Search Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Noisia: 'Mi smo uvijek bili puno više od drum’n’bassa. Takvi će biti i naši novi projekti'

Naša suradnica razgovara s članovima legendarnog benda koji ovaj četvrtak nastupaju na Exitu a uskoro nakon ove oproštajne turneje, kako su i najavili, prestaju sa zajedničkim radom

  • Branislava Kolarov | FOTO: Exit Promo
  • 5 July 2022

“No more Dead Limit“ vremenom je postala interna šala u široj drum’n’bass zajednici, od kada je festivalska fotografija posetioca koji je nosio banner sa ovim natpisom obišla svet. Nakon više od dve decenije krojenja istorije na elektronskoj muzičkoj sceni, kada je eklektični holandski sastav Noisia duboko “zagazio“ u finalnu etapu svoje oproštajne turneje, ova pošalica ima drugačiji ukus.

Upravo pomenuta numera donela je grupi prestižnu Drum&BassArena nagradu u kategoriji Best Track 2015, a iste godine Noisia je osvojila kategorije Best Producer i Best Live Act. Već godina iza toga donela im je nagrade za najbolji album (“Outer Edges“), najbolji video (“Mantra“) i, još jednom, nagradu za najbolju produkciju. Na vrhuncu uspeha, članovi holandskog trija odlučili su i objavili da polaze različitim putevima, ostavljajući iza sebe tri samostalna albuma (“Split the Atom“ iz 2010, “Outer Edges“ iz 2016, i “Closer“ iz 2022), jedan kolaboracioni (“I Am Legion“ sa grupom Foreign Beggars) i više desetina singlova i EP izdanja, od kojih su mnoga postala himne žanra.

Upravo u ovom graničnom trenutku između Noisia i post-Noisia računanja vremena, uhvatili smo priliku da se sa članovima grupe prisetimo ključnih momenata njihove zajedničke karijere i porazgovaramo o poslednjem, finalnom albumu “Closer“, ali i o drum'n’bass zajednici, Novom Sadu i njihovom predstojećem nastupu na EXIT festivalu ovog četvrtka.

m: Ove godine ste konačno pošli na oproštajnu turneju, kako biste se pozdravili sa slušaocima širom sveta. Kakvi su dosadašnji utisci? Da li je opšta atmosfera na nastupima drugačija, da li se na neki način promenio vaš odnos prema publici, i obrnuto?

N: Nastupi su sve emotivniji. Svaki koncert je poslednji koncert na tom mestu. I svakim nastupom sve više se bližimo samom kraju. Zaista je gorko-slatko. Tužno je, lepo, i čudno osećati sve ove zamršene i suptilne emocije uz muziku čiji je intenzitet sve, samo ne suptilan!

m: Sjajno je što imamo priliku da porazgovaramo pre vašeg nastupa na EXIT festivalu. Neće to biti vaš prvi nastup u Srbiji, niti vaš prvi EXIT, ali spremni smo da se kladimo da će ovaj biti poseban. Šta publika može da očekuje od vas ovog puta, i kakva su vaša očekivanja? Jeste li uzbuđeni?

N: Ovo je naš EXIT (izlaz)! Na ovoj turneji sviramo setove koji prikazuju sve za šta smo se oduvek zalagali: predstavljanje onoga što mislimo da je budućnost žanra i mešanje toga sa onim što mislimo da je temelj ovog zvuka. Zaista smo uzbuđeni što ćemo poslednji put doći na tvrđavu kao Noisia da sve to još jednom doživimo i “upijemo“, a onda ćemo se možda vratiti pod različitim imenima i sa različitim projektima!

m: Novi Sad ima jaku elektronsku muzičku scenu, EXIT ima posebno mesto za drum’n’bass u svom srcu, korenima, kao i na samoj tvrđavi, a publika je izuzetno emotivna i uzbuđena što će vas čuti još jedanput. Imate li neke posebne reči mudrosti koje biste podelili sa lokalnom drum’n’bass zajednicom?

N: Jedan od naših prvih prijatelja u Groningenu bio je Voja Grubor iz Novog Sada. On nam je rekao da treba da idemo na EXIT godinama pre nego što smo prvi put otišli, pričao nam je o magičnoj tvrđavi na reci, o tome kako ljudi vole drum’n’bass i kako će uživati u našem zvuku. Upoznao nas je sa mnogo muzike koju do tada nismo znali. Vojo, ako čitaš ovo, hvala ti puno!

m: Prošlo je dosta vremena od “početka kraja“ 2019. godine. Onda se desila pandemija i sve je odloženo na neko vreme. Kako je na vas uticao ovaj produženi oproštaj?

