Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Ispod radara: VOLTA

Rejv nove generacije

  • Ela Buljat I Foto: Dora Plantarić
  • 16 November 2021

I dalje nastavljamo promovirati regionalne artiste o kojima se nedovoljno piše. Posljednje ovogodišnje izdanje predstavlja organizatore prvog Boiler Room eventa na ovom području. Jedan radi na solo albumu, drugi je senior dizajner. Jedan skuplja ploče, drugi vodi teretanu. Oni su neustrašiva četvorka koja slavi kompleksniju klupsku glazbu - brzi beatovi, sharp prijelazi, pitchani vokali te masni bassovi. Upoznajmo VOLTA (!) crew koji od 2018. vraća ples, skakanje i vrištanje na zagrebačke floorove!

M: Pozdrav ASU, Kornet, N/obe, Oberan. Pozdrav VOLTA! Na sceni ste nepune četiri godine. Kako je došlo do formiranja kolektiva?

V: Pozdrav svima! Krenulo je Oberanovom idejom da napravimo jedan event na kojem bi vrtio on, N/OBE (Nikola), Kornet i Fabian Mateša. Sredili smo datum u Attacku (Medika) i u međuvremenu smo se uhvatili ideje da bi ustvari mogli početi raditi serijal evenata, s malo drukčijom klupskom muzikom. Dogovorili su bili između nas, dok je Fabian bio naš prvi gost.

M: To znači da ste se poznavali od ranije?

V: Da, dolazili smo jedni drugima na svirke i uz to se počeli dosta aktivno družiti. Bilo je tu već nekih zajedničkih gigova, B2B-ova… Mislava (ASU) smo upoznali tek kasnije, preko društvenih mreža i preko naših evenata.

M: Točno, ASU je relativno nedavno postao dio ove priče. Znači li to da će kolektiv s vremenom još širiti?

V: Nije nam nikad bilo u planu širiti kolektiv, ali Mislavova edicija je bila vrlo jedinstvena situacija - njegova selekcija i glazbeni ukus su se 100% podudarali s našima, htjeli smo mu pružiti mjesto gdje može vrtiti tu muziku. On je prvo bio bukiran kao gost na našim eventima i apsolutno nas oduševio, nakon što smo shvatili da je uz to i dobar dečko smo mu postavili pitanje - voli li raditi neisplative partije, i to je bilo to.

M: Od vas četvero, čak se dvoje “probilo” na scenu kroz Illectricity Nucomerse. Nedostaju li vam takvi programi danas?

V: Definitivno osjećamo prazninu koju je Illectricity ostavio nakon neaktivnosti i redovito spominjemo upravo tu manifestaciju kao primjer nečega čega fali. Nucomeri su bili odskočna daska za dosta nas, žao nam je što nadolazeće generaciju trenutno nemaju tu unikatnu platformu. CFSN falite!

M: Moram pitati - kako ste se odlučili za ime VOLTA?

V: Do imena je došlo isto u prostorima Medike, Kornet i Nikola su sjedili u dvorištu i bubali imena kada je Nikola spomenuo volta. Oni su zapeli za to, a Oberan se složio jer je s Voltinog i znao je da će moći iskoristiti to da govori svima da se zato kolektiv zove VOLTA. Šalimo se, ali se zapravo ne šalimo. I to je ustvari to, iako smo na prvom eventu prodali poprilično malo karata i završili u prvom službenom minusu, ideja pravljenja drukčijih evenata je svejedno ostala privlačna i nastavila se provlačiti te evoluirati kroz našu aktivnost iduće tri godine.

M: Dobar party prati dobar vizual. Što se krije iza VOLTA dizajna?

V: Do sada je Oberan radio sve naše vizuale - nešto malo apstraktnije i prilagođene svakom specifičnom eventu. Nemamo u potpunosti izdefiniran vizualni identitet pošto još nemamo izdefiniran ni konkretniji stav oko našeg ‘lifestylea’. To je također nešto što želimo produbiti u nadolazećim godinama.

