Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

5.8. - 11.8.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 5 August 2021

6.8.1991. Massive Attack objavljuje album ''Blue Lines''

Prvi album grupe Massive Attack, danas se smatra i prvim trip-hop albumom, odnosno djelom koje je kreiralo ovaj glazbeni pravac, u to vrijeme poznatom kao Bristol sound ili spoj hip hopa, breakbeata, duba, soula, reggae i electroničke glazbe. Album je prvo objavljen na njihovoj etiketi Wild Bunch (prema dotadašnjem nazivu njihovog sound systema), a potom i na Virginu. Wild Bunch, odnosno Massive Attack, tad su tvorili stalni članovi Grantley "Daddy G" Marshall, Robert "3D" Del Naja i Andrew "Mushroom" Vowles te povremeni članovi Tricky, Shara Nelson i Horace Andy. U ulozi ko-producenta, u izradi albuma je sudjelovao i Jonathan Peter Sharp aka Jonny Dollar, a kao spiritus movens i osoba koja je motivirala snimanje ističe se Neneh Cherry. S albuma su skinuta četiri singla: "Daydreaming", ''Safe from Harm'', obrada soul hita "Be Thankful for What You've Got" i nezaboravni "Unfinished Sympathy". ''Blue Lines'' je odmah prepoznat kao jedan od albuma koji su definirali glazbene 90-e, a već se, 1997., našao na 21.mjestu najboljih albuma 20.stoljeća, u izboru Music of the Millenium,
poznatih britanskih medijskih kuća. Na sličan način su mu počast odali i BBC Music te glazbeni magazini Rolling Stone, Q, NME i Pitchwork. I ''Unfinished Sympathy'', u maestralnoj vokalnoj izvedbi Share Nelson, ujedno i najpoznatija stvar Massive Attacka, nalazi se na brojnim listama najznačajnijih singlova 20.st.

6.8.1960. Chubby Checker izvodi ‘’The Twist’’ u TV showu American Bandstand

Prije 61 godinu, Chubby Checker je pokrenuo prvu globalnu plesnu maniju, fenomen koji će se, do danas, manifestirati među mladima u više navrata. Chubby (pravim imenom Ernest Evans) je, nakon srednje škole u Philadelphiji, nastupao kao imitator i stand up komičar. Upravo se s imitatorskom točkom, Chubby, 1959. javio na audiciju, tadašnje, mega-popularne TV emisije American Bandstand Dicka Clarkea koji ga je, potom, u više navrata pozvao u emisiju. U jednom od tih TV nastupa, Checker je izveo svoju verziju ''The Twista'' Hanka Ballarda, r&b kantautora iz Detroita, koja je zaludila, prvo američke, a potom i tinejdžere diljem svijeta. Ples twist inače korijene vuče od afroameričkih robova s Karipskog otočja koji su ga, u 19.st., prenijeli na američki kontinent, nakon doseljavanja na Floridu. Navodno je, u žargonu tih doseljenika, twist bio sinonim i za seks. Tako je i Checkerov ''The Twist'' odmah dobio kontroverznu notu ''zabranjenog plesa'', što ga je pretvorilo u kralja twista. Svojim drugim (vrlo sličnim) hitom ''Let's twist again'' osvojio je i Grammyja, 1961. Koliko su ove dvije pjesme bile globalno popularne, govori i činjenica da je Checker, na njihovim krilima, intenzivno nastupao po cijelom svijetu, sve do kraja 60-ih. Checker, još i danas, u 80. godini života nastupa, pjeva i pleše twist.

6.8.1928. Rođen Andy Warhol

Možda je neobično da se na ovoj listi ističe jedan likovni umjetnik, no Andy Warhol svakako je više od toga. Ilustrator, dizajner, književnik, filmaš, trendsetter, clubber i još štošta, Warhol je, neupitno, jedan od velikana 20.st., čija je pop art estetika ostavila traga na brojne grane umjetničkog stvaralaštva pa tako i na plesnu glazbu. Njegov je legendarni njujorški studio The Factory, od ranih 60-ih do sredine 80-ih, funkcionirao kao jedinstveno utočište za alternativce, intelektualce, boeme, beskućnike, pripadnike LGBT zajednice i razne osobenjake koji su formirali gradsku kulturnu i zabavnu scenu, a poznato je kako su trendovi nastali u NYC, uglavnom postajali i globalni. Warhol je tu skupinu frikova s kojom je provodio vrijeme prozvao Warhol superstars, na čijoj je ekspoziciji temeljio i svoju čuvenu frazu o "15 minuta slave". Iz iste je ekipe, krajem 60-ih, nastao i eksperimentalni rock bend The Velvet Underground, a Warhol im je bio menadžer i producent. Warhol je bio poznat i kao vrlo aktivan sudionik noćnog života u NYC pa je, osim u vlastitom studiju, noći sa svojim društvom provodio po klubovima na Manhattanu. Poznate su i mnoge legende o njegovom utjecaju u društvu, a jedna kaže kako je, na otvaranju Studija 54, a kako bi se sklonio od gužve, društvo odveo u prljavi i neuređeni podrum, u kojem su jedini inventar bile odvodne cijevi... Tjedan dana kasnije, to je postao VIP Room, u koji zalazi Warhol i njegova ekipa… Warholovi roditelji, Ondrej i Julia, pripadali su malobrojnoj slavenskoj etničkoj grupi Lemka iz dijela Karpatskog lanca Lemkivshchyna kojeg danas dijele Ukrajina, Slovačka i Poljska, a iz sela Mikova (u sjeveroistočnoj Slovačkoj) u Pittsburgh, emigrirali su 1914. Andy je rođen upravo u Pittsburghu, gdje se, danas nalazi The Andy Warhol Museum, najveći američki muzej posvećen jednom umjetniku.

Ukratko…

7.8.2000. Britanski bend Morcheeba objavljuje svoj treći album ‘’Fragments of Freedom’’, poznat po hitu ‘’Rome wasn’t build in a Day’’.

8.8.1988. Američka hip hop skupina Niggaz Wit Attitudes (N.W.A.) objavljuje svoj kultni album ‘’Straight Outta Compton’’.

8.8.1961. Rođen David Howell Evans, poznatiji kao The Edge, gitarist grupe U2.

9.8.1963. Rođena američka pjevačica i glumica, Whitney Houston.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...