Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

14.10. - 20.10.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 14 October 2021

15.10.2004. Otvorenje kluba Berghain u Berlinu

Danas nedvojbeno jedan od najpoznatijih, ako ne i najpoznatiji klub elektroničke glazbe, Berghain, smjestio se u napuštenoj elektrani, u samoj jezgri nekadašnjeg Istočnog Berlina, u neposrednoj blizini željezničkog kolodvora. Elektrana koja je, izvan pogona, bila još od 50-ih godina, našla se, pored brojnih drugih neiskorištenih nekretnina, u bubnju, tijekom drugog vala obnove bivše prijestolnice DDR-a. Zgradu je, tad preuzela švedska nacionalna elektroenergetska tvrtka Vattenfall, u paketu s drugim nekretnimama propale državne tvrtke VEB Energieversorgung. U zakup od Vattenfalla uzimaju ju Michael Teufele i Norbert Thormann i prenamijenjuju u suvremeni hram techno glazbe. Teufele i Thormann, još su 90-ih postali poznati tandem na berlinskoj sceni koji je svoju reputaciju gradio kroz Snax, serijal ilegalnih gay tuluma, a potom i kroz klub Ostgut, otvoren 1998., u željezničkom hangaru na istočnoj obali rijeke Špreve. U Osgutu je počela i njihova suradnja s fotografom Svenom Marquardtom, danas zasigurno napoznatijim izbacivačem/door selectorom na svijetu. Hangari u kojima se nalazio klub Osgut srušeni su 2003., odlukom gradskih vlasti, a za potrebe izgradnje velebne sportske dvorane O2 World Berlin, danas poznate kao Mercedes-Benz Arena. Upravo je taj događaj nagnao Ostgutovce da potraže novi dom - elektranu kapaciteta 1.500 ljudi koju su prozvali Berghain, kombinirajući nazive, nekoć zidom podijeljenih, a danas ujedninjenih kvartova, Kreuzberg i Friedrichshain. Nakon sedam godina rada, Teufele i Thormann su otkupili zgradu od Vattenfalla. Naziv Ostgut iskoristili su pak za vlastitu izdavačku kuću Ostgut Ton, osnovanu godinu dana nakon otvorenja Berghaina.

19.10.1973. Rođen Petar Dundov

Istinski pionir elektroničke glazbe na našim prostorima i, već dugi niz godina, najpoznatiji hrvatski DJ i producent, Petar Dundov je odrastao u Zagrebu, slušajući Pink Floyd, Mikea Oldfielda, Kraftwerk, Jean Michelle Jarrea, Vangelis i filmsku glazbu Johna Carpentera. Prvi sintisajzer nabavlja 1989., a početkom 90-ih pojavljuje se na hrvatskoj DJ sceni, pod pseudonimom Unreal, a potom i kao prvi hrvatski live act Brother's Yard s bratom Šimunom. Kao Unreal, 1994. objavljuje svoje prve ploče za berlinsku etiketu Formaldehyd, a među njima i ''Under City Rave'', službenu himnu istoimenog, prvog, pravog rave partyja u Hrvatskoj. Godinu dana kasnije, Dundov postaje i svojevrsno zaštitno lice elektroničke glazbe i za širi hrvatski auditorij, pojavljivanjem u legendarnoj epizodi TV showu Latinica, pored Damira Cuculića i Dine Dvornika, a održava i svoju tech rubriku u sklopu Cuculićeve TV emisije Top DJ Mag. U ovom periodu, Dundov objavljuje glazbu i po drugim imenima kao što su Parallax, Pon Farr ili Soulslider. 1996., kao Brother's Yard, objavljuje svoj prvi EP ''Kali'' (prema mjestu Kali na otoku Ugljanu, za kojeg ga veže i obiteljsko porijeklo), a iste godine i album ''Mareta'', za slovenski ABsense. Njemački Planet Vision, u vlasništvu Pascala F.E.O.S.-a, 1999. objavljuje ''Reaction'', posljednji album Brother's Yarda, nakon čega Petar, postepeno umirovljuje to ime, periodično ga izvlačeći iz naftalina, svakih nekoliko godina. Pod njegovim vlastitim imenom, diskografija Petra Dundova kreće 2000.god., a do danas broji pet studijskih albuma i više desetaka singlova za etablirane izdavačke kuće: Tomorrow, Music Man, Break New Soil, Systematic, Cocoon i dr. Tijekom svoje karijere, Dundov bilježi nebrojene nastupe diljem svijeta, kao i niz uspješnih glazbenih suradnji, od kojih je najrecentnija ona s frankfurtskim glazbenikom i DJ-em, Gregorom Tresherom.

19.10.1950. Rođen Patrick Cowley

A na isti dan kad i Petar Dunov, 23 godine ranije, rođen je još jedan pionir elektroničke glazbe, doduše ne u Zagrebu, nego u Buffalu, gradu na rijeci Niagari, na američko-kanadskoj državnoj granici. Patricka Cowleya, glazbenog inovatora i producenta, danas se ponajviše povezuje s Hi-NRG žanrom, nastalim u posljednjoj fazi disco glazbe, a prije pojave housea i techna. Cowleyeva glazbena (i životna) avantura zapravo počinje 1971., nakon upisa na studij glazbe u San Franciscu. No osim studija, Cowley je bio opčinjen tamošnjom živahnom anarho-hipi-gay zajednicom i noćnim provodima u gradu koji je, upravo tih godina, postao poznat kao ''američka LGBTQ prijestolnica''. S obzirom na njegov kratak i žestok život, glazbeni talent zanesenog Cowleya, ostao bi neotkriven da nije bilo Sylvestera koji ga je, 1978., pozvao da mu se priključi u snimanju albuma ''Step II''. Cowley je, u konačnici, producirao većinu albuma, odsvirao sintisajzer na svim pjesmama, a potpisan je i kao autor. Riječ je o albumu na kojem se nalazi i bezvremenski hit ''You Make Me Feel (Mighty Real)''. Nakon Sylvesterovog idućeg albuma, ''Stars'' iz '79., Cowley je, sa Sylvesterovim bendom, otišao i na svjetsku turneju. Po povratku u SF, osnovao je Megatone Records i, 1981., objavio svoja dva velika hita, ''Menergy'' i ''Megatron Man'', dvije ode gay clubbingu San Francisca koje su kasnije prozvane i definicijom Hi-NRG žanra. Početkom '82., u suradnji sa Sylvesterom, objavljuje i ''Do You Wanna Funk''. Nažalost, Cowleyev uspješan start prekinuli su zdravstveni problemi, već iste godine. Nakon što mu je pozlilo, Cowley je u bolnici saznao da ima AIDS, od čega je i preminuo krajem '82. pa ga, osim kao genijalnog glazbenika, danas pamtimo i kao jednu od prvih žrtava ove bolesti...

Ukratko…

16.10.1962. Rođen Flea, karizmatični basist američke grupe Red Hot Chilli Peppers.

16.10.2006. Zatvoren kultni njujorški klub CBGB.

17.10.1972. Rođen američki reper Marshall Bruce Mathers III, poznatiji kao Eminem.

20.10.1971. Rođen američki reper Calvin Cordozar Broadus Jr, poznatiji kao Snoop Dogg.

20.10.1995. Irsko-engleski duo Moloko objavljuje svoj prvi album ''Do You Like My Tight Sweater?''

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...