M: Opišite zvuk kojeg promovirate!

V: Mi kao DJ-i najviše puštamo kombinacije novonastalih žanrova kojima je zajednička poveznica progresivnija produkcija. Sva nova muzika koju slušamo, promoviramo i vrtimo je uglavnom brža i intenzivnija od klasične 4x4 klupske house i techno muzike - dakle Bass, Grime, Jungle, Footwork, Baile Funk, GQOM, Kuduro i najviše Post-club gdje se mogu svrstati sve novije mutacije i hibridizacije navedenih žanrova. Sva ta produkcija, bez obzira na to kojeg je BPM-a, djeli i jako veliku energiju. Nije baš muzika za lagano cijelovečernje đuskanje, već muzika koja će istog trena izazivati reakcije - bile one u obliku plesa, deranja, ili doslovno izlaženje s partija. Takve bukinge radimo i povezujemo se s ljudima koji djele sličnu ideologiju oko svojih setova.

M: A kako opisujete publiku koja dolazi na takav sound?

V: Zapravo dosta publike čine naši prijatelji i poznanici. Oni su bili i prvi koji su došli da nas podrže i to je ponekad sasvim dovoljno da ih povuče ta energija. Zadnjih godinu i pol (od kad smo trebali raditi Air Max ‘97) imamo osjećaj da se i van tih ljudi stvorila neka publika koja nas prati i podržava u našim pothvatima.

M: Trenutno na svom SC profilu imate 20-ak VOLTA podcasts među kojima se nalaze setovi poznate Loraine James i object blue. Kako ste se odlučili za ovakav format?

V: Soundcloud podcasti su bili samo jedna od naših inicijalnih planova i ideja - još jedan medij kojim bi promovirali našu ideju nove i progresivne muzike. Glavni cilj je bio da pružimo priliku free-form ekspresije svim artistima koji nam snimaju podcast, dakle ne-klupski, eksperimentalni format snimanja DJ miksa. Naši podcasti nisu nužno svi takvi, ali su ispraćeni i detaljnim “esejima” u svojim opisima, gdje je Nikola deep-diveao u svaki miks i pozadinu svakog artista. To je nešto što svakako doprinosi unikatnosti svakog podcast serijala.

M: Planirate nastaviti u tom smjeru ili?

V: Trenutačno čekamo da nam nekoliko artista pošalje svoje edicije, tako da je zasad plan i dalje objavljivati mikseve. Dugo nismo ništa objavili što je jednostavno rezultat nekakve kolektivne lijenosti od pojave pandemije.

M: Jedni ste od rijetkih kojima ide dobro u vrijeme pandemije. Kako to da niste apsolutno sve stavili na hold?

V: Nastavili smo raditi manje outdoor evente, ali nismo baš imali neke prave partije. Jedino što nam pada na pamet je bio naš zadnji event s Bucalom u Attacku. Iako je i taj event bio prilagođen aktualnim epidemiološkim mjerama, nastojimo se ne stresirati previše oko toga jer znamo da činimo sve što nam je u moći. Jako smo se opekli prošlo proljeće kod pokušaja organizacije i eventualnog otkazivanja Air Max ‘97 bukinga, tako da smo naučili lekciju i počeli ulagati manje emocija u organizaciju u trenutačnim uvjetima.

M: Ako ne zbog corona mjera, mnogi su odustali od organizacije evenata zbog $$$. Clubbing jednostavno nije financijski održiv. Barem ne kod nas. Kako planirate izbjeći takav scenarij - jeste razmišljali o pronalasku sponzora?

V: Svakako, mi razmišljamo već godinama, ali ništa po tom pitanju ne poduzimamo jer prvo moramo riješiti neke više teoretske stvari vezane za našu estetiku i poetiku, što konkretno pružamo kako lokalnoj tako i regionalnoj sceni. Nadamo se da će Boiler otvoriti našu muziku većem broju ušiju zagrebačkih ravera, a samim time bi nam došla i veća odgovornost prema vlastitom radu. Čim počnemo ozbiljnije razmišljati, počet ćemo planirati i konkretnije godišnje budžete.

