Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Povijest UK rapa (2. dio) - Škotska, Wales i Sjeverna Irska

Drugi dio priče o britanskom hip-hopu, rapu i MC kulturi kroz koju nas vodi Shortee Blitz

  • Shortee Blitz (uz asistenciju Patricka Hintona) I Foto: Mixmag
  • 18 November 2020

Nakon što smo u prvom dijelu otkrili početke UK rapa, Shortee Blitz nas vodi kroz razvoj scene i to ne samo u Engleskoj nego i u Sjevernoj Irskoj, Škotskoj i Walesu.

Kako smo se približavali i kretali kroz 90-e, hip-hop scena i broj grupa, crewova i kolektiva, rasla je. Bilo gdje da gledate po Velikoj Britaniji, u svakom kutu našao se neki velikan.
Braća Krispy iz Chorleya (Microphone D.O.N. i Mr. Wiz, koji su također formirali Krispy 3 sa Sonic G-om) bili su pioniri u Lancashiru s ozbiljnom serijom izdanja tijekom 90-ih. U Bristolu su MC Kelz, Krissy Kriss i DJ Lynx osnovali 3PM (3 Man Posse Move), pomažući usaditi identitet jugozapada u hip hop kulturu svojim autentičnim repom (deejay.de citira deskriptor “countryfied bumpkin patois” u bilješkama uz izdanje njihovog retrospektivnog albuma iz 2018.) te su bili rani suradnici trip hop grupe Smith & Mighty. West Midlands imao je Credit To The Nation, koji je vodio MC Fusion s T-Swingom i Mista-G-jem, a obilježili su scenu svojim anarhističkim stavovima i savjesnom lirikom, potpisujući za One Little Indian.

I Wales se istaknuo, DJ Jaffa i MC Eric zvani Just The Duce bili su pioniri, izdavali su za Jive Records. MC Eric se kasnije pridružio Technotronicu i potpisao je za Island Records pod novim imenom Me One, dok je DJ Jaffa nastavio djelovati kao stup velškog hip hopa više od tri desetljeća. U Cardiffu je surađivao sa glavnim MC-ima kao što je 4Dee, s kojim je postavio na noge mlade repere The Underdogse, te s Johnny B-jem, koji je uživo nastupao s beatmakerom i World Technics World DMC natjecateljem, DJ Keltecom. Junior Disprol (aka Da EHF aka Fog Scratch Leg) bio je glavni oslonac MC-a, nastupajući u Fleapitu i povezujući se s Chudom Jacksonom kao članom osnivača Cirkusa 75 i Dead Residentsa krajem 80-ih i početkom 00-ih.

Higher Learning, koji je vodio kolektiv Potato Skinz, postalo je važno noćno okupljalište hip-hopera u glavnom gradu. Umjetnici iz Cardiffa i Valleysa udružili su snage kako bi stvorili Best Shot Posse, koji su potpisali za Warnerov pod-label EastWest i poletjeli poput Ikara u mainstream pop visine, a zatim implodirali kao rezultat sumnjivog marketinga. Shonky i Headcase Ladz osvajali su svojim ekscentričnim i genijalnim zvukom dok su Llwybr Llaethog prvi započeli repanje na velškom jeziku, nadahnuvši politički nabijenu hip-hop-punk ekipu Tystion da radi isto.

U Škotskoj, II Tone Committee iz Glasgowova (Mistah Bohze, Mista Defy, Sace i DJ Krash Slaughta) pojavio se krajem 80-ih i momentalno osvojio scenu svojom energijom. Nastupali su po Europi kao dio spomenute scene Britcore, a svoje prvo komercijalno izdanje “Beings from a Word Struck Surface” objavili su 1991. godine za kultni label iz Glasgowa, 23rd Precinct. Krash Slaughta također je bio član Krack Free Media zajedno s DJ Scienceom, Krypticom i Swiftom. Sace je kasnije otišao kako bi se povezao s DJ Easijem (aka Pro Vinylist Dean) i Andyjem Dochertyjem da bi osnovali NT, koji je prvo potpisao za label Natural Response, Stereo MC-a, da bi potom prešli za Sonyjev pod-label Epic. Ipak, dovršen album “To The Surface” nikada nije izašao zbog nekih nikad otkrivenih zajeba u glazbenoj industriji. Druga važna grupa iz Glasgowa iz tog doba je Power Move, čiji su članovi, među ostalim, bili i Steg G, The Freestyle Master, Shoey, Jimmy P i Jay Large (koji je sredinom 90-ih radio produkciju za Walesov Junior Disprol). Druga važna imena iz 90-ih iz Glasgowa i šireg područja zapadne obale uključuju i Major Threat, STS, Thoughtz of Mortalz, DJ Anton, Elias, Business As Usual, Eastborn, Course of Procedure i Final Product.

Gore u Edinburghu imali ste grupe poput Knightsticka (DJ A1 / DJ Eh? Wun i Babes), koji su se pridružili većoj ekipi Sugar Bulleta koja je potpisala za Virgin. Tu su bili i Under the Influence, Cufic Poets, Reachout i Zulu Syndicate. Član Zulua Yush 2K zvani AJ Nuttal redovito je surađivao s Josephom Malikom, u početku kao M.F. Outa 'National sa skladbom na Mo Waxu, a zatim tvoreći dvojac Blacka’nized, postajući snažni anti-rasistički glas s izdanjima na Response Records Stereo MC-a prije formiranja Yush Recordsa. Preko puta Cumbernaulda postojao je Back of Beyond, a sjevernije u Aberdeenu, djelovali su Dope Incorporated, objavivši prvi škotski 12" hip-hop 1991. godine, “The Frontal Attack / Born With A Dof Affliction”.

Scena Sjeverne Irske bila je mala, ali aktivna i predana. Prvo live hip-hop događanje bilo je održano u hotelu Errigle Inn 1990. godine u Belfastu, a nastupali su DJ Troubledsoul, Hidden Identity & Fresh Beatz Incorporated, zatim DJ Triple Cee zvani Chris Caul i dva MC-a s područja Seymour Hilla u Dunmurryju: MC Kay La Supreme i Master G (Blu Dru i Stevie T također su bili članovi). Djelovali su još i Belfast City Breakersi, koji su još uvijek aktivni, te Zonic Rock Crew. “Bila je to mala, ali vrlo važna skupina pojedinaca, iskreno mogu reći da mi je ta kultura spasila život”, rekao je DJ Troubledsoul, koji je producirao prve hip-hop LP-je Sjeverne Irske sa Hidden Identityjem od '90 do '91, od kojih se prvi može čuti na Bandcampu.

Treći dio ove priče čeka vas sljedeći tjedan.

Next Page
Loading...
Loading...