Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

22.7.-28.7.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 22 July 2021

22.7.1941. Rođen George Clinton, frontman Parliament - Funkadelica

George Clinton je istinska, živuća, glazbena legenda. Pored Jamesa Browna i Sly Stonea, smatra se najzaslužnijim za nastanak i razvoj funka, ponajviše kroz djelovanje njegovog kultnog glazbenog kolektiva Parliament – Funkadelic. Clinton, za razliku od većine glazbenih inovatora, ne dolazi iz nijednog američkog centra glazbene umjetnosti. Rođen je u gradiću Kannapolis, u North Carolini, a odrastao je u Plainfieldu, New Jersey. Zanimljivo je da mu se, već prvi bend, polovicom 50-ih godina, zvao The Parliaments – ulična, teen, doo-wop grupa pjevača. The Parliaments su izdali 15ak singlova, uključujući i jedan hit, ''I Wanna Testify'' (1967.), za soul etiketu Revilot Records te, ujedno, postali i temelj za kasnije bendove Parliament i Funkadelic (P-Funk), nastali 1969. Kao frontman i jedan od glavnih autora za oba benda, Clinton je, do kraja 70-ih, objavio 20-ak albuma koji su formirali funk zvuk i, posljedično, utjecali na razvoj r&b glazbe, disca, hip hopa, techna, housea itd. Parliament je, od početka, bio orijentiran na tzv. pure funk, dok je Funkadelic svoj funk rock temeljio na miksu funka i psihodeličnog rocka. Clinton se, nakon prvog albuma Parliamenta, 1970., odlučio posvetiti upravo zvuku kakvog je postigao u Funkadelicu, tako da Parliament nije djelovao sve do 1974. Početkom 80-ih, Clinton raspušta oba benda, uslijed pravnih problema s prodajom svoje izdavačke kuće, Casablanca Records i nastavlja karijeru pod vlastitim imenom ili kao P-Funk All Stars koji je okupljao većinu glazbenika iz Parliamenta i Funkadelica. Funkadelic se vratio na scenu 2014., s albumom ''First Ya Gotta Shake the Gate'', paralelno s izlaskom Clintonove autobiografije. Nakon četiri godine, Clinton je rehabilitirao i Parliament, objavom albuma ''Medicaid Fraud Dogg'', na kojem se, pored njega, kao autor pojavljuje i njegov sin, Tracey Lewis. Parliament i Funkadelic, kroz koje je, od kraja 60-ih, prošlo preko 200 članova, danas nastupaju i kao jedinstveni glazbeni kolektiv. Doduše, George Clinton je, u svibnu 2019., objavio kako više neće sudjelovati u glazbenim turnejama kolektiva...

22.7.1991. LFO objavio album Frequencies

Rijetka su glazbena djela koja zvuče jednako svježe, originalno i inovativno, čak i 30 godina nakon objave. Pogotovo u svijetu elektroničke glazbe, u kojoj se trendovi konstatno mijenjaju, a pogotovo ako su nastale u periodu kad je čitava scena zapravo bila još u povojima. Ali upravo je toliko vremena prošlo od prvog albuma LFO-a, tandema iz Leedsa kojeg su činili Mark Bell i Gez Varley. Devetnaestogodišnji Bell i Varley, svoj su glazbeni projekt nazvali po low frequency oscillatoru, poznatoj sintisajzerskoj funkciji, a tako su nazvali i svoju prvu (i najpoznatiju) stvar. Demo snimku ''LFO''-a prvi je dobio George Evelyn, DJ iz Leedsa, kasnije poznat kao Nightmares On Wax. Singl je ubrzo objavio Warp Records, baš kao i album ''Frequencies'', čemu je kumovao pridruženi član tandema, Martin Williams (DJ Martin). ''Frequencies'' se, otad, našao na nizu prestižnih lista 'najboljih albuma 90-ih', 'albuma koji su promijenili glazbu' ili 'najutjecajnijih albuma svih vremena'. Uspjeh albuma je, Bellu i Varleyu, priskrbio i glazbene suradnje s Björk, Radioheadom, Depeche Modeom, Laurentom Garnierom i dr. Gez Varley napušta LFO 1996., a Bell objavljuje još dva albuma, ''Advance'' (1996.) i ''Sheath'' (2003.). Nažalost, Mark Bell je, 2014., iznenada preminuo, uslijed komplikacija nakon operacije, čime je ugašen i project LFO.

27.7.1992. Moby objavio svoj prvi album

Richard Melville Hall aka Moby jedan je od najutjecajnijih autora elektroničke glazbe 90-ih godina, a njegov prvi, istoimeni album, zapravo je svojevrsna kolekcija njegovih najboljih, dotadašnjih radova. Album je objavio njujorški label Instinct Records kojem je Mobyjev prvi singl ''Go'' iz ožujka 1991. bio među prvim objavljenim djelima. ''Go'' je, ujedno i prvi Mobyjev hit, a zanimljivo je da sadrži sample iz ''Laura Palmer’s Theme'', autora Angela Badalamentija iz serije ''Twin Peaks''. Iako je album ''Moby'' bio vrlo uspješan i kod publike i kod kritike, deset godina kasnije u biografiji ''Moby < Replay – The Life and Times'' Martina Jamesa, otkriveno je kako je Instinct Records odlučio objaviti zbirku Mobyjevih radova kao album, bez njegovog odobrenja. Zapravo je Mobyjev stav bio da nema smisla objavljivati albume elektroničke glazbe kao kompilacije bez koncepta. Kako bi izgladio odnose s Mobyjem, Instinct je objavio konceptualni album ''Ambient'' prema njegovim željama, godinu dana kasnije. No, na globalni uspjeh je Moby ipak trebao pričekati 1995. i album ''Everything Is Wrong''.

Ukratko…

23.7.1961. Rođen Martin Gore, gitarist, producent, autor i jedan os osnivača grupe Depeche Mode.

23.7.1996. LTJ Bukem objavio dvostruku miksanu CD kompilaciju ''Logical Progression''.

23.7.2002. RJD2 objavio svoj prvi album ''Deadringer''.

25.7.1989. Beastie Boysi objavili svoj drugi album ''Paul's Boutique''.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...