M: Klubovi u Zagrebu?

V: Fali boljih klubova s ozbiljnijim organizacijskim i promoterskim stavom i dubljim poznavanjem muzike, dok toga nema scena nam neće moći napraviti stvari za koje ima potencijal.

M: Da, no baš su nedavno najavljena dva nova kluba od kojeg je jedan nasljednik neprežaljenog Sirupa. Planirate odraditi koju večer u tim prostorima?

V: Naravno! Uzbuđeni smo što dolaze nove pojave na ZG scenu i radujemo se dovesti naše večeri u neke od njih.

M: Po broju slušanja znamo koji vam je VOLTA podcast najdraži, no tko je vam najdraži booking?

V: Uf teško je reći. Sentimentalno, vjerojatno nam je najdraže ono prvo veliko - object blue. Kombinacija dječačke uzbuđenosti, stresa i činjenice da je to na kraju bio naš najposjećeniji i najluđi parti dotad. Uz taj, honorable mention dobiva i Hence Therefore & Cuban Chamber of Commerce event - način na koji smo svi zajedno kliknuli i zabavili se te neki suludi momenti koji su se nanizali tog vikenda zauvijek će ostati zapamćeni.

M: Sve jasno, no tko vas je najviše oduševio što se tiče muzike?

V: Ako pričamo o najdražem bukingu što se tiče nastupa i glazbe, također ih ima jako puno, ali… ako morali odabrati jedan onda je to naš najrecentniji event s Bucalom iz Beograda. Još jedan dokaz kako nisu potrebna veliki i skupi bukinzi da bi se došlo do vrhunskih, next-level DJ setova. Bucalo je u 2h s svojim pločama napravio više nego 99% poznatih DJ-eva s koje smo imali priliku čuti.

M: Često promovirate ženske artiste. Slučajnost, politika kolektiva ili trend?

V: Svakako zastupamo ideju 50-50 gender lineupa, ali ne forsiramo to tako da bukiramo bilo koga na osnovi spola. U prvom je planu kvaliteta selekcije ili samostalne produkcije artista, a žene poput Warrego Valles nas inspiriraju više od bilo kojih muških kolega, u svakoj domeni promotorskog života i posla.

M: S obzirom da vas je 4ro, koliko dugo traje dogovaranje oko bukinga?

V: Zapravo se jako lako dogovaramo, pogotovo oko regionalnih bukinga. Ne postoji puno producenata i DJ-eva koji vrte tu muziku, i jako je lako prepoznati nekog tko nam paše za event. Globalna post-club scena se također sastoji od relativno malog broja “headlinera”, pa ni tu nema nekih nesuglasica.

M: A kako se nosite s troškovima?

V: Pa s obzirom da je jedan član VOLTE student (nećemo ga imenovati, ali njegovo umjetničko ime je N/OBE), uglavnom podjelimo na tri dijela. Uspijemo sve riješavati i podjeliti iz eventa u event, ne pravimo preveliku strku oko toga.

M: Zaboravimo sekundu na fee - složite lineup za Volta NYE party!

V: Dream NYE lineup definitivno bi uključivao kompletnu postavu naših sestrinskih kolektiva Ustanove (Ljubljana) i SUTRA (Beograd), tako da bismo novce potrošili na apsurdno luksuzni smještaj i jednako apsurdno finu hranu.

M: Kad smo već kod susjeda, odakle toliko ljubavi i supporta?

V: Ukratko, bilo je suđeno - bavimo se istim stvarima, i svi smo jednako strastveni oko toga. Počelo je međusobnim bukiranjem, dakle zbog muzike i DJ setova koje smo slušali, i jako ubrzo nakon toga smo se svi zajedno sastali i proveli nekoliko dana na ljubljanskom festivalu Grounded na zimu 2019. godine. Taj vikend je bio nezaboravan za sve, i nakon njega smo redovito ostali u kontaktu i počeli malo intenzivnije surađivati u svakom pogledu.

