Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

27.10. - 2.11.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 27 October 2022

28.10.1980. Rođen Jamie Jones

Među predstavnicima novije generacije britanskih DJ-a, odnosno onih koji su stasali nakon zvjezdanog naraštaja iz 90ih, neizostavno je ime Jamiea Jonesa, danas jednog od vodećih svjetskih imena, vlasnika renomirane kuće Hot Creations, party serijala Paradise i lidera skupine Hot Natured. Jones dolazi iz gradića Carnarvona, na sjevero-zapadnoj obali Walesa, najpoznatijeg po istoimenoj utvrdi iz 13.st. Odrastao je slušajući i plešući, kao klinac, uz prve komercijalne house hitove koji su se puštali na radiju i TV-u, a onda je, s 15 godina, za Božić, dobio tzv. DJ starter pack (vrlo popularan poklon u UK-u 90ih koji se sastojao od dva gramofona - klonova MK2ki i mikserom s dva kanala). Miksati je naučio prema uputama koje je, povremeno, Pete Tong davao slušateljima svoje emisije Essential Mix na Radiju 1. Tri godine kasnije, nakon završetka srednje škole, Jones seli u London na studij, gdje raste njegov interes za glazbom i DJ-ingom. Uoči ljeta 2000., odlazi trbuhom za kruhom na Ibizu, s idejom da ondje provede ljeto puštajući glazbu. Prve angažmane dobio je u beach barovima Charlie Chester's i Mezzanine. Nakon dvije sezone nastupanja po barovima i manjim klubovima u Londonu i na Ibizi, 2003., po prvi put nastupa na terasi Spacea, u sklopu Ministry od Sound after partyja, subotom ujutro. Iduće godine postaje rezident DJ kultnog serijala Manumission, dok u Londonu pokreće vlastiti serijal warehouse partyja - DJs Can Dance, nakon čega postaje jedan od traženijih DJa u UK-u. Idući veliki korak u karijeri, Jonesu se dogodio 2006., s izlaskom njegovih prvih ploča - ''Amazon'' za francuski Freak n' Chic i ''Panic'' za Crosstown Rebels Damiana Lazarusa, a 2009. pokreće skupinu Hot Natured (pored Jonesa, članovi su Ali Love, Lee Foss i Luca Cazal) i izdavačku kuću Hot Creations, u kojoj mu je partner Lee Foss. Prvi EP ''Ruckus'' na Hot Creationsu potpisuje upravo Jones, a etiketa je, tijekom idućih godina, objavila uspješnice brojnih poznatih imena, kao npr. Richy Ahmed, Solardo, Andrea Oliva, Phil Kieran, wAFF, Patrick Topping, Riva Star, Sidney Charles i dr. Danas, s više od 200 izdanja, Hot Creations je jedna od vodećih britanskih etiketa plesne elektroničke glazbe. Usporedo s etabliranjem Hot Creationsa, Jones unaprijeđuje i svoju DJ karijeru, bilo kroz samostalne rezidencije ili kroz globalni party serijal Paradise koji je, do danas, obišao nebrojene svjetske klubove i festivalske pozornice. Prošlog mjeseca, Jamie Jones je objavio svoj novi EP ''Bionic Boy'', naravno, za Hot Creations.

