Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

PUŠENJE DMT-a (Changa, kristal): Od zemljane rekalibracije do hipersvemira

Kako se puši DMT doznajte u novom nastavku bloga Ratka Martinovića

  • Ratko Martinović Foto: Pixabay
  • 14 October 2022

DMT se može pušiti u par različitih varijanti, a najpoznatije su Changa i kristal. Prva supstanca je kolokvijalno nazvana 'zemljanom' dok je kristalni DMT populariziran kao 'duhovna molekula'. Changa se sastoji od dvaju elemenata Ayahuasce - biljke koja sadrži DMT i biljke koja sadrži MAO inhibitore. Traje do nekih 12 minuta što je čini dugotrajnijom od kristala no isto tako je i vezanija za ovozemaljsko okruženje. Mnogima je i lakša opcija za pušenje jer ju se može više puta potpaliti pošto je biljnog podrijetla, a i sam dim nešto je prihvatljivijeg okusa. Postoje čak i izvještaji u kojima se efekt proboja doživio i običnim pušenjem u jointu. Što se tiče odabira biljaka za mješavinu i tu postoje različite smjernice koje sežu od samog okusa i težine dima, pa do popratnih efekata. Lotos tako dodaje 'šmek', biljke za snove osiguravaju bolju sinergiju, pasiflora produžuje iskustvo, divizma olakšava inhalaciju dima, Heimia salicifolia dodaje zvučne distorzije, Lavlji rep pojačava euforični dojam, a Uvuma-omhlope (Synaptolepis kirkii) Zulu plemena vizuale čini oštrijima i detaljnijima . Na Internetu se mogu naći deseci različitih kombinacija s detaljnim opisima iskustava. Pitanje svih pitanja je treba li u takvoj mješavini MAOi ili ne. Tu su tradicionalna i psihonautska stajališta drugačija pa Indijanci na tome inzistiraju dok se istraživači drže kemijske logike i eksperimentiraju. Što se samog pušenja tiče, i tu postoje različite tehnike. Postupak paljenja tehnički je put do otpuštanja DMT-a, a to možemo izvesti na više načina. Changini efekti nešto sporije stupaju na snagu, no pri 'nešto sporije' podrazumijeva se tek par sekundi duži postupak. Ako dim palite i udišete prebrzo, brže ćete si opteretiti dišne puteve ogromnom količinom dima kojoj prijeti iskašljavanje i nećete udahnuti cijelu DMT esenciju. S druge strane, ako dim udišete presporo efekti će s vremenom postati preintenzivni da će vam pušenje postati sve teže pa možda ni tako ne uvučete čitav DMT, a k tomu će vam i dim (osim ako ga ne hladite u procesu putem bonga) zagrijati usnu šupljinu. Prvi puta tijekom svake seanse ionako najčešće otpadne na podsjećanje i tehniciranje prema idealnom uvlačenju ali će svatko s vremenom otkriti vlastitu najbolju tehniku.

Kristalni DMT bitno se drugačije puši. Staklena lula s nešto dužim grlom zbog kakvog-takvog hlađenja dima i s rešetkom koja je fizički odvojena od same lule dobar je izbor pošto za bong treba skupiti određeno iskustvo i s njegovom tipičnom uporabom i sa samim ponašanjem DMT-a. Kako je za razliku od Change koja podsjeća na usitnjeno bilje ovdje riječ o sitnim kristalima, tako je i vaporizacija prilagođena brzom pretvaranju u paru. Doduše, neki korisnici samu materiju stavljaju izravno na staklo lule, no onda se i kristal zna prvo pretvarati u tekućinu pa tek onda u paru čime se nepotrebno zagrijava staklo čitave lule kao i dim. Sam proces ekstrakcije ide logičnim slijedom - iz biljke izvora molekula se izdvaja, zatim se pročišćava i onda putem otapala izolira. Nakon desetak sati dobivate kristale raznih geometrijskih oblika i boja, od najčišče laboratorijske bijele do žute i smeđe koje formiraju varijacije temperatura u procesu . Rezultat se lako provjerava pa čak i neiskusni kemičari pukim specifičnim mirisom materije prepoznaju koliko je čista ekstrakcija. Pušenje kristala traje kraće zbog bržih efekata, a ovisi i o korištenju 'brener' upaljača no svojevrsni konsenzus navodi da je najbolje kroz tri navrata od po tri sekunde odozgora potpaljivati kristal koji se nakon pretvaranja u paru može i sporije inhalirati. Kako je bitno uvuči čitavu esenciju time je uvjetovana i tehnika, a kako dim nije ugodnog okusa slabiji snop prilikom ulaska u dišne puteve olakšava proces i spriječava iskašljavanje u većim količinama. Dok se ne stekne određeno iskustvo idealno je imati asistenta koji će po mogućnosti paliti drugu i treću minisekvencu rituala te držati samu lulu. Korisnik već tijekom druge faze u šestoj sekundi polako počinje viđati halucinacije i gubi racionalni um pa se lako može dogoditi ispadanje lule i kraj procesa, a u najgorem slučaju i ispadanje žara. Ista priča je i s Set & Setting elementom pa nekom više odgovara zamračen prostor, nekom priroda, a nekom i djelovanje drugog psihodelika.

Pročitajte i ovo: Ketamin - mala enciklopedija moćnog halucinogena

Još je jedna bitna stavka u odabiru Change i(li) DMT-a. Veće uzemljenje podrazumijeva i snažniji moment fizičkog tijela u samom iskustvu. Pojednostavljeno, za Changu će vam stabilno psihofizičko stanje intenzivnije utjecati na energiju vizija i ako niste dobro raspoloženi ili ste bolesni, veća je opasnost od 'Bad Tripa'. DMT nakon 'hvatanja autobusa' uključuje OBE iskustvo u kojem duša napušta tijelo i odlazi u astral pa manje ovisi vaše specifično raspoloženje o onom što vidite. A i kod Change to obično budu stabilnije raspoređene vizije dok je DMT poput eksplozivnog kaleidoskopa sekvenci, boja i ornamenata. Kao 'Changa na steroidima' uz dušu izvan tijela. Toliko vam se stvari izdogađa u kratkom vremenu da je teško sabrati konkretne zaključke, a nakon četrdesetak minuta receptori su spremni za novo putovanje. Za razliku od velike većine supstanci, ovdje imate dojam da biste vječno mogli redati trip za tripom. Umora nema, energetski ste odlični već nakon desetak minuta, a raspoloženje vam je značajno poboljšano. I iskustva zaista variraju od majanskih piramida, zmija, škorpiona, Amazone pa do udaljenih galaksija, digitalnih vilenjaka, vanzemaljskih oblika i mora fraktala i ornamentalnih projekcija. U usporedbi s Ayahuascom ovo je samo intenzivan prozor u njezin 'high' koji doduše traje nešto duže no već ste uljuljani u njezine vibracije dok ovdje doslovno u pauzi za ručak na poslu ulazite u drugu stvarnost. I kada pauza završi vi ste spremni za nove radne pobjede. Um i tijelo su vam bogatiji za vizualno iskustvo, no za dobru terapiju, čišćenje i širu sliku Aya je ipak najbolji izbor.

Pročitajte i ovo: Psy festivali i psihodelično iskustvo

Next Page
Loading...
Loading...