Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

RUJAN: 10 NAJBOLJIH REGIONALNIH TECHNO, MELODIC I PROGRESSIVE IZDANJA

Jesen donosi svježe plodove regionalne produkcije!

  • Mixmag Adria
  • 1 October 2019

Kada je redatelj Emir Kusturica ranih osamdesetih osvojio srca publike i kritike filmom "Sjećaš li se Dolly Bell?", nije ni slutio da bi se legendarna rečenica: "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem", mogla odnositi i na buduću regionalnu scenu elektroničke klupske glazbe. No, ispada da je upravo tako. Autori su već tijekom ljeta bili produktivni iznad očekivanja, a rujan je prve dane jeseni pretvorio u najplodnije razdoblje regionalne elektroničke plesne produkcije u zadnjih nekoliko sezona. Ne samo da su se naši producenti našli na višestrukim izdanjima, kompilacijama, singlovima i slično, već je kvaliteta produkcije jača nego ikada. I prije nego navedemo deset izdanja koja su se najviše slušala u našoj redakciji, navodimo nekoliko vrhunskih djela koja su itekako vrijedna spomena. Prije svega opaki Fluid, koji je Damir Ludvig potpisao za jednu od najjačih svjetskih progressive house etiketa Plattenbank u sklopu kompilacije SECRETS#5 za koju su 11 ekskluzivnih djela odabrali izraelski superstar Guy Mantzur i osnivač etikete Yaniv Tal. Izvrsni uradak Saturation koji su Lea Dobricic i RanchaTek objavili na kompilaciji "Funk'n Fire 6 ", meditativna Mantra koju je Siniša Tamamović objavio na ADE kompilaciji za Mindshake Records, brutalni remiks teme Sensual Overload koji su odradili Wotafak i Martin Haber, te Patch Two u remiksu koji je odradio TKNO, samo su neka od fantastičnih djela izvan konkurencije. Ipak, fokus ove rubrike je na izdanja, a ne na remikseve i pojedinačna djela na kompilaciji, pa krenimo redom.

10 Kraundler - Prophecy

Deni Udorović, poznatiji pod monikerom Kraundler zaljubljenik je u tehnologiju čiji se klupski nastupi nužno ne razlikuju od njegovih studijskih sesija. Iako je Deni već godinama ustrajan edukator audio inženjeringa i ne ustručava se u sklopu svojih predavanja polaznike uputiti u sve tajne produkcije, mnogima i dalje nisu jasni temelji njegovog originalnog glazbenog pristupa. No, govorimo li o finalnom proizvodu Udorovićevog stvaralaštva, svakom je jasno da se radi o energičnim plesnim techno himnama koje stvaraju euforiju u bilo kojem prostoru, što vrijedi i za ovo njegovo izdanje.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

09 Drzneday - Sequence Is White

Sve produktivniji Drzneday je tijekom rujna zablistao s nekoliko vrhunskih rukotvorina između kojih je i zajedničko izdanje Preservation E.P. koje je odradio s iskusnim Alenom Milivojevićem. No, njegovo individualno izdanje koje uz original sadrži i verzije za koje su zaslužni Rich Venom, Darmec i Mr. Dela X, nas je posebno impresioniralo. Originalna interpretacija djela preneseni je opis strasti i oduševljenja, pa nije teško objasniti zašto ovaj beskompromisni techno besprijekorno funkcionira na plesnom podiju. Temeljen na kontrastima između zasićenja zvučne slike efektima i redukcijom na bazične elemente uradak transcendentira klasična aranžmanska rješenja i odvodi slušatelje na uzbudljivu vožnju toboganom smrti. Remiksevi svaki na svoj način vješto interpretiraju osnovnu verziju, no moramo priznati da se još uvijek nismo zasitili originala.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

08 Cortex Thrill - Eureka

Elektronička glazba ne poznaje granice, a to dokazuje i ovo izdanje belgijske etikete Bonzai. Legendarni hrvatski projekt Cortex Thrill na sceni je još od ranih devedesetih. Svoj je zvuk oduvijek ažurirao u skladu s vremenom, a preživio je sve turbulentne promjene u nestalnim trendovima i razvoju tehnologije. Na izdanju imena kojim se je proslavio grčki fizičar, astronom i jedan od najvećih matematičara starog vijeka - Arhimed iz Sirakuze, nalaze se tri verzije djela od kojih je za jedan remiks zaslužan i crnogorski progressive house guru Audiostorm.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

07 TKNO - Miles From Mars 17

Sedamnaesto izdanje izdavačke kuće Miles From Mars trenutno je daleko ispred svemirskih programa koje vode NASA i Elon Musk. Umjesto raketnim motorima ova se je etiketa na putovanje solarnim sustavom odlučila apstraktnom audio emisijom i postiže rezultate kakve znanstveno-fantastični romani prošlosti nisu mogli predvidjeti. Tri zvučna zapisa za koje je zaslužan već prekaljeni audionaut TKNO, energična su djela pod jakim utjecajem stvaralaštva vremena u kojem je lansiran space shuttle Discovery. Iako TKNO izvrsno poznaje temelje izvornog techno zvuka, on ih uspješno nadograđuje suvremenim produkcijskim zahvatima koji njegovom opusu daju futuristički štih.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

