewlettom, koji stalno pravi bilješke i crtkara sve do Albarnovog studija u londonskom NW10.

Ali više od Damona i Jamieja te hrpe pjesama i posebnih gostiju učinili su ovaj animiranu ekipu tako privlačnom: postoji pozadina, postoji aktualno poglavlje ali i budući scenarij koji tek čeka da bude napisan.

U ovom trenutku, kladio bih se da su Gorillaz tamo s najboljim izvođačima koji će kročiti na svjetsku pozornicu. Stvarno su tako dobri. 'Clint Eastwood' je bio tako briljantan nalet energije 2001. godine, ali još uvijek drži vodu dva desetljeća kasnije. Njihove pjesme i suradnici toliko su vrhunski da čak i njihovi manje ambiciozni spotovi mogu imati likove poput Brucea Willisa. Je li ikakvo čudo što su osvojili brojne nagrade, uključujući i željenu Jim Henson Creativity nagradu?

I to nas dovodi do sadašnjeg trenutka. Pred nama je još puno pitanja, ali s nekoliko mjeseci bez partyja iza nas ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu, jasno je da je nastup Gorillaza dvije noći u O2 areni bio najbolji show kojem smo mogli svjedočiti u godinu dana bez Glastonburyja. Zasigurno je imao istu vatrenu moć i nedvojbeno još bolje goste.

Provjerite i ovo: Cover Mix - Gorillaz

Da je ovo Coldplay, imali bismo nekoliko pop pjevača i u najboljem slučaju BTS. S Gorillazom je popis gostiju bio tako neugodno bogat da sumnjam da ćemo ikada više vidjeti takav raskoš. Prvi (prvi!) gost bio je Robert Smith iz The Curea, sa 'Strange Timez'. Potom je bivši basist New Ordera Peter Hook pojačao fuzzy pop klasik 'Aries'. To je sve samo u prvih 10 minuta. Kako se show zagrijavao, tijekom dvije večeri pred publiku su izlazili Shaun Ryder, Rowetta, Leee John, Little Simz, Slaves i slowthai, bile su tu i svjetske premijere izvedbe 'Jimmy Jimmy' i 'Déjà Vu' na kojima su AJ Tracey i Alicaì Harley, uz Jelania Blackmana i senzacionalne Mangrove Steel, kao i svjetske ikone poput Popcaana i Fatoumate Diaware, čiji je 'Désolé' bio duhovni show-stoper.

Posljednjih 45 minuta koncerta nizali su se jedan za drugim genijalni gosti, izmjenjivali su se na pjesmama, neki su se vraćali ponovno na stage a svaki od njih unosio je injekciju svježeg uzbuđenja i energije u vrhunske trenutke. Popis umjetnika na kraju bio je toliko iznad onoga što sam očekivao da je nemoguće osporiti da je ovo nastup godine. Prvo je došao Fatoumata na 'Hong Kongu', a onda je 'Stylo' doveo EARTHGANG, pa im se pridružio Pos iz De La Soula za 'Feel Good Inc'. Little Simz se potom povezala sa Sweetie Irie na 'Clint Eastwoodu', a zatim se Robert Smith vratio na 'Demon Days', najbliže što ćemo doći do kraljevske obitelji prije nego što The Cure ponovo odu na turneju po Europi i Engleskoj 2022.

Ubrzo nakon tog nastupa u kolovozu, bend je izbacio novi EP koji je utjelovio taj novi osjećaj sirove energije. Na EP-u 'Meanwhile' su nastupili AJ Tracey (na 'Jimmy Jimmyju'), Jelani Blackman, Barrington Levy i Alicaì Harley. Nedugo nakon toga, najavili su posebno izdanje svog debi albuma povodom njegovih 20 godina, a koji dolazi raznim dokumentima, bilješkama, starim faksevima i ranim crtežima Jamieja Hewletta (za koje se sumnjalo da su izgubljeni u požaru). Ako ste ljubitelj tih ranih skica, ovo je 'last minute' božićni dar kojim se trebate počastiti. I nemojte se brinuti, Gorillaz su tu da ostanu i hvala Bogu na tome. Glavna pjesma 'Meanwhile' s najnovijeg istoimenog EP-a bitna je kao i sve što su napravili.

