Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Lipanjska summer house selekcija

Uvodimo vas (i nas) u ljetno raspoloženje

  • Mixmag Adria I Foto: Reg Hou
  • 9 June 2020

Sad kad smo gotovo sigurni da ovogodišnje ljeto ipak neće, u potpunosti, proći u znaku pandemije, opuštenije i bez grča u želucu, donosimo treći dio naše summer house selekcije, obojanog bojama optimizma i žudnje za ljetnim zabavama. Stoga lipanjska playlista zagrijavanja za ljeto puca po šavovima od hitova, a nakon slušanja ovih deset ljetnih oda, poželjet ćete se odmah skinuti u kupaće i naručiti koktel...

Chable & Bonnici – ''Ride'' (2003.)

Zaronimo s bajkovitim progressive house evergreenom iz 2003., objavljenom na etiketi Alternative Route Recordings, portugalskog majstora ovog žanra, Desyna Masiella. Autori ovog singla su dvojica Australaca, Danny Bonicci i Luke Chable, a ''Ride'' bismo možda mogli prozvati i najvećim australskim hitom u elektroničkoj glazbi. Na B strani se nalazi, jednako zanimljiva ''Have a break'' verzija.

Jam & Spoon – ''Stella'' (1992.)

Prvi hit njemačkog tandema Jam & Spoon, objavljen na njihovom prvom EP-u ''Tales from a Danceographic Ocean'', belgijske etikete R & S, na kojem se nalaze još dva klasika trancea, ''Keep on movin'' i ''My first fantastic FF''. ''Stella'' je svojedobno čak podignuta na pijedestal kao prvi pravi trance singl, ujedno i hit.

Soul Providers – ''Rise'' (1999.)

Idemo prema tzv. pure houseu, na kakvog se plesalo ljeta 2000., a i još nekoliko idućih. Mega-hit, objavljen '99. na Azuli Recordsu, djelo je tandema s Floride kojeg su tvorili Ian Carey i Jason Papillon. Na singlu ''Rise'' najviše je uspjeha imao Bini & Martini remiks. Zanimljivo je što je iste godine i Eddie Amador imao hit singl istog naslova, ujedno i njegova druga ploča za Yoshitoshi Recordings, nakon ''House Music'' iz '97.

Groove Armada – ''Easy'' (2003.)

Fanovi Groove Armade za ovu će njihovu fazu najčešće reći kako su se pretvorili u komercijalu, ali bila posrijedi komercijala ili ne, ''Easy'' je jedan od house hitova, ne samo ljeta 2003., već i čitave godine. Jedan od najpoznatijih singlova Groove Armade, do danas se našao na stotinjak kompilacija, u raznim krajevima planete.

Rui Da Silva feat. Cassandra – ''Touch me'' (2000.)

Ako bi trebalo izabrati jednu stvar u povijesti elektroničke glazbe kao stvar za zaljubljivanje, onda je to upravo ovaj erotsko-progresivni hit s početka milenija, portugalskog producenta Ruija Da Silve. Za senzualne vokale, po kojima je ''Touch me'' prepoznatljiva, zaslužna je Cassandra Fox. A zasigurno je zaslužna i za brojne ljetne ljubavne avanture.

Jakatta – ''American dream'' (2000.)

Majstor summer house hitova, Dave Lee, a.k.a. Joey Negro, u ovom slučaju pod imenom Jakatta, iste je godine isporučio možda i svoj najveći hit u karijeri, ''American Dream''. Budući da je stvar izašla neposredno nakon, danas kultnog, filma ''American Beauty'', s čijeg je soundtracka Lee semplirao dvije skladbe Thomasa Newmana, postala je poznata kao ''stvar iz onog filma''...

Laguna – ''Spiller from Rio'' (1997.)

Prije no što je postao globalno poznat s ''Groovejetom'' 2000., Cristiano Spiller stajao je iza nekoliko vrhunskih summer house singlova, od kojih je svakako najpoznatiji onaj pod pseudonimom Laguna. Njegov ''Spiller from Rio'', fešta latinoameričkih perkusija, marimbe, calipsa i nepogrešivog pumping housea, drma plesnim podijima i danas.

Gat Decor – ''Passion'' (1992.)

Jedan od onih rejverskih ljetnih hitova za pamćenje, ''Passion'' se smatra definicijom britanskog progressive house zvuka ili, kako je to Nick Warren sročio, esencijalnom pločom za nastanak UK housea. Iza ovog, relativno kratkovječnog projekta, stajao je britanski producent Simon Slater, a na prvom izdanju se nalazio i remiks Darrena Emersona, u to vrijeme člana Underworlda.

Basement Jaxx – ''Samba Magic'' (1995.)

Iako bismo gotovo čitav opus Basement Jaxxa mogli svrstati pod summer house, ''Samba Magic'' je možda ipak reprezentativna stvar za prepoznatljivi ljetni zvuk ovog londonskog tandema. Uostalom, naziv cijelog EP –a (tek trećeg po redu u karijeri) na kojem se našla, je ''Summer Daze''...

Mory Kante – ''Yeke Yeke'' (1987.)

Za kraj i u sjećanje na nedavno preminulog Moryja Kantea, himna afričkog kontinenta i ljetnog godišnjeg doba, ''Yeke Yeke'' je i službeno proglašen najvećim afričkim hitom u popularnoj glazbi, a tijekom godina je, u više navrata, donosio Kanteu globalnu slavu, ovisno o uspjehu pojedinog remiksa u datom trenutku ili kako bi ga neki DJ izvukao iz naftalina.

Next Page
Loading...
Loading...