Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

LISTOPAD: 10 NAJBOLJIH REGIONALNIH TECHNO, MELODIC I PROGRESSIVE IZDANJA

Ravnopravan odnos kvantitete i kvalitete u regionalnoj produkciji

  • Mixmag Adria
  • 4 November 2019

Usprkos promjenjivim meteorološkim prilikama u regiji, temperatura na klupskoj sceni konstantno raste, ponajviše zahvaljujući producentima koji ju održavaju visokokaloričnim hranjivim sastojcima. Listopad je bio plodonosan, a izdanja je toliko da ih postaje sve teže pratiti. Međutim, kvaliteta uvijek ispliva na vidjelo, pa tako i ovoga mjeseca, pa krenimo redom.

Izvan svake konkurencije je BILBONI koji je odradio briljantan remiks za pjesmu Crazy Town koju su Emanuel i Lex Green potpisali za belgijski Bonzai. Adnan Jakubovic je inovativno remiksirao Different Direction za duo u sastavu: Chris Sterio i Alex Y, a Halley Seidel bi itekako trebao biti zadovoljan remiksom koji je za temu Techno Isolaitor odradio Silvio Jadranić. No to nije sve! Veljko Jović, Michael A i Buba odradili su tri remiksa koja svaki na svoj način baca novo svijetlo na singl Asia kojim je prije dvije godine Space Motion osvojio srca ljubitelja progressive house zvuka.

Uz niz izdanja koja su poplavila glazbene portale, posebno nam je drago Back To Black, Vol.4, na kojem se nalaze Darko Milošević, Clawz SG, Nick Devon, Arude i Never Lost u inspirativnim suradnjama koje svakako vrijedi poslušati.

A sada zaronimo u izbor najboljih deset po izboru redakcije portala Mixmag Adria...

10 Konstantinus - Avakari

Bilo je krajnje vrijeme da se Gordan Konstantinović poznatiji pod pseudonimom Konstantinus ponovno pojavi u top 10 regionalnih izdanja. Ovaj je kreativac ponovno u svom elementu uz minimalističku techno strukturu kakvu svi dobro znamo i volimo, no s dozom inovacije bez koje producent iz Subotice jednostavno ne može. Najzanimljiviji dio ovog lepršavog aranžmana pod jakim karnevalskim utjecajem je definitivno dekrešendo u kojem Goran spusti atmosferu i stvori dojam kao da će djelo završiti, no onda tek slijedi iznenađenje koje ovom uratku daje ocjenu pet plus. Nadamo se da nećemo trebati toliko čekati na njegovo sljedeće izdanje.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

09 CELEC - Hello Darkness

Mračan, energičan i beskompromisan! Matej Celec iz Slovenije je još jednom odradio odlično izdanje koje će svim ljubiteljima industrijskog utjecaja u techno produkciji biti omiljena glazbena podloga sljedećih nekoliko mjeseci, a možda i daleko duže. Celec je fokusiran na strukturu koja odiše atmosferom koračnice poput djela vezana uz pokret Neue Slowenische Kunst, no njegova je produkcija ipak daleko naprednija od skupina kao što je Laibach. Uz dva originalna rada nalazi se i verzija "Hello Darkness" koju je vješto odradio Tony Romanello. Ova je verzija iz temelja mijenja pristup koji je nametnuo Celec i otvara vrata sasvim drugoj publici od originala.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

08 Circle of Life - Black Light

Stacioniran u Beogradu, Circle Of Life je vrhunski srpski producent čija se izdanja redovito objavljuju na elitnim svjetskim etiketama kao što su Beat Boutique, BeatFreak Recordings, Suara i Sudbeat. Njegova jedinstvena kombinacija progressive house i techno zvuka, privukla je pažnju svjetskih DJ zvijezda kao što su Hernan Cattaneo i Nick Warren,pa ni ne čudi da smo s nestrpljenjem čekali njegovo listopadsko izdanje. Tri komponente ovog izdanja s četiri zvučna zapisa, predstavljaju konceptualnu strukturu koja prolazi kroz dramatične atmosfere i tehnološku senzibilnost, a kulminira s afričkim bubnjevima i fuzijom kulturoloških motiva, koji otvaraju granice imaginacije. Izdanje završava instrumentalnom verzijom trećeg djela, koja će elegantno poslužiti u setovima DJ-a koji preferiraju hipnotički pristup glazbi bez vokalnih intervencija.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

07 Buba - Music Is Life

Svojim jednostrukim izdanjem Buba još jednom ide u prilog krilatici :"Manje je više". Koncentriran na samo jedno djelo koje svojom opojnom melodijom, likvidnim aranžmanom, nostalgičnom emocijom i sentimentalnom vokalnom naracijom zrači pozitivnom energijom, autor ukazuje na ravnotežu prošlosti, budućnosti i sadašnjosti u nelinearnom formi začinjenoj kvalitetnim audio inženjeringom. Ovaj posebni uradak objavljen je za izdavačku kuću Suprematic, a portal Beatport ga je uvrstio na svoju "Hype" ljestvicu. Iako su Public Enemy u svojem singlu s kraja osamdesetih tvrdili:"Don't believe the hype", u Bubinom je slučaju medijski publicitet itekako opravdan.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

