Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

25.11. - 1.12.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 25 November 2021

25.11.2000. Inventar mančesterskog kluba The Haçienda prodan na dobrotvornoj dražbi

Iako se zatvorila još polovicom 1997., kultna Hacienda ponovno je, na sebe skrenula pažnju clubbera diljem svijeta, tri godine nakon zatvaranja. I to posljednji put, prije konačnog kraja - rušenja 2002.god. Građevinska tvrtka Crosby Homes koja je, 2002., počela gradnju apartmana u zgradi u kojoj je bio smješten klub, otkupila je prostor s inventarom od Petera Hooka (Joy Division, New Order) i organizirala dobrotvornu dražbu inventara. Na bubnju se tako našla DJ kabina, stolice, ostaci lighta, plesni podij, telefonska govornica pa čak i radijatori i pisoari. Dražba je održana u obližnjoj zgradi Richard Conrad, u centru Manchestera, a ukupan prihod od cca 20 tisuća funti dodijeljen je gradskoj dobrotvornoj organizaciji Greater Manchester Community Foundation. Poznato je kako je DJ kabinu kupio Bobby Langley, jedan od DJ-a u Haciendi i tadašnji menadžer odjela za merchandising u londonskom Sony Musicu. Zanimljivo je da je tvrtka Crosby Homes, osim otkupa prostora i inventara kluba, Peteru Hooku platila i pravo na upotrebu imena The Haçienda. Naime, stambena zgrada, kad je bila dovršena, ponijela je ime The Haçienda Apartments, a na reklamnim materijalima upečatljiva je bila i parola "Now the party's over...you can come home".

27.11.1942. Rođen Jimi Hendrix

Iako nije izravno vezan uz nikakvu vrstu elektroničke glazbe, utjecaj gitarističkog virtuoza Jimija Hendrixa na generacije glazbenika pa i mnoge začetnike elektroničke glazbe je neosporan. Osim toga, kao Afro-amerikanac i, k tome, ljevak, Hendrix je neobična i osebujna ikona rock glazbe i hippy pokreta iz druge polovice 60-ih godina. Rođen je u Seattleu, kao Johnny Allen Hendrix, no roditelji su mu, 1946. promijenili ime u James Marshall Hendrix, u čast njegovom stricu Leonu Marshallu, palom heroju iz 2.svj.rata. Hendrix je, do svog prvog instrumenta - havajskog ukulelea, došao kao 11-godišnjak, pomažući ocu u čišćenju tavana neke njihove susjede. Na tom ukuleleu, Hendrix je, po sluhu, uz radio, učio svirati pjesme Elvisa Presleya. Navodno je prva pjesma koju je tako naučio bila ''Hound Dog''. 1958. Hendrix je nabavio svoju prvu, pravu akustičnu gitaru za 5$ i svirao svakodnevno satima, slušajući blues gitariste kao što su Muddy Waters, B.B. King, Howlin' Wolf i Robert Johnson. Već je godinu dana kasnije prvi put javno nastupio s grupom Hank Ballard & the Midnighters u Seattleu, a imao je i vlastiti bend, The Velvetones. Nakon tri mjeseca probi s akustičnom gitarom, Hendrix odlučuje nabaviti električnu gitaru. Otac mu kupuje bijelu gitaru Supro Ozark koja mu, ubrzo, biva ukradena iz backstagea, nakon jednog koncerta. Nakon te epizode, Hendrix nabavlja crvenu Silvertone Danelectro, no prve snimke zabilježit će tek 1964., nakon nekoliko godina sviranja po raznim bendovima i služenja vojnog roka. Prvi singl ''Testify'' prolazi mu posve nezapaženo, a tek će, po odlasku u London, 1966., zasjati u pravom (ali i iznimno kratkom) svjetlu, poznatom kao The Jimi Hendrix Experience. Svega tri godine kasnije, Hendrix će postati najplaćeniji rock glazbenik na svijetu. Nažalost, već u rujnu 1970., u 28. godini, Hendrix umire od posljedica trovanja lijekovima i drogom.

1.12.1986. Afrika Bambaattaa objavljuje album ''Planet Rock''

''Planet Rock: The Album'' treći je, ali po mnogočemu i najznačajniji album hip hop legende Afrika Bambaataa i njegovog benda Soulsonic Force. Riječ je zapravo o kolekciji singlova izdanih između 1982. i 1986., a nazvan je po njegovom najvećem hitu, ''Planet Rock'' iz 1982., inače i jednom od najranijih hip hop hitova u povijesti, u kojem se mogu prepoznati i sampleovi Kraftwerkovih stvari "Numbers" i "Trans-Europe Express", kao i sampleovi nekih kompozicija Ennia Morriconea. Pjesma je u New York Timesu, 1982., prozvana najutjecajnijom ''crnom'' pločom 80-ih, a magazin Rolling Stone ju je smjestio na 240.mjesto liste 500 najboljih pjesama svih vremena. Među onima koji su ovaj album uvrstili u svoje favorite su i Run-DMC, 2 Live Crew, A Guy Called Gerald, Fatboy Slim, Newcleus i dr, a našao se i na popisu albuma u knjizi ''1001 Albums You Must Hear Before You Die''.

Ukratko…

27.11.2006. Grupa Faithless objavlljuje svoj peti album ''To all new arrivals''.

26.11.1983. Grupa Eurythmics objavljuje svoje treći album ''Touch''.

25.11.1996. Paul van Dyk objavljuje svoj drugi album ''Seven Ways''.

26.11.1996. Bjork objavljuje svoj remiks album ''Telegram''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...