Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

26.5. - 1.6.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 26 May 2022

1.6.1971. Rođen Erick Morillo

Ministers de la Funk, The Dronez, RAW, Smooth Touch, RBM, Deep Soul, Club Ultimate ili Li'l Mo Ying Yang, imena su kojima se, u svojoj karijeri koristio Erick Morillo, poznati njujorški DJ, producent i izdavač. Odrastao je u kolumbijskom gradu Cartageni, a potom u Union Cityju (New Jersey), gdje je, s 11 godina počeo puštati glazbu na vjenčanjima i rođendanima, pod jakim utjecajem salse i merenguea, s kojima ga je upoznala očeva strana obitelji iz Kolumbije, a koji je obilježio i početak Morillove glazbene karijere. Njegova prva ploča, ''Muevelo'' iz 1991.postala je hit u njujorškim latino klubovima te ubrzo dolazi i u kontakt s likovima kao što su Louie Vega, Kenny Gonzales, Jose Nuñez, Harry Romero itd. Početkom 90-ih, Morilla, uglavnom povezujemo s etiketom Strictly Rhythm koja je, 1993. objavila i jedan od najvećih hitova 90-ih ''I like to move it'', iza kojeg stoji tandem Reel 2 Real (Morillo i The Mad Stuntman). Morillu ova ploča, a potom i album ''Move it!'' donosi globalnu slavu i DJ nastupe po cijelom svijetu. Istovremeno, Morillo objavljuje i ''ozbiljnije'' stvari, orijentirane prema underground houseu i to kao Lil'Mo Ying Yang, Deep Soul, Smooth Touch, Club Ultimate, Da Buddhaheads i dr. 1997. sa Joseom Nuñezom i Harryjem Romerom, Morillo pokreće Subliminal Records, pod parolom ''ghetto music with style'' i objavljuje ploče Jocelyn Brown, Joeya Negra, Full Intention, Boba Sinclara, Dannyja Tenaglie i dr. Početkom novog milenija, Subliminal postaje i globalni klupski serijal, od kojih je najpoznatiji Subliminal Sessions, u klubu Pacha na Ibizi. No, ono što je naizgled bio vrhunac Morillove slave, označio je i početak njegovih problema s drogom i alkoholom koji će ga pratiti do kraja života. Morillo je, u narednim godinama, preživio niz neugodnih situacija, od nepojavljivanja na dogovorenim nastupima, prekida DJ setova ili raznih incidenata s organizatorima diljem svijeta. Kap je prelila čašu 2019., nakon što je optužen za silovanje od strane neimenovane DJ-ice, a nakon zajedničke svirke na jednoj privatnoj zabavi u Miami Beachu. Morillo je, uoči prvog sudskog ročišta vezanog za ovaj slučaj, pronađen mrtav u svom stanu, u Miami Beachu.

1.6.1967. Rođen Roger Sanchez

1. lipnja je rođen još jedan stjegonoša NYC house scene, Roger Sanchez, inače dominikanskog porijekla. Sanchez spada u onu najpoznatiju generaciju njujorških DJ-a, pored spomenutog Morilla, Davida Moralesa ili Dannyja Tenaglie. I on se, baš kao i Morillo, početkom 90-ih počeo pojavljivati kao autor singlova na etiketi Strictly Rhythm, a koristio je niz pseudonima, kao npr DV8, Egotrip, Fuzion, Niceguy Soulman, Soundshaft, Nu-Solution ili Roger S, pod kojim objavljuje i dva albuma. Prvi mainstream uspjeh postiže 2001., sa singlom ''Another Chance'', nakon čega objavljuje i prvi album pod svojim punim imenom, ''First Contact'' za Defected Records. Nakon ovog uspjeha, Sanchez postaje vrlo tražen u remiksiranju pop hitova pa tako radi za Madonnu, Kylie Minogue, No Doubt, Aliciu Keys, Maroon 5, ali i za Daft Punk, Tima Maasa i Boba Sinclara. 2003. osvaja i nagradu Grammy za remiks pjesme ''Hella Good'' grupe No Doubt. U istom razdoblju, Roger Sanchez pokreće i vlastitu izdavačku kuću, Stealth Records, na kojoj, osim vlastitih projekata, objavljuje i glazbu Angela Moraesa, Chusa & Ceballosa, Stefana Noferinija, Jessea Voorna i dr.

1.6.1969. Rođen Stacey Pullen

I treći DJ rođen 1. lipnja je Stacey Pullen, jedan od onih igrača Detroit techno scene koji je, mnogima prošao ''ispod radara'', a istovremeno i jedan od najvećih glazbenih talenata koje je ta ista scena dala. Pullen dolazi iz glazbene obitelji - otac mu je, 60-ih godina, bio vrlo aktivan na tadašnjoj Motown soul sceni pa čak i imao i nekoliko hitova s grupom The Capitols. Stacey se pak, glazbom počeo baviti u srednjoj školi i svirao u školskom orkestru. Istovremeno je pratio rađanje techno pokreta, doduše, u početku, kao slušatelj radijskih emisija The Electrifying Mojoa i The Wizarda. No, kao i još neki klinci iz Detroita, nije mu trebalo dugo da se i sam nekako okuša u toj novoj glazbi. U Pullenovom slučaju, to je bilo miksanje ploča kod školskog kolege koji je imao gramofone i mikser. No, ti srednjoškolski DJ dani završili su 1985., upisom sveučilišta Tennessee pa Pullenova karijera počinje tek po povratku u Detroit, 1989., kad upoznaje Jaya Denhama, glavnog audio inženjera u Transmatu Derricka Maya. Ubrzo objavljuje prve ploče kao Silent Phase i Kosmik Messenger, nakon kojih odlazi na europsku mini turneju s Derrickom Mayom, što će rezultirati suradnjom s njemačkim Studio !K7 i snimanjem miksa za serijal ''DJ-Kicks'' te suradnjom s novim podlabelom Virgina - Sciencom. U tom trenutku Pullen potpisuje za Science ugovor koji će mu obilježiti daljnji tijek karijere. 2001 Science mu objavljuje album "Today is the Tomorrow you were Promised Yesterday", no Pullenov eksperimentalni future-tech-jazz sound nikako nije sjep glavešinama u Virginu koji su se nadali klasičnom techno albumu. Razmirice između Pullena i Virgina/Sciencea završavaju prekidom suradnje, ali ne i ugovora koji je Pullena vezao 10 godina za Virgin. Ugovor mu je branio da objavljuje ikakvu glazbu pod svojim imenom, pretvorivši Pullena u svojevrsnog glazbenog odmetnika. Da stvar bude još gora, nakon potpisa za jedan major label, poput Virgina, underground scena u Detroitu ga je isto otpisala. Pullen tako nije objavio nijednu ploču punih 10 godina, a opstao je, isključivo zahvaljujući DJ-ingu. Ako uzmemo u obzir da je posrijedi bila prva dekada u novom mileniju, odnosno period u kojem je techno bio dominantna sila na globalnoj elektroničkoj sceni, jasno je da bi Pullen danas uživao sasvim drukčiji status da mu djelovanje nije bilo ograničeno potpisom na komadu papira...

Ukratko…

26.5.1964. Rođen američki glazbenik,kantautor i glumac, Lenny Kravitz.

28.5.1968. Rođena australska pjevačica Kylie Minogue.

26.5.2008. Njemački duo Booka Shade objavljuje album ''The Sun & The Neon Light''.

31.5.1990. Rođena belgijska producentica i DJ-ica Amelie Lens.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...