Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

2.6. - 8.6.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 2 June 2022

3.6.1942. Rođen Curtis Mayfield

Jedan od najutjecajnijih afro-američkih glazbenika, soul izvođača i boraca za ljudska prava na glazbenoj sceni, Curtis Mayfield počeo je, još kao osnovnoškolac, pjevati u zboru Northern Jubilee Gospel Singers. S 10 godina je dobio prvu gitaru, a s 14 se priključio grupi Jerryja Butlera, The Roosters, od koje će nastati The Impressions. Početkom 60-ih, Curtis postaje glavni autor pjesama za The Impressions i počinje pisati socijalno angažirane tekstove koji su pratili afro-američki pokret za ljudska prava. 1965., u istom duhu, The Impressions objavljuju svoje velike hitove, ''People Get Ready'' i ''Keep On Pushing'' koje postaju svojevrsne himne na mitinzima Martina Luthera Kinga Jr. 1970., Mayfield napušta The Impressions i kreće i solo karijeru. Objavljuje prvi samostalni album, ''Curtis'', na kojem se nalazi i njegova najpoznatija pjesma, ''Move On Up''. 70-ih je Mayfieldova karijera na vrhuncu i postaje simbol afro-američke glazbe i kulture pa se smatra i jednim od idejno ključnih glazbenika za nastanak hip hop kulture. Do 1980., Mayfield objavljuje ukupno 16 albuma, između kojih i soundtrackove filmova ''Super Fly'', ''Claudine'' i ''Sparkle'' te ''Back To The World'', s kojim izražava svoje protivljenje vijetnamskom ratu. Kroz 80-e Mayfield smanjuje intenzitet objava novog materijala i nastupa. Nažalost, karijeru mu je naprasno prekinula nezgoda 1990., kad je stradao na pozornici tijekom nastupa u Brooklynu. Konstrukcija s lightom je pala na njega, nakon čega je ostatak života proveo kao tetraplegičar. Unatoč tome, objavio je još jedan album, ''New World Order'', 1996. Preminuo je 1999. od posljedica dijabetesa. Dobitnik je Grammy Legend Awarda i Grammyja za životno djelo. Član je Rock & Roll Hall of Famea kao član The Impressionsa i kao samostalni kantautor.

4.6.1970. Rođen Richie Hawtin

Richard Richie Hawtin, danas jedno od lica techno glazbe i globalne DJ scene, biografski se vodi kao britansko-kanadski glazbenik, budući da je rođen u Oxfordshireu, a odrastao u gradiću Windsoru, u kanadskoj državi Ontario. Windsor je inače smješten na rijeci Detroit, a od središta američkog grada dijeli ga samo most Ambassador Bridge. Iako je Hawtina s elektroničkom glazbom upoznao njegov otac, inače inženjer robotike, sudbina je htjela da će, u tinejdžerskoj dobi, svjedočiti rađanju techno scene, s one strane mosta. U istraživanju nove glazbe i klubova u Detroitu, Hawtinu su društvo pravili John Acquaviva i Daniel Bell, s kojima je svakodnevno prelazio granicu i smucao se po centru grada. Fascinirani sub kulturom gradskog techno pokreta, negdje između record shopova, radio stanica i klubova, ova trojka je ubrzo odlučila početi stvarati svoju viziju techna. Iz današnje bismo ih perspektive mogli smjestiti u timeline povijesti techna kao alternativni techno trojac, s obzirom da su bili bijelci i, k tome još iz Kanade. Doduše, Acquaviva je, tad već bio iskusan DJ koji je prošao fazu funka, disca i hip hopa, a imao je i vlastiti label, Flavour Records, dok je Hawtin bio u fazi lokalnog DJ-a u usponu, pogotovo nakon što je, '87., počeo nastupati u klubu The Shelter, u Detroitu, uz rezident DJ-a Scotta ''Go-Go'' Gordona. Prvi ozbiljniji glazbeni projekt bilo je osnivanje etikete Plus 8, s kojim kreće i Hawtinov zaokret prema minimal technu. Nakon nekoliko izdanja pod imenom FUSE, 1993. kreira svoj poznati alter-ego, Plastikman i objavljuje svoj prvi album, ''Sheet One'' za NovaMute. Kao Plastikman, počinje nastupati i kao live-act te, u tom trenutku, postaje jedno od vodećih imena tzv. drugog vala techno producenata iz Detroita, pored Roberta Hooda, Jeffa Millsa, Carla Craiga i dr. Druga prekretnica bilo je pokretanje M_nus etikete koja je okupila novu generaciju glazbenika poput Mathewa Jonsona, Magde ili Gaisera, a Hawtina sredinom 2000-ih povezala s novom berlinskom scenom. Upravo će Richie Hawtin, pored Svena Vatha i Ricarda Villalobosa, postati jedan od sinonima za berlinsku klupsku scenu. Osim kao promotor ''novog'' techno zvuka, Hawtin je bio i jedan od ključnih ljudi za afirmaciju final scratch tehnologije, zbog čega je zaradio i negativne kritike dijela DJ scene odane vinilu. Nakon dekade intenzivnih DJ nastupa, Hawtin je, 2010., rehabilitirao live act izvedbu kao Plastikman koja mu je donijela novi naraštaj obožavatelja diljem svijeta.

