Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: Elektronički Panoptikum

29.7. - 4.8.

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 29 July 2021

31.7.1963. Rođen Norman Cook aka Fatboy Slim

Rođen u Bromleyu, predgrađu Londona, a odrastao u gradiću Reigateu, Cook je svoju DJ karijeru započeo kao student u Brightonu, pod imenom DJ OX. Ondje je okupio i kolektiv Beats International, svoj prvi značajni glazbeni projekt. Njihov hit ''Dub be good to me'' iz 1990., prvo je osvojio klubove i top ljestvice, a zatim postao predmet sudskog spora, u kojem su zastupnici bendova The Clash i S.O.S. band tužili Cooka za kršenje autorskih prava i neovlaštenu upotrebu sampleova iz pjesama ''The guns of Brixton'' i ''Just be good to me''. Cook je izgubio spor, bankrotirao, a Beats International se raspao. Nakon ove epizode, Cook se pritajio do 1993., kad je osvanuo kao basist benda Freak Power, poznatog po velikom hitu iz Levi'sove TV reklame ''Turn on, tune in, cop out''. Drugu polovicu 90-ih obilježila su mu i dva uspješna house projekta – Pizzaman i Mighty Dub Katz, nakon čega je počeo djelovati pod imenom Fatboy Slim. Njegov album s kraja 90-ih, ''You've come a long way, baby'' lansirao je novi žanr u plesnoj glazbi – tzv. big beat i, do danas, se smatra jednim od najboljih albuma 90-ih godina. Početak novog milenija za Fatboy Slima, uglavnom se veže za poznate beach partyje u Brightonu. Prvi Big Beach Boutique održan je u srpnju 2001. i okupio je oko 60.000 posjetitelja, a godinu dana kasnije, na plažu u Brighton je nahrlilo četvrt milijuna ljudi. Najveći party ikad viđen u Engleskoj izazvao je opći kaos, prometne blokade, dva smrtna slučaja i petogodišnju zabranu nastupa u Brightonu za Fatboy Slima.

1.8.1981. Krenuo MTV / 1.8.1987. Krenuo MTV Europe

U 00:01, po istočnoameričkom vremenu, iz njujorškog se studija, počeo emitirati program Music Televisiona (MTV). Otvoren je rečenicom ''Ladies and gentlemen, rock and roll'' koju je izgovorio osnivač MTV-a John Lack, a prvi emitirani spot bio je ''Video Killed the Radio Star'' grupe The Buggles. Program se, u početku, mogao pratiti samo na području New Jerseya, a temeljio se ne testnom program Sight On Sound kojeg je, 1977., Warner Cable uvrstio u svoj probni sustav kabelske televizije. Originalni koncept MTV-a bio je, kako mu i ime govori, puštanje glazbenih spotova 24/7, uz moderiranje tzv. Video jockeya (VJ-a) koji su, s vremenom, postali istinske TV zvijezde. Izvornu postavu VJ-a, 1981., činili su Nina Blackwood, Mark Goodman, Alan Hunter, J.J. Jackson i Martha Quinn. Prvo istraživanje gledanosti pokazalo je kako MTV, uglavnom, gleda publika između 12 i 24 godina i to između pola sata i dva sata dnevno. Već od 1984. MTV je izrastao u jednog od najvažnijih i najutjecajnijih glazbenih medija u SAD-u, a iste godine nastaje i MTV Video Music Awards, do danas jedna od najprestižnijih glazbenih nagrada. Nakon 1985. i akvizicije Viacoma počinje širenje MTV-a i rađanje MTV Networksa, ali i drastične programske izmjene pa tako nastaju emisije o modi, glazbi i gaming. S vremenom će programom početi dominirati i prvi reality TV serijali. Širenje MTV mreže dovelo je i do pokretanja europskog MTV-a koji je počeo emitirati točno 6 godina nakon matične TV postaje. MTV Europe lansiran je iz studija u Amsterdamu, nastupom Eltona Johna, a program se mogao pratiti u Danskoj, Njemačkoj, Finskoj, Nizozemskoj, Švedskoj, Švicarskoj i UK-u. Prvi video-spot u program MTV Europe bio je pak ''Money for Nothing'' Dire Straitsa koji počinje i završava Stingovom rečenicom "I want my MTV". Jedinstveni europski MTV potrajao je sve do 1997., kad je rascjepkan na državne i regionalne postaje, poput MTV Adrije, MTV Baltics ili MTV Benelux. Danas MTV Networks broji više stotina TV postaja diljem svijeta.

1.8.1983. Herbie Hancock objavio album ''Future Shock''

''Future Shock'' je bio, ukupno 35. album Herbiea Hanckocka, ali prvi iz njegove electro-funk faze. Naslov albuma dolazi od Hancockove obrade istoimene pjesme Curtisa Mayfielda, no album je, ponajviše, poznat po velikom hitu ''Rockit''. Osim Hancocka, kao autori su potpisani avangardni basist i producent Bill Laswell, klavijaturist Michael Beinhorn i turntablist Grand Mixer DXT. Za ''Rockit'' je snimljen i legendarni video spot koji je, na prvoj dodjeli MTV Video Music Awardsa, osvojio pet nagrada, kao i Grammyja za najbolju instrumentalnu R&B izvedbu. Redatelji spota Kevin Godley i Lol Crème osmislili su video s robotskim skulpturama Jima Whitinga u pokretu, među kojima se pojavljuje i Hancock, ali samo kao slika na ekranu. Vizualni identitet albuma ''Future Shock'' je djelo Davida Ema, još jednog pionira digitalne umjetnosti.

Ukratko…

30.7.2019. Kraftwer dobio 20-godišnji sudski spor za neovlaštenu upotrebu samplea ‘’Metal On Metal’’ protiv hip hop producenata Mosesa Pelhama i Martina Haasa

30.7.1958. Rođena britanska kantautorica Kate Bush

1.8.1963. Rođen reper Artis Leon Ivey Jr., poznatiji kao Coolio

Prošlu epizodu iz serijala 'Elektronički Panoptikum' pročitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...