Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

27.1. - 2.2.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 27 January 2022

28.1.1941. Rođen King Tubby

Osbourne Ruddock a.k.a. King Tubby, audio inženjer i producent, jedan je od onih likova koji su kreirali karakteristični, danas iznimno popularni sound s Jamajke. Tubby je bio pripadnik nulte generacije samog začetka soundsystem kulture, krajem 1950-ih, kad je postao poznat kao ponajbolji serviser radio i TV uređaja u Kingstonu. U svojoj tadašnjoj radnji, Tubby je počeo izrađivati i vlastita pojačala i zvučnike. Iz te je manufakture nastao i njegov prvi soundsystem, 1958., Tubby's Hometown Hi-Fi. No, tek je, deset godina kasnije, počeo raditi kao producent u poznatom Treasure Isle studiju Dukea Reida, inače jedne od prvih izdavačkih kuća na Jamajci koja se bavila lokalnom ska, rocksteady i reggae glazbom. Tubby je, između ostalog, bio zadužen i za produciranje instrumentalnih verzija singlova, za kojima je rasla potražnja razvojem tzv. toast kulture i toasting battleova. U soundsystem kulturi, toast je specifična forma jednoličnog pjevanja – nasljeđe napjeva afričkih plemena tijekom trans-atlantske trgovine robljem, a smatra se i pretečom rapa. King Tubby je ubrzo postao majstor instrumentalnih verzija ili podloga lišenih vokalnih i solo dionica, s ritam sekcijom u prvom planu i repetitivnim, gotovo hipnotičkim sekvencama s naglašenim reverb i delay efektima. Upravo je iz ovog koncepta nastao glazbeni pravac poznat kao dub. King Tubby je, već početkom 70-ih, radio takve dub mikseve singlova za glazbenike poput Lee Scratch Perryja, Glena Browna, Bunny Lee, Augustusa Pabla, Vivian Jackson i brojne druge. Procjenjuje se kako se njegovo ime nalazi na stotinjak B strana singlova i na još bar toliko, na kojima mu se ime i ne spominje. Njegovo je djelo i jedan od najpoznatijih dubova ikad, "King Tubby Meets the Rockers Uptown" iz 1974.

30.1.1995. Leftfield objavljuje album ''Leftism''

''Leftism'' je prvi album tandema Leftfield, odnosno bivšeg bubnjara i DJ-a Neila Barnesa i udaraljkaša Paula Daleya koji je, povremeno, svirao s bendovima Brand New Heavies i Primal Scream. Album je nastao kao kompilacija njihovih zajedničkih radova od 1992. do 1995. Njihove prve stvari, danas gledamo kao na preteče progressive housea, odnosno UK housea kojeg je, 1991. tadašnji urednik Mixmaga, Dave Seaman opisivao kao ''autohtoni britanski house; uplifting i trancey; žestok i melodičan; glasan i atmosferičan''. Dio tog sounda može se čuti i na albumu ''Leftism'' koji se i danas smatra jednim od najutjecajnijih albuma elektroničke glazbe. Na albumu se nalazi i njihov prvi značajniji singl,''Open up'' iz '93., na kojem je, kao vokal, gostovao Johnny Rotten. ''Leftism'' je, u konačnici, ispao neobičan miks progressive housea, duba, tribala, trancea i ambijentalne glazbe pa je, stoga, termin leftfield, kasnije postao sinonim za eklektičnost i drukčiji pristup glazbenoj produkciji. Osim Rottena, na ''Leftismu'' su gostovali i jamajčanski MC-i Earl Sixteen, Djum Djum i Danny Red te pjevačica Toni Halliday iz benda Curve koja je otpjevala njihov najveći hit, ''Original''. Album je, danas, neizostavni naslov na popisima najboljih i najznačajnijih izdanja 90-ih godina, ali i čitavog 20.st.

1.2.1949. RCA Records objavljuje prvi vinilni 45rpm singl u povijesti

Jedan od trenutaka od ključne važnosti za razvoj glazbe u drugoj polovici 20.st. jest pojava 7-inčnog singl vinila na 45rpm kojeg je, na tržište, donijela tvrtka RCA Victor. Ovaj format bio je odgovor na proizvod konkurentske tvrtke Columbia Records i njenog 7-inčnog vinila na 33+1⁄3rpm. Na prvom 7-inčnom vinilu RCA Victora objavljena je dječja priča ''Pee-Wee The Piccolo'', u izvedbi Paula Winga i orkestra Russa Casea. Priča je podijeljena u četiri dijela (dva dijela na A strani i dva na B strani), a objavljena je na vinilu žute boje. Singlicama na vinilima raznih boja, RCA Victor je htio ponuditi dodatnu atrakciju svojim proizvodima i na taj način privući kupce. Početkom 50-ih, na američkom se tržištu pojavio i novi model jukeboxa za 7-inčne 45rpm vinile koji su, već polovicom dekade, postali standardni inventar u popularnim, tinejdžerskim okupljalištima diljem SAD-a. To je, ujedno, bila i prva velika pobjeda za RCA Victorove singlice. No, ovaj se format zapravo pojavio, u pravo vrijeme, na pravom mjestu - u praskozorje rock'n'rolla, kad je mnoštvo mladih, nepoznatih glazbenika pokušavalo nametnuti s ovim novim glazbenim stilom čija je publika bila ona ista mladež koja je ubacivala kovanice u jukeboxove. Zbog njihove niže cijene u proizvodnji i manjih dimenzija, šareni RCA vinili postali su rock'n'roll format. Sklone su mu bile i radijske postaje koje su, na ovaj način, brže dolazile do glazbenih noviteta. Za DJ-e je bila stvar prestiža tko će prije pustiti neki novi singl u eter i osigurati si status glazbenog gurua. Nakon rock'n'roll faze, 45rpm singlice su, svoju drugu mladost proživjele u drugoj polovici 70-ih, procvatom disko klubova, kao i u soundsystem kulturi na Jamajci...

Ukratko…

31.1.1956. Rođen Johnny Rotten, frontman grupe Sex Pistols

31.1.1981. Rođen američki pjevač i glumac Justin Timberlake

1.2.1980. Blondie objavljuje singl ''Call Me'', temu iz filma ''American Gigolo''.

1.2.1948. Rođen američki kantautor i glazbenik Rick James

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...