Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

17.6. - 23.6.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 17 June 2021

19.6.1957. Rođen Maxi Jazz, frontman skupine Faithless

Maxwell Fraser, poznatiji kao Maxi Jazz, karizmatični frontman Faithlessa, odrastao je u Brixtonu, u južnom Londonu, a u hip hop se zaljubio već početkom 80-ih. Prvu skupinu, Soul Food Café System, osnovao je ‘84., a do kraja decade radio je i kao DJ na popularnim piratskim radijskim postajama u Londonu, poput Reach FM-a i LWR-a. Početkom 90-ih, Soul Food Café System objavljuje tri EP-a te nastupa na turnejama Jamiroquaia i Soul II Soul. Neposredno prije raspada, Soul Food Café System snima i svoj jedini album, ''Original Groovejuice vol.1'' koji izlazi ’96. na Revco Recordsu, no Jazz je tad već u drugom filmu, budući da je s novim bendom već objavio prvi hit, ''Salva Mea''. Faithless je osnovao ’95. s producentima Rollom i Jamiem Cattom te klavijaturisticom i DJ-icom Sister Bliss. ''Salva Mea'' se našla na njihovom prvom albumu, ''Reverence'', na kojem se nalazi i ''Insomnia'', do danas jedan od najvećih hitova elektroničke glazbe uopće. Mixmag je, 2013. ''Insomniju'' proglasio najznačajnijim singlom elektroničke glazbe svih vremena. Faithless je, od 1995. do danas, uz četverogodišnji break (2011.-2015.), objavio sedam albuma. Osim kontinuiranog rada s Faithlessom, Maxi Jazz, 2015., osniva i bend Maxi Jazz & The E-Type Boys, u kojem pjeva i svira gitaru. Jazz je, inače i član uprave nogometnog kluba Crystal Palace, strastveni je kolekcionar trkaćih automobila, a predan je i japanskom budističkom pokretu Soka Gakkai.

21.06.1999. Chemical Brothersi objavljuju album ''Surrender''

''Surrender'' je treći album Tom Rowlandsa i Ed Simonsa, odnsono mančesterskog tandema The Chemical Brothers, a uključuje velike hitove benda, poput ''Hey Boy Hey Girl'' i ''Out of Control''. Na albumu gostuju brojni glazbenici, od kojih su najpoznatiji Noel Gallagher, Bernard Sumner (Oasis) i Bobby Gillespie (Primal Scream). Sumner i Gillespie pojavljuju se u ulozi vokala i back vokala upravo u hitu ''Out of Control''. U studenom 2019., povodom 20. godišnjice, album je ponovno objavljen, a na tom re-izdanju (3xCD i 4Xlp) se našlo pet novih verzija stvari s albuma, kolekcija remikseva, live snimka koncerta na Glastonbury festivalu 2000. i knjiga. S albuma ''Surrender'' ipak najviše pamtimo spot za singl ''Hey Girl Hey Boy'', u režiji Nica Goffreya i Dominica Hawleya. Klupske scene snimljene su u poznatom londonskom klubu Ministry Of Sound...

21.06.1992. Singl ‘’Blue Room’’ skupine The Orb postaje najduži singl u povijesti UK charta

Osvanuvši na dvanaestom mjestu UK single charta, ''Blue Room'', u trajanju od 39 minuta i 58 sekundi, službeno je ušla u Guinessovu knjigu rekorda kao najduže glazbeno djelo koje se ikad našlo na ovoj top listi. Stvar je nastala, nakon što je u UK-u objavljen novi pravilnik UK single charta, a koji je produžio dozvoljeno trajanje pjesama s 25 na 40 minuta. Unatoč tome što je samo dvije sekunde kraći od propisanog maksimalnog trajanja, singl je opstao na listi i uspio doći do osmog mjesta. ''Blue Room'' je djelo iz druge faze skupine The Orb koju su predvodili Alex Paterson i Kris Weston. Projekt je pokrenuo Paterson, 1988., s Jimmyjem Cautyjem iz KLF-a, a prvo izdanje, ''Tripping on Sunshine'', odmah je ušlo u antologiju acid housea i UK rave pokreta. Uoči objave prvog albuma ''The Orb’s Adventures Beyond the Ultraworld'', Cauty napušta projekt, a Patersonu se priključuje producent Kris Weston te Andy Falconer i gitarist Steve Hillage. Na snimanju ''Blue Rooma'' sudjelovali su i basist Jah Wobble te klavijaturistica Miquette Giraudy. Zanimljivo je da se na kraju snimke može čuti sample pjesme ''Happy Birthday'', u izvedbi Marilyn Monroe za JFK-a. Skraćena verzija ''Blue Rooma'', u trajanju od 17:34, objavljena je na albumu ''U.F.Orb'', u srpnju ’92.

22.06.1953. Rođen Ian Levine, poznati britanski DJ Northern Soul scene

Po mnogim glazbenim kroničarima, istinska preteča rave pokreta, Northern Soul niknuo je, krajem 60-ih u gradovima srednje i sjeverne Engleske: Manchesteru, Wiganu, Stoke-on-Trentu, Blackpoolu itd. Upravo iz Blackpoola stiže i Ian Levine, jedan od najznačajnijih DJ-a ove neobične scene koja je slavila američku soul glazbu I britansku mods subkulturu. Osim Levina, među nositeljima Northern Soula, svakako treba spomenuti I imena kao npr. Colin Curtis, Richard Searling, Ady Croadsell, Russ Winstanley, Kev Roberts, Roger Eagle, Stuart Bremner ili Neil Rushton. No Levine se može pohvaliti rezidencijom dva najpoznatija Northern Soul kluba – The Twisted Wheel u Manchesteru i Blackpool Mecca. Levine je, 1979., postao i prvi rezident DJ londonskog kluba Heaven, a poznat je i kao prvi DJ u UK-u koji je snimao svoje mikseve. Tijekom 80-ih se počeo baviti pop/Hi-NRG glazbom, kao producent za poznata glazbena imena kao što su Pet Shop Boys, Erasure, Kim Wilde, Bronski Beat, Bananarama i dr.

Ukratko...

20.06.1960. Rođen John Taylor, basist i jedan od osnivača popularnog britanskog benda Duran Duran, začetnika glazbenog trenda poznatog kao New Romantics.

21.06.1968. Rođena Sonia Marina Clarke aka Sonique, britanska pjevačica i DJ, poznata po radu s projektom S'Express i samostalnom hitu ''It Feels So Good'' iz 1998.

22.06.1961. Rođen Jimmy Sommerville, škotski kantautor i nekadašnji frontman synth pop trija Bronski Beat, poznat po svom specifičnom falsetto načinu pjevanja kojeg pamtimo i iz velikog hita ''Smalltown Boy'' iz 1984.


Prvu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...