Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Najbolje techno stvari prošlog desetljeća (2. dio)

Drugi dio techno rekapitulacije prošlog desetljeća

 • Mixmag Adria I Foto: Mixmag
 • 5 October 2020

Nastavljamo kronološki naš pregled najboljih techno stvari dekade koja je iza nas. Prvi dio naše selekcije mogli ste čitati slušati prošlog tjedna, a sad slijede stvari objavljene od 2016. do kraja 2019. godine...

2016. Porter Ricks - Shadow Boat

  Thomas Köner i Andy Mellwig, po imenom Porter Ricks, objavili su '96. kompilaciju ''Biokineticks'' koja je definirala pravac poznat kao dub-techno. Nakon '99. su se razišli i ponovno ujedinili snage tek 17 godina kasnije, kad su nastupili u Berlinu i potom objavili ovaj EP za Tresor.

    2016. Onur Özer - Nomadie

     Nakon trogodišnje pauze, turski producent je objavio ''Frequent Forest Turn'', a ujedno i svoju potpuno transformaciju od trendovskog minimal-tech housea s početka novog milenija do avangardnog electro-techna.

      2017. Amelie Lens - Drift

      Prošlu dekadu na DJ sceni, neupitno su obilježile djevojke. Od Nine Kraviz, Nicole Moudaber, Black Madonne do Charlotte de Vitte i - Amlie Lens. Njen EP ''Contradiction'' obilježio joj je 2017., kao godinu uspjeha. A koliko je bila uspješna govori podatak da je za 2017. bila bukirana na 4 festivala, a godinu dana kasnije na 28 (!!!)

      2017. Marcel Dettmann, Ben Klock - Bad Boy

      Rezidenti Berghaina Ben Klock i Marcel Dettmann isto spadaju u sam vrh imena koja su obilježila dekadu, a 2017. su ujedinili i kreativne snage, nakon 10 godina, povodom stote ploče u izdanju etikete Ostgut Ton i objavili ''Phantom Studies''.

      2017. Carl Craig - Sandstorms (Versus version)

      Bilo kakva lista najboljih techno stvari ne bi bila potpuna bez barem jedne legende iz Detroita. Ovaj put, riječ je o izdanju Carla Craiga. ''Sandstorms'', na kojem je Craig pokušao sprovesti u djelo svoje dugogodišnje istraživanje klasične glazbe u kombinaciji s technom. U izvedbi ovok remek djela, surađivao je s Les Siecles Orchestra.

      2018. Blawan - Tasser

      "Tasser," B1 stvar s Blawanovog albuma ''Wet will always dry'', jednog od najboljih albuma elektroničke glazbe 2018. Jedan od reprezentativaca UK-bass/dubstep zvuka s početka 2010-ih, Blawan 2015. seli u Berlin u radikalno mijenja zvuk. Album iz 2018. kruna je specifičnog techna, kakvog ga interpretira Blawan.

      2018. Adam Beyer & Bart Skils - Your Mind

      ''You’re losing, you’re losing, you’re losing, you’re losing your miiiiiind'', neizbježna Drumcode uspješnica iz 2018., koju potpisuje sam šef Drumcodea, Adam Beyer, u suradnji s nizozemskim producentom Bartom Skilsom. Singl je prvobitno objavljen kao jednostrani crveno-bijeli vinil.

      2018. Deetron - Blue Bird (DJ Bone remix)

      Deetronov ''Blue Bird'' u remiksu detroitskog majstora DJ Bonea, dokaz je kako je, nakon svih godina, Detroit i dalje prijestolnica techno glazbe. Objavljen na Boneovoj etiketi Subject Detroit, dio je drugog dijela ''Storytellers'' EP-a.

      2018. Donato Dozzy - Nine O'Three

      Među onima koji će pamtiti 2018. kao uspješnu godinu je i talijanski producent Donato Dozzy koji je albumom ''Filo loves the acid'' na Tresoru, ponovno povratio trend nikad prežaljenog acid zvuka. Da povratak acida bude kompletan, tempiran je kako bi bio objavljen s kataloškim brojem 303, odnosno 303. izdanje etikete Tresor.

      2019. Robert Hood - Rotate

      Još jedan heroj Detroit techna, Robert Hood, upisuje se i na ovu listu izdanjem za svoju etiketu M-Plant, kojim je zapečatio izrazito uspješnu i produktivnu deceniju za sve svoje glazbene projekte.

      2019. Deniro - Monsoon2

      Nije riječ o Robertu De Niru, već o Reynieru Hooftu van Huijsduijnena, koji se pod pseudonimom Deniro nameće kao nova nizozemska techno zvijezda. Deniro je osnivač etikete Tape koja je, po zvuku, srodna Tripu Nine Kraviz. I u ovom je slučaju riječ o leftfield-technu s naglaskom na perkusije.

      2019. Paula Temple - Joshua And Goliath (Techno Version)

      Zaključit ćemo deceniju sa singlom ''Joshua and Goliath'', koji je, odmah dobio etiketu techno himne ili, što bi se u nas reklo, špice. Ovo ''otapalo'' za plesne podije djelo je Paule Temple koju se smatra jednom od najzaslužnijih imena za revitalizaciju britanskog techna.

      Next Page
      Loading...
      Loading...