06 Space Motion, NekliFF - Laziness

Space Motion je sve utjecajniji u globalnom svijetu elektroničke glazbe, a njegovi singlovi nalaze se u setovima najvećih DJ zvijezda i eterima međunarodnih radio stanica. Ovoga puta je u kolaboraciji s ukrajinskim producentom pod imenom NekliFF, talentiranom zvijezdom u usponu. Inteligentno djelo koje je žanrovski klasificirano kao melodic house & techno, strukturiranog je aranžmana koji je karakterističan za kreacije kojima je Space Motion stvorio ime, a iako smo već navikli čuti etno elemente u njegovim radovima, ovdje je prisutan utjecaj ranog Goa zvuka, koji posebno izlazi na vidjelo u progressive house remiksu koji je vrhunski odradio Morttagua.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

05 Tim Jackman - Taurunum Tribe

Stilske su definicije oduvijek ograničavale umjetnike, a oni koji su se usudili pronaći rupe u sustavu i izaći iz kategorizacije stvorili su djela vrijedna spomena. U prilog ovoj tvrdnji ide i izdanje iza kojeg stoji srpski autor Tim Jackman. Producent čiji uspon prema vrhu već odavno pratimo s osobitim interesom. Odgovor na pitanje radi li se ovdje o melodic techno, electronica, indie dance ili progressive house produkciji prepustit ćemo vama. Ono u što nemamo sumnje je da se radi o zvučnom zapisu koji tri suvremena glazbena ostvarenja idejno povezuje u integralni kompozit.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

04 Royal Wolf - Arrival Of The King

Royal Wolf je nezaobilazno ime na playlistama, a svojom kreativnošću uvijek dokazuje da ima konja za svaku utrku. On nije samo majstor jednog zanata, već svoj talent demonstrira kroz stilske odrednice žanrova kao što je hard techno, electronica, tech house, progressive deep i minimal. U slučaju njegovog izdanja, objavljenog u drugom tjednu rujna, Wolf pronalazi inspiraciju u fuziji melodične techno produkcije pod žestokim utjecajem sintisajzerskih tema novog vala, što rezultira nekonvencionalnim ishodom

vrijednim divljenja.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

03 Petar Dundov & Gregor Tresher - Sirens

Zagrebački producent Petar Dundov je ime koje zaista nije potrebno posebno predstavljati, a isto vrijedi i za njegovog frankfurtskog kolegu. Iako obojica imaju zapažene globalne karijere i specifične karakteristike individualne produkcije, zadnjih su desetak godina više puta surađivali na zajedničkim projektima koji su rezultirali posebno kvalitetnim izdanjima. Svatko tko prati njihov pojedinačni profesionalni razvoj, lako će prepoznati komponente koje ukazuju na Gregorov duh i elemente koji su obilježja Petrovog pristupa glazbi, a sve su njihove dosadašnje kolaboracije, pa tako i ova, jedinstvene fuzije inspirativnih stilskih sastojaka.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

02 Stanny Abram - Motor City

Stara latinska poslovica kaže: "Nomen est omen", a kad izdanje nosi ime po kojem je poznata američka kolijevka automobilske industrije i rodno mjesto techno glazbe, jasno je da se ne radi o kolekciji interpretacija simfonijskog orkestra. Istoimeno djelo potpuno opravdava zvuk temeljen na old school akordima i sintetičkim udaraljkama koje melju sve pred sobom, dok atonalni momenti na drugom uratku još više ulaze u dubinu žanra. No, ipak suvremeni pristup produkciji kakvim je ovladao Stanny Abram, po mnogočemu zasjenjuje stare majstore, a završnim ostvarenjem na ovom vrhunskom konceptualno osmišljenom izdanju, dokazuje kako ne živi u prošlosti, već bez problema i stilskih ograničenja transcendira u aktualni zvuk današnjice.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

01 Adoo - After Four Years EP

S nestrpljenjem smo očekivali novo izdanje iza kojeg stoji Admir Hasanbegović, globalno poznat pod aliasom Adoo. U neizvjesnosti smo oš od sjećanja kad je Hasanbegović u sklopu kompilacije "Rockets // Launch 05", prestižne izdavačke kuće Tronic objavio "Percussion Night", jedan od četiri uratka na ovom EP-u. U današnje doba hiperprodukcije, ponekad je najbolje povući se u studio i pričekati s izdanjem sve dok ne nastaju djela koja imaju dostojanstvenu težinu. A to je upravo ono što je učinio Adoo. Je li vrijedilo čekati? Apsolutno! Admir je briljirao, a njegov brzi, energični i izvrsno isproducirani techno je sve što njegov prvi samostalni EP na etiketi Tronic i treba biti.

Izdanje nabavite ovdje, a ulomke poslušajte u nastavku.

Loading...
Loading...