Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Kronike plesnog podija: One hit wonders

Techno bljesak (XI.dio)

  • Arsen Pavešić I Foto: Facebook
  • 4 June 2020

Vrijeme je da se, napokon, dotaknemo i nekih 'one hit wonder' imena techno glazbe, majke svih elektroničkih žanrova. U drugoj polovici 90-ih, odnosno na prijelazu u novi milenij, evolucija techna ušla je u stadij s kojim će postati dominantna sila na plesnim podijima , narednih 10-ak godina. No, prije svega, da razjasnimo kako su techno 'one hit wonderi' specifična skupina, za koju ne vrijedi premisa iz prijašnjih epizoda, a prema kojoj su u fokusu bila imena, zabljesnula samo s jednim ili dva singla u karijeri. Mnogi od tih glazbenika, nakon toga su potpuno nestali iz očiju javnosti. Takvih, ortodoksnih, 'one hit wondera' u technu gotovo da i nema. Zapravo, po tom bi principu mogli izdvojiti samo jedan slučaj – onaj o kojem je već bilo riječi u više navrata, o poznatoj družini A Number Of Names i njihovom seminarskom radu...

Sva imena koja će se naći u današnjem tekstu bili su uspješni prije i nakon svojih najvećih hitova, a svi ti hitovi imaju jednu zajedničku karakteristiku – izlazak iz okvira techno žanra, na način da su se našli u fonotekama DJ-a raznih profila , a postali su dragi i publici različitih svjetonazora. Naravno i kriteriji prema kojima neki singl dobiva status hita su posve drukčiji – ovdje smo miljama daleko od Billboardovih ljestvica i spotova na MTV-u. S druge strane, u pogledu DJ statusa, većina i danas uživa zvjezdane statuse u svojim domenama...

Za početak, odnosno prije nego se pozabavimo techno 'one hit wonderima' s prelaska iz 20. u 21.st., među malobrojnim pločama za koje se ističe važnost u definiranju modernog techna, dvije imaju 'one hit wonder' etiketu, a obje su nastale davne 1990. Prva je djelo momka iz Queensa koji se, sredinom 80-ih zaljubio u Chicago house, no kad se upustio u avanturu produciranja, ono što je kreirao nije više imalo previše veze s houseom. K tome, prvi i najveći hit Joeyja Beltrama, ''Energy Flash'', objavio je Transmat Derricka Maya, iako tad vjerojatno ni May nije mogao zamisliti kakvog će traga ostaviti ta ploča na globalnu techno produkciju. Doduše, Beltram je, godinu dana kasnije, imao još jednu uspješnicu, singl ''Mentasm'', pod imenom Second Phase, ali ipak nemjerljivu s ''Energy Flashom'', techno himnom koja ni danas ne pokazuje znakove vremena u kojem je nastala. A ne pokazuje ga ni druga ploča, nastala iste godine, u produkciji trojice mladića iz Leedsa. I ovom slučaju, debi je, u kasnijoj fazi, ostao nedostižan za LFO. Istoimeni singl ''LFO'' objavio je Warp, baš kao i većinu njihovih kasnijih izdanja, uključujući i ''Freak'' iz 2003. , njihovu najznačajniju ploču nakon ''LFO''.

Skočit ćemo odmah osam godina u budućnost i još jedno izdanje kojem je kumovao Derrick May, ovaj put na Transmatovom sub-labelu Fragile. U glavnoj ulozi našao mladi producent iz zemlje techna koja je već dala imena poput Carija Lekebuscha, Adama Beyera, Joela Mulla ili rođake Dahlbäck. Doduše, Aril Brikha je rodom iz Irana i nije imao ambicija postati DJ, no '98. je isporučio stvarčinu ''Groove Le Chord'' koja se danas smatra jednom od prvih ''izvanžanrovskih'' stvari. Naime, ovo remek-djelo, istovremeno je i techno i deep house i trance, a osim toga emitira neodoljivu detroitsku vibru. Brikha doista nikad nije bio sklon DJ-ingu te je nastavio nastupati kao live act, što se, s vremenom, odrazilo i na broj njegovih bookinga. Ipak, aktivan je i danas, a prošle je godine realizirao i jednu suradnju s našim Petrom Dundovom.

