Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

24.6. - 30.6.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 24 June 2021

28.6.1986. Marshall Jefferson objavljuje legendarnu house himnu ''Move Your Body''

Početkom 1985., Marshall Jefferson je, još uvijek bio zaposlenik poštanskog ureda u centru Chicaga. Jedan odlazak u trgovinu glazbalima s prijateljem gitaristom promijenio mu je život. Prodavač mu je pokaza najnoviji proizvod - sintisajzer Yamaha 284. Idućeg dana, Jefferson podiže kredit, kupuje sint i ritam mašinu i, već do kraja godine, objavljuje prvu ploču pod imenom Virgo. Potpisuje i ugovor s Trax Recordsom, na kojem mu izlazi i prva ploča pod njegovim imenom: ''The House Music Anthem'', u narodu poznata kao ''Move Your Body''. Jefferson je stvar, snimljenu na kazeti, odnio Ronu Hardyju, rezidentu u klubu Music Box, već u kolovozu '85., a Hardyju se toliko svidjela da ju je pustio čak šest puta tijekom noći. No Larry Sherman, vlasnik Traxa, nije dijelio njegov entuzijazam i inicijalno ju odbio objaviti. Tek nakon što je na proljeće '86., grupa novinara iz UK-a posjetila Chicago, Shermanov se stav promijenio. Naime, novinare je odveo u pet noćnih klubova koji su puštali house i u svakom klubu su DJ-i, bar jednom pustili demo verziju ''Move Your Body'', što je, napokon nagnalo Shermana da objavi ploču. Na završnom miksu radio je sam Ron Hardy, prvi fan te stvari, a vokale je izveo Curtis McClain. No kontroverzama nije bio kraj - ploča je otišla u izradu s imenom 'Marshall Jefferson', što on nije odobrio, budući da mu je želja bila održati pseudonim Virgo. S obzirom da je postala njegov najveći hit, ujedno je i pokopala pseudonim Virgo.

30.6.1997. Izlazi album ''The Fat of the Land'' grupe The Prodigy

Ako se ikad zapitate u čemu je, zapravo veličina grupe The Prodigy, odgovor leži u prva tri albuma. Objavljeni s razmakom od dvije, odnosno tri godine, sva tri zaslužuju titule generacijskih albuma. Drugim riječima, radi se o albumima s kojima se, globalno, poistovijetila jedna generacija mladih ljudi. Sva tri albuma objavio je londonski XL Recordings, pod vodstvom Richarda Russella. Posljednji u nizu je ''The Fat of the Land'' s mega hitovima kao što su ''Smack My Bitch Up'' ili ''Firestarter''. Glavna karakteristika albuma, osim prilično drukčijeg sounda, je i značajnija uloga članova Maxima Realityja i Keitha Flinta koji se, uz Liama Howletta, pojavljuju kao autori, ali iskaču u prvi plan i kao izvođači. ''The Fat of the Land'' se, do danas, našao na nebrojenim listama najboljih albuma u povijesti glazbe, renomiranih magazina kao što su Rolling Stone ili NME, a '97. je ušao i u Guinessovu knjigu rekorda kao najbrže rasprodan album u UK-u. The Prodigy su, nakon izlaska spota za ''Smack My Bitch Up'', navukli i bijes niza organizacija za zaštitu prava žena koje su ga interpretirale kao sadržaj mržnje prema ženama. Inače, u ''Smack My Bitch Up'' gostuje i Shahin Badar, danas jedna od najpoznatijih pjevačica orijentalnih napjeva na arapskom, bengalskomi indijskom jeziku.

25.6.1963. Rođen George Michael

Georgios Kyriacos Panayiotou, poznatiji kao George Michael, rođen je u Londonu kao dijete grčkog emigranta s Cipra i majke Engleskinje. Andrewa Ridgeleya, budućeg kolegu u tandemu Wham!, upoznao je kao tinejdžer, krajem 70-ih. Njihovi počeci vežu se uz svirke u čekaonicama i tunelima London Undergrounda, a George je vikendima radio i kao DJ, puštajući disco u barovima i na školskim zabavama. Wham! je djelovao od '81. do '86., a nakon uspješna tri albuma i velikih hitova poput "Wake Me Up Before You Go-Go", "Last Christmas" ili ''Careless Whisper'', George Michael kreće u još uspješniju solo karijeru, tijekom koje je objavio pet studijskih albuma i brojne hitove, kao npr. ''Faith'', ''Freedom'', ''Too Funky'', ''Fastlove'' ili ''Star People''. Iako je koketirao s plesnom glazbom već nakon prvog solo albuma, njegov najplesniji album svakako je ''Older'' iz 1996. George Michael, od '98. postaje jedan od globalnih ambasadora LGBT zajednice i donator mnogih zaklada za pomoć oboljelima od AIDS-a. Tijekom svoje karijere je osvojio preko 30 međunarodnih glazbenih nagrada, uključujući i dva Grammyja te pet MTV nagrada. Preminuo je na Božić 2016., u 54. godini, u svojoj kući, u gradiću Goring-On-Thames.

24.6.1989. ''Back to Life'', hit grupe Soul II Soul osvaja chartove u UK-u i SAD-u

''Back to Life (However do you want me)'' jedan je od onih prvih plesnih hitova koji su probili barijeru Atlantskog oceana. Iako se, u današnje vrijeme, to ne čini kao neko posebno značajno postignuće, krajem 80-ih nije bilo lako istovremeno osvojiti publiku u UK-u i SAD-u, pogotovo ako je riječ o novom imenu na glazbenoj sceni. Soul II Soul, prvenstveno je poznat kao r&b duo pjevačice Caron Wheeler i producenta/DJ-a Trevora Beresforda Romea aka Jazzie B, no prije ove formacije djelovao je kao sound system s čak devet članova. Nakon izlaska hitova ''Back to Life'' i ''Keep on Moving'', odnosno albuma ''Club Classics Vol.One'', gdje su, u prvom planu, bili Jazzie B i Caron Wheeler, Soul II Soul je nastavio, paralelno djelovati, u proširenom sastavu, na UK sceni, s regularnim klupskim programima u londonskom klubu The Fridge. Među 20-ak članova tog proširenog sastava našli su se, kasniji brojni akteri s klupske scene i poznati glazbenici kao npr. Gota Yashiki, japanski perkusionist i kasniji član grupe Simply Red. ''Back to Life'', osim osvajanja chartova diljem svijeta, Soul II Soulu je, 1990. donio i nagradu Grammy za najbolju r&b izvedbu grupe s vokalom.

Ukratko…

26.6.1995. Chemical Brothersi objavljuju svoj prvi studijski album, ''Exit Planet Dust''.

25.6.1945. Rođena Carly Simon, američka kantautorica poznata po hitovima ''You're so vain'' i ''Why'' koji se smatra klasikom Balearic sounda.

28.6.1988. Public Enemy objavljuje svoj drugi album, ''It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back'', poznat po hitu ''Black Steel in the Hour of Chaos''.

30.6.1956. Rođen Adrian Wright, originalni član britanskih avangardnih electro pop bendova The Human League i Heaven 17.

Prvu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...