29.10.1969. Rođen Roni Size

Ryan Owen Granville Williams aka Roni Size, sinonim je za UK jungle, britansku drum'n'bass scenu i tzv. Bristol sound. U Bristolu, točnije u predgrađu St.Andrews je i odrastao, u istom onom kraju, odakle dolaze i osnivači Massive Attacka, Tricky i DJ Krust, s kojim je,1989. pokrenuo Full Cycle Records, a nekoliko godina kasnije i poznati kolektiv Reprazent. Ronijeva obitelj je porijeklom s Jamajke, a upravo će to obiteljsko nasljeđe postati jedan od ključnih segmenata njegove glazbene karijere. Prva ljubav mu je bio hip-hop, a kao glavnu nadahnuće, Roniju i Krustu, poslužio je kultni hip-hop/breakdance film ''Wildstyle''. No glazbu je počeo ozbiljnije istraživati, nakon što je izbačen iz srednje škole, a eksperimentirao je s reggae glazbom, jazzom i novim formama elektroničke glazbe koja se tad još zvala breakbeat i hardcore, kasnije će postati jungle i drum'n'bass te, naposlijetku bass. Size, Krust, DJ Suv i DJ Die koji će, 1996., postati okosnica grupe Reprazent, dotad su već nanizali brojna izdanja, pod raznim imenima, za etikete kao što su V Recordings, Dope Dragon ili Moving Shadow. Reprazent službeno debitira 1997. na Tribal Gatheringu, a punu postavu činili su još Dynamite MC i Onallee, kao vokali, basist Si John i bubnjar Clive Deamer. Iste godine objavljuju album ''New Forms'', koji se danas smatra jednim od ključnih djela za definiciju d'n'b zvuka. Album je osvojio prestižnu nagradu Mercury za najbolji album u UK-u, a uvršten je u nebrojene popise najboljih glazbenih ostvarenja 90ih godina pa i čitavog 20.st. Nakon drugog albuma ''In the Mode'' iz 2000., na kojem gostuju Zack de la Rocha i Method Man, Reprazent se gasi, a Size i ostali članovi posvećuju se samostalnim karijerama. Size, narednih godina, objavljuje dva samostalna albuma i niz singlova, uključujući suradnje sa Cypress Hill, Tali, Zero 7, E-Z Rollers, Royksopp, Jocelyn Brown i dr. Reprazent se ponovno okuplja 2008 i objavljuje treći album, ''New Forms 2'', ali uz najavu da će se, nakon svjetske turneje 2009., članovi ponovno razići. No, ni drugi razlaz nije bio konačan, jer je do novog okupljanja i novih izdanja, došlo pet godina kasnije. Upravo su, tijekom ove povratničke turneje, Roni Size & Reprazent nastupili, na Exitu i u pulskoj Areni, na otvaranju Outlook Festivala 2015. Size je, nakon toga, u više navrata, izjavio kako mu je to bio najdraži nastup u karijeri.

1.11.1974. Kraftwerk objavljuje album ''Autobahn''

''Autobahn'' je četvrti album legendarnog njemačkog elektroničkog benda Kraftwerk, a smatra se ključnim u daljnjem razvoju, prepoznatljivog zvuka benda koji je, dotad eksperimentirao s jazzom, krautrockom i elektronikom. Uoči izlaska ''Autobahna'', kraftwer je djelovao kao duo: Florian Schneider je bio multi-instrumentalist i svirao flautu, violinu i čitav set perkusija, dok je Ralf Hütter bio za Hammond orguljama. Potom im se priključio Klaus Röder na gitari. Do dolaska Wolfganga Flüra na elektroničkom bubnju, tempo je diktirala jednostavna beat-box ritam mašina. Poznato je kako su se Hütter i Schneider, u prvoj fazi benda, prije 1974., tražili i lutali između svoje vizije tadašnjeg njemačkog art-rocka i eksperimentalne glazbe. No, osim glazbeno, osnivači Kraftwerka, tragali su i za idejnom formom benda. Oni su Kraftwerk vidjeli kao stjegonošu novog identiteta njemačke pop kulture, za kojim su žudile poslijeratne generacije. ''Autobahn'' je označio početak tog novog glazbenog i kulturološkog identiteta, a zanimljivo je kako je inicijalni interes za albumom bio puno veći u SAD-u, nego u Njemačkoj, što je bio i povod za prvu američku turneju Kraftwerka, 1975. Upravo su na toj turneji Hütter i Schneider doživjeli prosvjetljenje i znak da su na pravom putu, ali bizarno je što im se to dogodilo na koncertu Beach Boysa u Clevelandu. Naime, Beach Boysi su, na svoj način, radili upravo ono čemu je težio Kraftwerk - svirali su iskreno i srčano, puni samopuzdanja, bez fejkanja i neke zadrške. Nisu se furali na nikog, bili su stopostotni Beach Boysi. I to je potaknulo Kraftwerkovce da nastave ono što su započeli s ''Autobahnom'', jer to je njima bilo kul - kreativno su se oslobodili i stvorili Kraftwerk koji nije ličio na ništa postojeće – autentičan, stopostotni njemački bend koji se ne fura na nikog. Dapače, vrijeme je stvorilo gomilu drugih, diljem svijeta, koji su se furali na njih, a upravo se album ''Autobahn'' našao na popisu djela koja su utjecala na razne glazbenike - od Davida Bowiea do Juana Atkinsa.

Ukratko…

28.10.1997. Derrick May objavljuje album ''Innovator''.

29.10.1999. Otvoren klub Fabric u Londonu.

30.10.1993. Održan Under City Rave u Zagrebu.

30.10.1993. Emitiran prvi Essential Mix na BBC Radio 1.

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...