Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

1.7.-7.7.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 1 July 2021

1.7.1989. Održan prvi Love Parade u Berlinu

Nekoliko mjeseci prije pada Berlinskog zida, kad su prosvjedi na istočnoj strani grada već bili u punom jeku, u zapadnom Berlinu održana je prva parada pod parolom ''Friede, Freude, Eierkuchen'', odnosno ''mir, sreća, palačinke''. Među glavnim organizatorima našli su se Matthias Roeingh aka Dr Motte i njegova tadašnja djevojka, Danielle de Picciotto. Ono što je, u početku, bilo zamišljeno kao rođendanska zabava za Dr Mottea, na kraju se pretvorila u političku podršku istočnim Berlincima i paradu mira i solidarnosti. U kasnijim izdanjima, Love Parade je postao poznat kao najpoznatija rave parada na svijetu. Na toj prvoj paradi je sudjelovalo oko 150 ljudi, a party se, u večernjim satima i idućeg dana nastavio u klubu UFO, inače smještenom u ulici Köpenicker Straße, u neposrednoj blizini Berlinskog zida pa su, tako i prosvjednici s druge strane zida mogli čuti glazbu koju su puštali Dr Motte, Tanith i njihova ekipa. Klub UFO Dimitrija Hegemanna je, nakon pada Berlinskog zida, našao novu lokaciju i promijenio ime u Tresor. O novim inicijativama za vraćanje rave parade u Berlin možete čitati i u našem nedavnom razgovoru s Dr Motteom.

2.7.1977. Objavljen hit Donne Summer, ''I Feel Love''

Nedvojbeno, najpoznatiju disco himnu i jedan od najvećih hitova plesne glazbe uopće, producirao je legendarni Giorgio Moroder, otpjevala fatalna Donna Summer, a otplesao cijeli svijet. Nastala je u poznatom Moroderovom, minhenskom studiju Musicland, nakon što je ondje Moroder uspješno zgotovio album ''Love To Love You Baby'' za Donnu Summer iz 1975. Autor teksta je Moroderov suradnik Pete Bellotte, a zabilježeno je i da je Donna Summer snimila sve vokalne dionice iz prvog pokušaja. ''I Feel Love'' je uvelike zaslužan i za popularizaciju Moog sintisajzera u daljnjoj produkciji plesne glazbe. Od prvih javnih reakcija nakon izlaska singla, najupečatljivija je bila izjava Briana Enoa koji je rekao: ''Ovo je zvuk budućnosti. Budite sigurni kako će upravo ova ploča definirati klupsku glazbu za narednih 15-20 godina.'' I bio je u pravu, jer se ''I Feel Love'', do danas, našao na nebrojenim listama najznačajnijih singlova najpoznatijih glazbenih magazina kao što su Rolling Stone, NME ili Mojo. Mixmag ga je, 1996., smjestio na 12.mjesto najboljih singlova plesne glazbe svih vremena.

2.7.1979. Sony predstavio prvi Walkman

Iako je prototip konstruiran 1977., japanska korporacija Sony, prvi model legendarnog Walkmana, službeno je predstavila tek dvije godine kasnije. Sony Walkman TPS-L2 ušao je u povijest kao prvi prijenosni uređaj za reprodukciju glazbe, putem audio kazeta. Prva prodajna cijena Walkmana bila je oko 150$, a projekcija prodaje bila je 5.000 komada mjesečno. Tijekom prvih mjesec dana od pojave na tržištu, prodano je preko 20.000 komada. Zanimljivo je kako se Walkman, u početku, nije svugdje prodavao pod tim imenom, pogotovo ne na tržištima engleskog govornog područja. Naime, danas je naziv 'Walkman' globalno poznat, ali zapravo spada u tzv. wasei-eigo riječ - skrojene, japanske, pseudo-engleske riječi koje zapravo ne postoje u riječniku engleskog jezika. Tako se, do 1982. Walkman prodavao kao Soundabout u SAD-u, Freestyle u Australiji i Švedskoj te kao Stowaway u UK-u. Danas, osim što se etablirao kao priznata riječ na engleskom jeziku, Walkman je i prepoznatljivi kulturološki simbol 80-ih godina prošlog stoljeća.

4.7.1994. Objavljen album ''Music for the Jilted Generation'' grupe The Prodigy

Drugi album britanske skupine The Prodigy, danas se smatra jednim od najznačajnijih albuma druge polovice 20.st. i simbolom tzv. post-rave kontra kulture iz polovice 90-ih godina. ''Music for the Jilted Generation'' je donio pregršt glazbenih inovacija, kombinirajući tadašnji breakbeat, hardcore, techno i jungle s postapokaliptičnom punk-industrial estetikom. Osim toga, album je imao i žestoku buntovničku dimenziju, izravno oponirajući tadašnjim zakonima u UK-u koji su zabranjivali ''okupljanje mladih uz repetitivnu glazbu''. ''No Good'', ''Voodoo People'', ''One Love'' ili ''Poison'' - gotovo je svaka stvar na ovom albumu bila hit. Kao njihov autor potpisan je genijalni Liam Howlett, uz izuzetak hit singla ''Poison'', na kojem mu se, kao ko-autor, priključuje Maxim Reality. Ipak, Howlett je, na albumu, koristio i popriličnu količinu sampleova, a među sempliranim autorima nalaze se i Nirvana, Lil' Louis, Mark Snow, Baby D, Moby i dr.

Ukratko…

1.7.1945. Rođena Debbie Harry, pjevačica američke punk/new wave/disco grupe Blondie

5.7.1973. Rođena kantautorica Roisin Murphy, poznata po svom radu u grupi Moloko i kasnijoj uspješnoj samostalnoj karijeri

5.7.1993. Islandska multimedijalna umjetnica Björk objavila svoj prvi album, ''Debut''

7.7.1987. Američki hip hop duo, Eric B & Rakim objavili hit singl ''Paid In Full''

Prvu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...