Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

7.10. - 13.10.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 7 October 2021

7.10.1968. Rođen Thom Yorke, frontman grupe Radiohead

Multiinstrumentalist i tekstopisac, poznat po svom falesttu, Yorke je odrastao u Northamptonshireu, Škotskoj i Oxfordshireu, gdje je, 1985., sa školskim kolegama osnovao bend On A Friday. 1991. bend mijenja ime u Radiohead, prema istoimenoj pjesmi Talking Headsa s albuma ''True Stories'' iz 1986. Njihov prvi EP ''Drill'', a potom i singl ''Creep'' iz '92., prvo doživljavalju izrazito negativne kritike u UK-u, a njihov prvi album ''Pablo Honey'', inicijalno isto prilično loše prolazi. Kasniji uspjeh pa i kultni status, singl i album duguju uspjehu u drugim krajevima svijeta, ponajviše SAD-u. Nakon uspjeha s drugim, odnosno trećim albumom Radioheada, ''The Bends'' (1995.) i ''OK Computer'' (1997.), Yorke je doživio živčani slom, povukao se u osamu i počeo slušati elektroničku glazbu, ističući Aphex Twina i Autechre kao svoje favorite. Utjecaj elektroničke glazbe osjetit će se na idućim albumima benda - ''Kid A'' (2000.), ''Amnesiac'' (2001.) i ''Hail to the Thief'' (2003.), ali i na Yorkeovim samostalnim djelima. Prvi samostalni album, ''The Eraser'', Yorke je snimio 2004., a objavio 2006. za XL Recordings. Album je osvojio nominacije za Grammy i Mercury. Za potrebe live izvedbe svojih samostalnih djela, Yorke je, 2009. osnovao i bend Atoms for Peace, u kojem su se našli producent Nigel Godrich, Flea (basist Red Hot Chilli Peppersa), Joey Waronker (bubnjar R.E.M.-a) i perkusionist Mauro Refosco. Bend je, 2013. objavio i album ''Amok''. Godinu dana kasnije Yorke je objavio svoj drugi samostalni album, ''Tomorrow's Modern Box'' i to putem peer-to-peer servisa BitTorrent, a potom i na Bandcampu. 2019., Yorke objavljuje ''Animu'', soundtrack kratkog filma Paula Thomasa Andersona. Njegov posljednji projekt je bend The Smile koji uključuje Jonnyja Greenwooda iz Radioheada i bubnjara Toma Skinnera. Thom Yorke je surađivao s brojnim glazbenim imenima kao što su PJ Harvey, Björk, Flying Lotus ili Modeselektor, a poznat je i kao aktivist za ljudska prava, zaštitu okolišta i pokreta za mir u svijetu.

8.10.1969. Rođen Leeroy Thornhill (The Prodigy)

Thornhill je danas glazbenik, producent i DJ, no većina ga pamti kao visokog, mršavog plesača iz grupe The Prodigy, čiji je član bio gotovo deset godina (1990. - 1999.). Za razliku od Keitha Flinta koji se, u kasnijoj fazi benda, našao i u ulozi pjevača, Thornhillov angažman u bendu je, kroz čitavo vrijeme, bio upravo plesački, a pojavljivao se u nekima od njihovih najpoznatijih spotova, kao npr. ''Out of Space'', ''No Good'' ili ''Voodoo People''. U to je vrijeme postao jedan od najpoznatijih plesača tzv. shuffle plesa. Nakon izlaska albuma ''The Fat of the Land'', Thornhill počinje razvijati ideju o samostalnoj karijeri. 1999. prekida s radijskom voditeljicom Sarom Cox i napušta The Prodigy. Prve singlove objavljuje pod imenima Longman i Flightcrank, a 2001. i trip-hop/dub album ''Beyond All Reasonable Doubt''. 2006. postaje član Hypera, benda DJ Hypera, s kojima objavljuje dva EP-a. Dok kao producent nije polučio značajniji uspjeh, puno je popularniji kao DJ te, nerijetko, nastupa i kao support act na turnejama The Prodigyja.

12.10.1974. Prvi koncert grupe Blondie u njujorškom klubu CBGB

Chris Stein, gitarist i osnivač grupe Blondie, inspiraciju za vlastiti bend dobio je u poznatom Mercer Arts Centeru (današnji The Kitchen), na Manhattanu, početkom 70-ih, dom tadašnje američke, avangardne, umjetničke scene. Stein se prvo pridružio grupi Stilettoes, u kojem je pjevala bivša Playboyeva zečica Debbie Harry, inače i bivša pjevačica folk-rock benda Wind in the Willows. U srpnju 1974., Chris i Debbie, tad već ljubavni par, napuštaju Stilettoese i odlučuju osnovati novi bend. Priključuje im se i bivši bubnjar Stilettoesa, Billy O'Connor te basist Fred Smith. Prvo ime benda bilo je Angel and the Snake, no već početkom listopadua '74., uoči koncerta u kultnom njujorškom klubu CBGB, mijenjaju ime u Blondie, navodno zbog uzvika ''Hej, Blondie!'' kojeg su Debbie, na cesti dovikivali muškarci. Nakon prvog koncerta u CBGB-u, bendu se priključuju back-vokali Tish i Snooky Bellomo, na bubanj dolazi Clem Burke, a na bass Gary Lachman. U ovoj postavi, bend regularno nastupa u CBGB-u i snima svoju prvu demo snimku, koja će, već 1975. postati njihov prvi album, ''Blondie''.

Ukratko…

13.10.2009. Britanski producent Shackleton objavljuje svoj prvi album ''Three EPs'' za Perlon.

12.10.1998. Squarepusher objavljuje svoj treći album ''Music is rotted one note'' za Warp.

11.10.1988. Pet Shop Boys objavljuju album ''Introspective'' poznat po hitovima ''Domino Dancing'' i ''Always on my mind''.

7.10.2014. Steven Ellison aka Flying Lotus objavljuje album ''You’re Dead'' za Warp.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...