M: Imaju li Slovenija i/ili Srbija bolju clubbing scenu?

V: Za našu sortu plesne muzike, Beograđani imaju bolji community zbog veće populacije pa samim time i većeg broja zainteresirane publike, ali i društvenih korijena njihovih organizatora koji su i sami bili raveri dugi niz godina i hobistički njegovali underground zvuk. Ljubljančanke imaju veću podršku grada, većim dijelom zato što su više organizirane od nas i više se trude. Ali na kraju dana svi se nekako jednako patimo.

M: Boiler Room (!!!) Kako se to uopće dogodilo?

V: Dogovori su krenuli tako da su se oni nama javili sa prijedlogom da sudjelujemo u njihovoj Eastern Europe turneji. Cilj te mini turneje je bilo rađenje evenata u suradnji s lokalnim kolektivima i promotorima koje su oni pronalazili detektivskim kopanjem po Resident Advisor stranicama. Cijela komunikacija je tekla jako glatko i prirodno, oni su pristajali na sve što smo mi predložili, uključujući i lineup.

M: Što možemo očekivati ove subote u klubu Attack?

V: Svi koji dolaze mogu očekivati 7 sati vrhunske, zanimljive i razigrane muzike. Službeni lineup (setovi kojima će se snimati audio i uploadati na službene BR kanale) čine Babilonska, SZCH, ljubljanski duo Warrego Valles i naši Kornet & N/OBE. Osim njihovih 60-minutnih setova, za dvosatni warmup su zaduženi Oberan i ASU, dok će Tone Tuoro biti na mikrofonu kao službeni host eventa. Svakako savjetujemo svima koji dolaze da dođu na sami početak, nitko od nas neće štediti vrhunski Void Acoustics sound system koji smo nabavili samo za ovu prigodu.

M: Napomena za sve čitatelje - event je rasprodan! Što poručujete publici koja je kupila ulaznicu isključivo radi BR brendinga?

V: Ljudi većinom dolaze zbog brenda, to je sigurno, ali to nam također otvara mogućnost predstavljanja našeg rada nešto više mainstream publici. S obzirom da smo limitirali broj karata na 200, vjerujemo da će velika većina publike taj dan činiti naši regularni posjetitelji i fanovi. Sigurni smo da će neki od ljudi koji se prvi put susretnu s našim eventima imati negativniji dojam (ako dolazite na event, izabrali ste nasilje), ali s obzirom da takav brend podržava naš zvuk, vjerujemo da će te večeri i dosta novih ljudi dublje zavoljeti naš rad.

M: Kako nadmašiti takav event? Imate li već nešto definirano?

V: Sve ovisi o stanju pandemije naravno, ali svakako smo jako uzbuđeni nastaviti sve one veće planove - balkanske turneje za inozemne artiste skupa s našim regionalnim kolektivima, rad na zajedničkom labelu, promocije manjih regionalnih artista, itd. - koji su na pauzi od ožujka 2020.

M: Došli smo do kraja, pa slobodno recite koju više o serijalu fotografija koju ste ekskluzivno složili za Mixmag.

V: Fotkali smo se zbrzaka zbog nemogućnosti usklađivanja naših rasporeda u ovom periodu netom prije eventa. Dora Plantarić autor je fotografija. Ona je do sada iz vlastite želje fotografirala nekoliko naših prijašnjih evenata, tako da se činilo prikladnim da nju pozovemo i za prvi službeni photoshoot. Izbjegavali smo poznatije motive zagrebačke vizure, ali u isto smo vrijeme htjeli zadržati barem nekakav odnos prema mjestu radnje za nadolazeći Boiler Room.

M: Hvala ekipa na svemu i vidimo se u subotu!
Ostali, zapratite njihov Instagram i na vrijeme saznajte sve potrebne infose o idućem VOLTA partyju.

Next Page
Loading...
Loading...