Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

4.11. - 10.11.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 4 November 2021

7.11.1957. Rođen John 'Jellybean' Benitez

Jellybean Benitez, poznati njujorški glazbenik, producent i DJ, odrastao je u South Bronxu, u obitelji portorikanskih imigranata. Nadimak 'Jellybean' nadjenula mu je mlađa sestra, prema izrazu "Know what I mean, Jellybean?", popularnom među američkim klincima 70-ih. DJ-ingom se počeo baviti kao srednjoškolac, nakon što je debitirao na rođendanskoj zabavi susjede koja slavila 16 godina. Prvi stalni angažman dobio je 1976., u salsa klubu Charlie's, u Bronxu, a potom i u manhattanskim klubovima La Mariposa i Experimental Four. Do kraja 70-ih, Benitez je već bio profesionalni DJ i radio 7 noći tjedno, na potezu od Manhattana do Long Islanda, u klubovima kao što su Studio 54, Hurrah, Le Mouches, Marrakesh, Blue Cloud, La Falafel, New York New York, Le Jardin, Grand Ballroom, Electric Circus i Xenon. 1981., Benitez postaje rezident kluba Funhouse, a dobiva i tjednu radijsku emisiju na postaji WKTU. U Funhouseu upoznaje Madonnu koja je, dotad, objavila samo singl ''Everybody''. Benitez i Madonna postaju par, neposredno uoči izlaska njenog prvog albuma, s kojeg je Benitez remiksirao "Burning Up", "Borderline" i "Lucky Star". Benitez je producirao i prvi Madonnin svjetski hit, ''Holiday''. 1985. bio je rezident DJ-a kluba Palladium kojeg su otvorili nekadašnji vlasnici Studija 54, Steve Rubell i Ian Schrager, što mu je bio i posljednji ozbiljniji DJ angažman sve do 2001.. Uspješna suradnja s Madonnom nastavila se sve do kraja 80-ih te Benitezu priskrbila i druge poslove pa je tako producirao i remiksirao poznata glazbena imena, kao što su Whitney Houston, Michael Jackson, Paul McCartney, David Bowie, Sting, Talking Heads i dr. Početkom 90-ih je pokrenuo nezavisnu izdavačku kuću posvećenu latino glazbi, H.O.L.A. Recordings (Home Of Latin Artists). Jellybean se DJ-ingu, napokon, vratio 2001., nakon što ga je David Mancuso pozvao u svoj The Loft. 2005, Benitez je ušao i u Dance Music Hall of Fame.

7.11.1967. Rođen David Guetta

Možda i najveća DJ zvijezda prve dekade novog milenija, Pierre David Guetta, rođen je u Parizu, u obitelji marokansko-židovskog porijekla. Njegov stariji brat Bernard poznati je novinar i političar, a starija sestra Natalie je glumica koja živi i radi u Italiji. David Guetta glazbu je počeo puštati još sredinom 80-ih, na tadašnjoj, živahnoj, pariškoj, modno-artističkoj, klupskoj sceni. Prvi posao dobio je u klubu Broad, no u scenu se integrirao, postavši dio DJ tima kultnog Les Bains Douches, gdje su se, na plesnom podiju mogli sresti Basquiat, Pierre & Gilles, Jean Paul Gaultier, Dianne Brill, Iman ili Farida Khelfa. Početkom 90-ih, Guetta je bio rezident DJ klubova Le Centrale, Rex, Le Boy i Folies Pigalle, a '94 je objavio svoj prvi house singl ''Up & Away'', u suradnji s Robertom Owensom. Iste godine postao je voditelj programa kluba Le Palace, gdje je nastavio organizirati zabave sve do kraja dekade. Guettin prvi hit, ''Just a Little More Love'', nastaje 2001., u suradnji s Joachimom Garraudom i pjevačem Chrisom Willisom, a taj će ga uspjeh dovesti i do Virgin Recordsa koji mu objavljuje prvi, istoimeni album. I ostali singlovi s albuma (''Love Don't Let Me Go", "People Come People Go" and "Give Me Something"), postaju komercijalni hitovi. Ljeto 2003., Guetta provodi na Ibizi i pokreće svoju poznatu klupsku večer F*ck Me I'm Famous. Guettin globalni uspjeh nastavlja se i na iduća tri albuma, ''Guetta Blaster'' (2004.), ''Pop Life'' (2007.) i ''One love'' (2009.), s mega hitovima kao što su "The World Is Mine", "Love Is Gone" ili "When Love Takes Over'' koji ga dovode na sam vrh EDM scene. Njegov daljnji rad obilježile su suradnje s brojnim glazbenim zvijezdama, kao što su Lady Gaga, Justin Bieber, Lil Wayne, Snoop Dogg, Nicki Minaj, Afrojack, Ludacris, Sia, Usher i dr. 2015., UEFA je Guettu proglasila glazbenim ambasadorom Eura 2016., što mu je donijelo nastupe na otvaranju i zatvaranju turnira, a objavio je i službenu himnu prvenstva, "This One's for You". Guetta se, tijekom covid pandemije, isticao nebrojenim dobrotvornim livestream nastupima pa tako i onim u organizaciji UNICEF-a, za doček nove 2021., iz pariškog Muzeja Louvre.

8.11.1978. Otvoren klub Dorian Gray u Frankfurtu

Iako je danas Berlin neprikosovena prijestolnica njemačkog i svjetskog techna, kolijevka klupske scene zapravo je Dorian Gray, klub koji je, od 1978., do 2001. poslovao na frankfurtskoj zračnoj luci. Originalna ideja vlasnika Gerda Schülera i Michaela Presingera bila je otvoriti klub po uzoru na Studio 54. Kapaciteta 2500 ljudi, klub je bio smješten u Hali C, na aerodromskom Terminalu 1 i, dugi niz godina, uživao status najvećeg noćnog kluba u Zapadnoj Njemačkoj. Funkcionirao je na tri floora (Runningman, Studio 54 i Chillout) i, tijekom 80-ih, postavljao temelje za kasniji razvoj klupske scene u ostatku zemlje - prvo kroz post-disco, new wave i EBM, a potom i kroz prve cjelonoćne zabave uz elektroničku glazbu. Legenda kaže kako su se prvi techno partyji na europskom tlu održavali upravo u Dorian Grayu, a poznato je i da je bio jedini europski klub čiji je sound i light sistem projektirao i konstruirao, nitko drugi, nego Richard Long. Status techno hrama, Dorian Gray je zadržao i tijekom 90-ih, sve do početka dominacije berlinskih klubova, u novom mileniju. Posljednji tulum u Dorian Grayu održao se za doček 2001. godine, nakon čega je ugašen zbog sigurnosnih razloga, na zahtjev uprave zračne luke. Prostor u kojem se nalazio klub ostao je izvan funkcije sve do 2008., kad je ondje smješten novi trgovački centar zračne luke.

Ukratko…

5.11.1946. Rođena američka pjevačica Loleatta Holloway.

6.11.1894. Rođen belgijski glazbenik i inovator Adolphe Sax, izumitelj saksofona.

8.11.1994. Richie Hawtin objavljuje ''Musik'', svoj drugi album pod imenom Plastikman.

9.11.1992. Aphex Twin objavljuje svoj prvi album, ''Selected Ambient Works 85-92''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...