7.6.1958. Rođen Prince

Prince Roger Nelson, jedna od najvećih zvijezdi pop glazbe 80-ih i 90-ih, najpoznatiji po svom androginom izgledu, ekstravagantnom odijevanju i falsettu visokog raspona, odrastao je u glazbenoj i izrazito religioznoj obitelji. Majka mu je bila jazz pjevačica, a otac pijanist. Oboje su bili istaknuti članovi Adventističke crkve, kod nas poznate i pod imenom Subotari. Prince je umjetničko ime preuzeo od oca koji je, svojedobno nastupao pod imenom Prince Rogers Trio, no dok je bio klinac, nadimak mu je bio Skipper. Bio je i talentiran sportaš te, u srednjoj školi, prvo igrao košarku, baseball i američki nogomet, da bi kasnije krenuo na satove baleta. 1975. postaje član benda 94 East, a dvije godine kasnije, na temelju demo snimke, potpisuje samostalni ugovor za Warner Bros i seli u Califoniju, gdje snima svoj prvi album, ''For You''. Prema službenim podacima, Prince je autor svih tekstova, glazbe i aranžmana na albumu, osim pjesme ''Soft and Wet'', a odsvirao je i svih 27 instrumenata koji se pojavljuju na albumu. Globalnu slavu postiže sa svojim petim albumom, ''1999'' iz 1982. i istoimenim hitom, nakon kojeg ima novi prioritet - postati filmska zvijezda. Iako mu to baš i nije pošlo za rukom, film je ipak snimio 1984. - ''Purple Rain'', koji je publici predstavljen kao rock drama. Pored filma izlazi i soundtrack s istoimenom naslovnom pjesmom, danas poznatom kao jedan od njegovih najvećih hitova. Za pjesmu ''Purple Rain'' Prince je osvojio i nagradu Oscar. Tri godine kasnije, objavljuje svoje remek djelo, album ''Sign o' the Times'' kojeg će obilježiti i raspad njegovog dotadašnjeg benda, The Revolution. 90-e su obilježili konflikti s kućom Warner Bros koji su počeli s objavom 14. albuma, s novim bendom, New Power Generation. Album nije imao ime, već samo simbol, opisan kao spoj muškog i ženskog simbola. Album je, kasnije, kolokvijalno nazvan ''Love Symbol'', a znak Logo. Hollow circle above downward arrow crossed with a curlicued horn-shaped symbol and then a short bar je, od 1993., postao Princeovo novo umjetničko ime. Kako se znak nije mogao ni izgovoriti, a ni napisati, Warner Bros je morao, svim medijima, poštom poslati diskete sa znakom u digitalnom formatu, dok je usmeno, Prince postao poznat The Artist Formerly Known As Prince. Razilaženje s Warner Bros završilo je raskidom ugovora 1998. i prelaskom u Arista Records. Dvije godine kasnije, Prince je ponovno postao Prince. Tijekom svoje bogate karijere, objavio je ukupno 39 albuma koje je prodao u više od 150 milijuna primjeraka. Brojne glazbene nagrade koje je osvojio uključuju 7 Grammyja, 4 nagrade MTV Video Music Awards, 7 Brit Awardsa, Oscara, Zlatni Globus i brojne druge. Prince je član Rock & Roll Hall of Famea, R'n'B Hall of Famea, UK Music Hall of Famea i Black Music Hall of Famea...

Ukratko…

3.6.1967. Grupa The Doors objavljuje svoj hit ''Light My Fire''.

3.6.1977. Bob Marley & The Wailers objavljuju album ''Exodus''.

5.6.1973. Rođen britanski DJ i producent Steve Lawler.

5.6.1947. Rođen američka glazbenica i avangardna umjetnica Laurie Anderson.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...