N: U početku su sve prepreke koje je kovid postavio pred nas bile veoma frustrirajuće, ali sada shvatamo da nam je zaista trebalo to dodatno vreme zajedno, da složimo osećanja, ali i da pripremimo još nekoliko stvari koje želimo da uradimo zajedno – treći i poslednji album i odgovarajuću oproštajnu turneju. Imali smo dovoljno vremena da ponovo “srastemo“ nakon odluke o rastanku, da cenimo ono što smo izgradili. Produženi oproštajni period nas je zbližio, dao nam vremena da zajedno napišemo 'Closer', što je odličan način da zatvorimo celo ovo poglavlje zvano Noisia.

m: Finalno poglavlje, album “Closer“, donosi impresivne saradnje, uključujući Black Sun Empire, The Upbeats, Phacea, Mefjusa, Halogenixa i druge. Da li je vaša namera bila da odate neku vrstu počasti drum’n’bass sceni, kao i svom radu kao Noisia?

N: To je više počast prijateljstvima koja smo izgradili tokom godina, nego počast samoj sceni. Uvek smo voleli da sarađujemo sa drugima, tako smo napisali neke od naših najboljih stvari. Svako sa kim smo sarađivali na ovom albumu bio je važan deo naše 20+ godina duge priče. Svi oni su sjajni umetnici za koje imamo najveće poštovanje, ali i dobri lični prijatelji!

m: Tokom više od dve decenije pisali ste istoriju kao jedna od najuticajnijih grupa u elektronskoj muzici. Gledajući unazad na svoju karijeru kao trio, koja su vaša najvažnija Noisia poglavlja, prekretnice i uspomene? Koje ste sve lekcije naučili na putu?

N: 2003/2004 – Naša prva izdanja za Nerve (“Silicon“) i Shadow Law (“Vanishing Point“).
2005 – Otvaranje Vision Recordingsa; remiks kultne trake “Messiah“; Block Control EP.
2009/2010 – Saradnja sa Foreign Beggars; pisanje i izdavanje prvog albuma “Split the Atom“.
2012 – Pisanje soundracka za video igru “DMC: Devil May Cry“.
2013 – Izdavanje “I Am Legion“, našeg zajedničkog projekta sa Foreign Beggars, i prva turneja uživo.
2016 – Izdavanje albuma “Outer Edges“ i audiovizuelna turneja.
2019 – Odluka da je naše putovanje skoro završeno, da su naši najbolji dani verovatno iza nas i da je bolje da stanemo dok smo na vrhu. Kada bismo ostali zajedno upropastili bismo ovu muzičku priču dajući joj dug i tužan kraj postepenog propadanja.
2021-2022 – Zajednički rad na poslednjim nastupima, približavanje kraju, gde zaista počinjemo da osećamo da je ovo poslednjih nekoliko koraka koje pravimo zajedno. Poslednja dva nastupa u Groningenu, London Printworks, sa ogromnom slikom Ebowa... Amsterdam, poslednji “Noisia Invites“. I još mnogo toga..

m: Sva trojica imate projekate “sa strane“, uvek ste pravili i podržavali raznovrsne muzičke pravce. Kakvi su vam planovi sada kada krećete različitim putevima? Možemo li očekivati neke sasvim nove žanrovske eksperimente u vašim solo karijerama?

N: Pa, Noisia je uvek bila mnogo više od drum’n’bassa. Dakle, da, naravno, takvi će biti i naši novi projekti. Za početak, EXIT će dobiti Thys set u petak!

m: Ipak, kod kuće u Groningenu imate zajednički studio. Da li ste otvoreni za međusobnu saradnju u budućnosti, ili to prestaje kada se zvanično oprostite kao Noisia? Ne mogu da kažem da već ne očekujemo veliki povratak.

N: Još uvek uživamo u tome da zajedno stvaramo muziku, samo je Noisia projekat završen. Videćemo šta budućnost donosi. Svi smo zaista zauzeti novim solo projektima, ali pisanje tog poslednjeg albuma nas je navelo da ponovo shvatimo zašto smo uopšte hteli da počnemo da stvaramo muziku zajedno!

m: Za kraj — dajte nam jednu pjesmu, jedan nastup i jedno EP/LP izdanje koji su za vas obeležili Noisia priču.

N: Noisia – “The Tide“; poslednji nastup u Londonu, dva sata Noisie, sa kratkim intermecom Pavana (Foreign Beggars) koji se popeo na scenu da odsvira “Contact“ i “I Am Legion“; a izdanje - album “Closer“!

Next Page
Loading...
Loading...