Pročitajte i ovo: Netflix radi na filmu o bendu Gorillaz

Što se tiče budućnosti, prerano je reći gdje će završiti, ali njihovi će korijeni uvijek biti u zapadnom Londonu i na Portabello Roadu. Ili kao što je 2D rekao: “Gardens su odmah iza ugla Memory Lanea. Ako dođete do Crawleyja, otišli ste predaleko.”

EKSKLUZIVNI INTERVJU: Noodle

Kako je biti Noodle, a ne Russel ili Murdoc?

Ne možete biti ono što niste.

Slažeš li se da je Murdoc glavni?

Murdoc je zadužen za Murdocov svijet, za koji vjeruje da je zapravo cijeli svijet, ali nije. Murdocov svijet nije uvijek mjesto koje drugi žele posjetiti ili tamo provesti dugo vremena.

Jesi li gledao dokumentarac Beatlesima, Get Back? Tko ti je najdraži član Beatlesa i poželite li i sami imati petog člana?

Svi su Beatlesi učinili svoje i sviđa mi se tu gdje sam sada, ali Beatlesi su dobar primjer kako vježbanje dovodi do savršenstva.

Kakvi su ti bili nastupi u O2 areni? Što bi izdvojio kao vrhunac?

Vrhunac je, kao i uvijek, publika i čarolija koju donose u našu grupu. Biti u mogućnosti nastupiti nakon toliko dugo vremena bilo je zaista posebno.

Je li se netko loše ponašao?

Naše ponašanje odražava gdje se nalazimo, ali je dobro ponekad testirati granice.

Jedan od vrhunaca ovogodišnjih live nastupa bio je uzbudljiv 'Désolé' s Fatoumatom Diawarom: kako je bilo raditi s njom?

Ne postoji nitko kao Fatou, ona je izuzetak u svemu i zvijezda vodilja. Njezin talent je beskrajan, njezina gracioznost uzvišena i njezina glazba ispunjava srca, ali i uši, naravno.

Osim njezina nastupa, Gorillaz su se na pozornici pridružili brojne zvijezde, od Shauna Rydera do Little Simz. Je li vas bilo strah tih veličina?

Budući da sam mali, nikada ne smijem pokazati svoj strah. Da bismo vas čuli, morate govoriti tiho i svi koji se pridruže našoj obitelji čine to s velikim poštovanjem.

Čak su i stari prijatelji poput De La Soula stigli na koncerte: je li te to raznježilo?

U velikoj mjeri, oni su prava energija, gdje god stignu. Cijela Gorillaz obitelj sa sobom nosi veliku energiju. Da bi se ponovno ujedinili na ovaj način, sve vrste emocija ispunile taj prostor s 20.000 proširene obitelji obožavatelja. Energija je bila za svih.

Show je otvoren nastupom Roberta Smitha iz The Curea: imaju li oni utjecaj na bend i kakav je Smith za suradnju?

Robert je fantastičan, vrlo je velikodušna osoba i jako mu je stalo.

Kakav je osjećaj živjeti na najvećem virtualnom planetu? Smeta li ti riječ virtualno?

Ako slijedite Chopru, ili možda Dawkinsa... nema veze. Možda smo mi samo projekcije tvog uma, ali ono što je za mene važno je da postojim, i to je sve.

Tko je tvoj umjetnik iz snova s kojim planiraš raditi nakon Eltona i The Curea? Je li to još uvijek Kate Bush?

Ono što suradnju čini posebnom su iskre kada se sudare dva ili tri svijeta. To nikada nije jednostavno i može doći s najiznenađujućeg ili neočekivanog mjesta. Stoga uvijek postoji uzbuđenje oko nove suradnje. Gorillaz je kolektiv i djeluje za zajednicu. Najveća je radost kada svi sviramo zajedno i ako se drugima sviđa, mi smo zaista sretni, ali uspjeh dijelimo svi.

Tu je i novi EP pod nazivom 'Meanwhile' koji slavi zapadni London iako ste pljuvali Crawley... je li London još uvijek najbolje mjesto na svijetu za Gorillaz?

Gorillaz ne pljuje! 2D stanuje u Crawleyju i dobro ga poznaje, koristi svoje puno znanje o Crawleyju za navigaciju do drugih mjesta. Poput sunca, najbolje putujem na zapad.

Konačno, nakon vaše Jim Henson nagrade, da vas Muppeti pozovu u svoju emisiju, biste li rekli da?

Apsolutno da!

Next Page
Loading...
Loading...