06 Nikola Balos & Fanatic Funk - Winter Is Coming

Novi Sad ne samo da ima Exit, jedan od najboljih regionalnih festivala, već ima i nešto u zraku što je uz populaciju od gotovo 300.000 stanovnika, stvorilo zavidan broj kvalitetnih producenata suvremene elektroničke glazbe. Među njima su i Nikola Balos i Fanatic Funk, koji su svojim izdanjem "Winter Is Coming", uspješno odradili balans između energije i atmosfere. Uz temu koja je primjerena epidemiji regionalnih Halloween partija i inteligentno odrađenom aranžmanu, najviše se ističe semplirani vokal iz serije "Igra Prijestolja" koji ovom izvrsnom uratku daje dodatnu dozu mistike.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

05 Milos Pesovic - Explosion

Miloš razvaljuje! Nije da to ne očekujemo kad njegovo ime vidimo na popisu mjesečnih izdanja, no oduševljenje nikada ne izostaje. Iako većini redakcije minimalistički tehno nije prvi glazbeni izbor, Miloš je iznimka koja je već odavno postala pravilo. Radi se o dva moćna djela koja uz elegantnu produkciju serviraju i ležerne aranžmane koji smisleno odvode slušatelje na putovanje novim dimenzijama unutarnjeg svijeta potisnutih emocija. Materijal koji će bez problema poslužiti mega zvijezdama na festivalskim nastupima, ali i početnicima koji se tek uspinju po prvim stepenicama DJ karijere.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

04 Chipi & Incept - At The End

Chipi smatra da je glazba ono što zaslužuje medijsku pompu, a ne producent koji stoji iza nje, no upravo je zbog tog stava sve zanimljiviji medijima i izdavačima. Ljudska je priroda željeti ono što ne mogu imati, pa je Chipi sve popularniji. No, to je prije svega zahvaljujući konstantnom napretku u audio produkciji. Nova kolaboracija u kojoj Chipi i Incept razvijaju konceptualne temelje koje su još u devedesetima postavili Thomas P. Heckmann i Emmanuel Top, dokazuje kako u renesansi old school techno prizvuka ima još daleko više mjesta za kreaciju nego što je to bilo moguće predvidjeti. Kreativan aranžman koji minimalni broj elemenata upotrebljava na najbolji mogući način, te euforični osjećaj koji je prisutan tijekom slušanja cijelog uratka najjači su aduti ovog svježeg izdanja koje zvukom ukazuje da je stvoreno 2019.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

03 UMEK - Vigilance EP

Uroš Umek je ime koje se konstantno vraća na repertoar našeg portala, no nikada zahvaljujući staroj slavi. Radoholičar koji vjerojatno nikada ne spava, proizvodi glazbena djela koja ne prestaju oduševljavati partijanere na svim kontinentima. Nevjerojatno je koliko je njegovo stvaralaštvo uvijek svježe, moćno i ono što je najvažnije - funkcionalno na plesnom podiju. Takvo je i ovo dvodijelno izdanje koje je u prvom dijelu fokusirano na retro melodiju u kombinaciji s kristalno čistom aktualnom audio produkcijom, te drugom dijelu koji je baziran na ritmičkim figurama, te izmjenama vokalnih semplova i klasičnog techno rifa.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

02 Croatia Gets Physical - EP2

Mjesecima očekivano izdanje je “Croatia Gets Physical - EP2”, nastavak uspješne kompilacije elitne etikete Gets Physical na kojoj se nalaze hrvatski izvođači Tom Bug i Sl33p, koji su fokusirani na house glazbu. Ipak, ovaj je odličan EP na našoj listi techno, melodic i progressive izdanja zahvaljujući posebnom remiksu koji je za techno divu INSOLATE, odradio višestruko nagrađivani producent Andrea Ljekaj.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

01 I AM DIFFERENT - IAMSTERDAM DIFFERENT

Amsterdam Dance Event svake godine okuplja sve više profesionalnih DJ-a, glazbenika, producenta i vlasnika etiketa iz cijelog svijeta. Ususret ovom najvećem globalnom skupu profesionalaca, beogradska je etiketa I AM DIFFERENT objavila kompilaciju koja zaslužuje divljenje. Ne samo da se između 20 odabranih djela nalaze radovi elitnih regionalnih imena kao što su Veljko Jović, Lea Dobričić, Stanny Abram, BILBONI, RanchaTek, Massiva, Tim Jackman, Royal Wolf, Fanatic Funk i mnogih drugih, već se usuđujemo tvrditi da se radi o njihovim najboljim produkcijama do sad. Ovo vrhunsko izdanje po cijeni koje si svaki ljubitelj glazbe može bez problema priuštiti, zaslužuje ne samo moralnu već i monetarnu podršku svih aktera regionalne scene.

Izdanje nabavite ovdje, a Leino djelo poslušajte u nastavku.

Loading...
Loading...