Posljednje godine 20.st. iz pogona Underground Resistancea izašao je, možda i najveći techno hit svih vremena kojeg potpisuje možda najveći 'one hit wonder' techna svih vremena. U drugoj generaciji mladića koje je Mad Mike Banks regrutirao u UR, našao se i jedan dečko iz latinoameričkog kvarta jugo-zapadnog dijela Detroita, Rolando Ray Rocha (na naslovnoj fotografiji) koji je postao član crewa 1994. Dvije godine kasnije, Rocha, kao The Aztec Mystic a.k.a. DJ Rolando objavljuje 49. izdanje UR-a, ''Knights of the Jaguar'', u narodu poznat kao ''Jaguar'' . O popularnosti ''Jaguara'' dovoljno je reći kako je DJ-ima, u jednom trenutku, postalo neugodno pustiti tu ploču. Do danas je doživjela nebrojene verzije i reinterpretacije i svirala na najrazličitijim mjestima diljem planeta. Nevjerojatni uspjeh ''Jaguara'' bilo je nemoguće ponoviti, iako je i Rocha imao još dobrih trenutaka, ponajprije s projektom Los Hermanos. Ipak, ''Jaguar'' mu je omogućio da, kao DJ, obiđe svijet, a čini to i danas.

S ''Jaguarom'' ćemo napokon napustiti 90-e i otisnuti se u novi milenij, na čijem je početku zablistao još jedan kolektiv iz Detroita. Octave One je na sebe skrenuo pažnju gradskih techno velikana zbog svog, pomalo neobičnog sastava, budući da su svi članovi (stalni i pridruženi) bili rođena braća. Okosnicu kolektiva tvorili su Lenny i Lawrence Burden, uz povremenu suradnju ostala tri brata – Lance, Lorne i Lynell. Dakle, petero braće s imenima koje počinju na L. I ponovno ih je nanjušio Derrick May, za kojeg su, još 1990. objavili svoja prva dva singla. No braća Burden mogla su tih prvih 10 godina slobodno zaboraviti, jer ih je, u novom mileniju čekala sreća na njihovom 430 West Recordsu (naziv dolazi od adrese njihovog obiteljskog doma). Nakon 34 izdanja pod raznim pseudonimima, braća Burden, kao Octave One izbacuju legendarni ''Black Water'', na kojem se, kao pjevačica pojavljuje Ann Saunderson, supruga Kevina Saundersona (!!!) Za razliku od većine 'one hit wondera', Octave One je svoj ''signature track'' dočekao nakon 10 godina rada. Nakon uspjeha ''Black Watera'' braća Burden i 430 West postali su još aktivniji i, s vremenom, ušli u kategoriju ''legendi Detroit techna''. U njihovoj plodonosnoj diskografiji, ''Black Water'' je, do danas, ostao nedodirljiv.

Transmat, osnovan 1986., već se tijekom 90-ih nametnuo kao generator talenata, što je i vidljivo iz navedenih primjera. Takav pristup se dodatno intenzivirao ulaskom u novi milenij i globalnom ekspanzijom techna, a Derrick May se pokazao vrlo vještim u prepoznavanju kvalitetnih novih imena. No, nije ni svako Transmatovo otkriće ispalo ''otkriće''. Neki su završili kao 'one hit wonderi', a bilo je i 'no hit wondera' koji su svoj trenutak slave doživjeli samom prilikom da im Transmat objavi ploču. Tu je priliku dobio niz imena, manje poznatih široj publici kao što su Rodenbush, John Arnold, Dyonis, Eric Ericksson i dr.

Za kraj jedan kuriozitet... Prema zadanim kriterijima koje su savršeno zadovoljili ''Jaguar'' i ''Black Water'', u ovom periodu valja istaknuti još jedan singl iz 2003. kojeg su simpatizirali plesni podiji potpuno različitih profila. Njena je autorica diva njemačkog techna Monika Kruse, a unatoč njenom zvjezdanom statusu među techno fanovima, sa singlom ''Latin lovers'' jedini je put osvojila i drukčiju publiku . Da priča bude zanimljivija, ''Latin lovers'' je zapravo obrada pjesme ''Sufriendo por ella'' portorikanskog benda Zafra Negra koji su i sami – 'one hit wonderi'...

Prethodnu epizodu serijala 'One hit wonders' o hitovima na koje se plesalo jedno ljeto čitajte OVDJE.

Next Page
Loading...
Loading...