Search Menu
Home Novosti Menu
Blog

Što nove mjere stožera znače za clubbing, koncerte i evente?

Zamolili smo nekoliko domaćih organizatora i promotora za komentar na ove nove odluke stožera koje se direktno tiču industrije zabave

  • Mixmag Adria | FOTO: Sam Mar/Unsplash
  • 13 November 2021

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je, razmatrajući aktualnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, donio niz novih odluka s kojima, smatraju, mogu pokušati smanjiti širenje bolesti COVID-19. Među mjerama koje detaljno možete naći OVDJE, posebno se ističe ona koja, opet, ograničava okupljanje u zatvorenim prostorima. Konkretno, pooštravaju se mjere za održavanje svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenim prostorijama s više od 50 osoba, te je, uz sudjelovanje s EU digitalnom COVID potvrdom, obvezno korištenje medicinske maske ili maske za lice kao i održavanje potrebnog fizičkog razmaka. Ili, pojednostavljeno i stavljeno u kontekst clubbinga/koncerta - možete ući u klub ako ste cijepljeni, ako ste preboljeli COVID-19 ili ste se testirali ispred ulaza i negativni ste, ako na licu nosite medicinsku masku te se ne približavate previše ljudima oko sebe. Ili, da zamislimo tu scenu - u klubu ste, oko vas nema previše ljudi, u džepu vam je covid potvrda, na licu maska i - brijete solo. Je li to iskustvo koje želimo?

Dakle, jasno je da ovakva odluka utječe na naše iskustvo clubbinga, koncerta i evenata. No, puno važnije, kako ova odluka utječe na one koji od svega toga žive, dakle na vlasnike klubova, organizatore evenata i promotore... Hoće li clubbinga i koncerata u kakvima smo prije uživali do daljnjega uopće biti? Na tu smo temu razgovarali s nekoliko sugovornika pitavši ih hoće li se prilagoditi uvjetima, otkazati planirana događanja, hoće li zatvoriti klubove ili događanja sasvim preseliti vani jer, iako pod ograničenjima i u tom slučaju (trajanje do 24h, posjedovanje covid potvrde), ipak daje više mogućnosti za neku vrstu zabave. Neki od njih su, kako kažu, previše ljuti za ikakav 'on the record' komentar, neki ne vide smisla uopće trenutno razgovarati o tome a neki su ipak dali svoje viđenje stvari.

Vedran Meniga, jedan od vlasnika tvrtke Pozitivan ritam koja je u vrhu hrvatskih agencija za organizaciju glazbenih festivala i ostalih popratnih aktivnosti za Mixmag Adriju komentirao je trenutnu situaciju:

“Nažalost, iako je već gotovo dvije godine to postala konstanta, teško se naviknuti na još jedan niz mjera koje ponajprije udaraju na posao s kojim se bavimo, u kojem se kreativno-kulturne aktivnosti pojavljuju kao ponajveća kolaterlana žrtva uslijed trenutne situacije prouzročene pandemijom. Prisjetimo se prošlog ljeta, kada se javnim, kulturnim događanjima, koncertima, partyjima i festivalima, koji su se održavali pod strogim restrikcijama, na otvorenom, uz antigenska testiranja i covid potvrde, naprasno ukinula dozvola za rad, tj. ograničila do ponoći, dok je cijela obala gorila zbog uspješne turističke sezone. Pritom se dokazalo da odluke nadležnih institucija ne idu u najboljem smjeru, jer su šikanirani oni koji rade po propisima, dok su ponajbolje prošli oni koji su riskirali i radili ilegalno. Dijelom iz razloga jer su određeni došli do ruba i kao takvi bili primorani riskirati u cilju preživljavanja, ili oni koji su zadojeni pohlepom i mogućim obrtajem novca svjesno riskirali susret sa inspekcijama”, rekao je i dodao: “Kao i dosad, a kako se ista strategija ne mijenja vjerojatno i malo više, najveći strah i opasnost leži u mogućoj činjenici, da poradi nedostatka osnovne teorije znanja, te nadalje izostanka praktičnog iskustva, za život i društvo važne odluke donose oni bez dovoljno kilometara u nogama, i kvalitete koja se odgovorno i pravdeno odnosi na sve dijelove društva.”

Dotaknuo se i kluba DVA OSAM koji su planirali ovih dana otvoriti u Zagrebu, ali su od istog odustali do daljnjeg upravo zbog novih mjera stožera: “Uz sve što čitavo vrijeme proživljavamo, i kao posljedice osjećamo na vlastitoj koži, u našem slučaju aktualne mjere negativno su se reflektirale na najavljeni početak rada novog kluba DVA OSAM, na adresi Jabukovac 28 u Zagrebu. Prethodno smo već pristali organizirati događanja uz covid potvrde, za koje je dokazano da su od primjene u najboljem slučaju prepolovile ionako ne masovnu koncertnu publiku. Nove mjere uz to zahtijevaju nošenje maski u zatvorenom i uz covid propusnice, što će zasigurno još otežati situaciju kulturnim djelatnicima, dodatnim smanjenjem publike. U cilju nastavka rada, na sve to smo bili voljni pristati, ali se uz sve navedeno zahtijeva i održavanje razmaka, što u klubovima sa ograničenom kvadraturom smanjuje kapacitet za 4 puta, na taj način čineći funkcioniranje kluba nemogućim, zbog čega smo na kraju i morali odgovditi najavu datuma otvorenja novog kluba”, otkrio je. Osvrnuo se i na nelogičnost odluka: “Pa podsjetimo, cijepljeni i dalje mogu nositi virus, ali nose i određenu zaštitu, koja ih štiti od oboljenja ili težih posljedica, kao takvi samostalno odlučuju o svojim kretanjima, i da li u takvim okolnostima žele kroz provjeru covid statusa ući u zatvoreni klupski prostor. Utoliko, nikakve logike nema da se takvima, nakon cijepljenja i procesa provjere, nalaže da u klubovima nose maske i održavaju razmak. Te je pitanje koje se kod organizatora, izvođača i publike, već mjesecima, i sve češće nameće: 'Čemu i zašto smo se onda uopće cijepili?'”, zaključuje Vedran Meniga.

Adnan Mehmedović - Medo, event menadžer i PR stručnjak, pokretač brenda RNB confusion, te jedan od vlasnika agencije A4, koja stoji iza najvećeg regionalnog hip hop festivala, Fresh Island, također se osvrnuo na zadnje mjere stožera te koliko one utječu na njihovo poslovanje:

“Nove mjere ponovno će pokrenuti val otkazivanja već najavljenih događaja, a i ona koja će ići u smjeru da se održe naići će na slabiju prodaju ulaznicu uzrokovanu trenutno općom histerijom. S novim mjerama se ostavio 'kao' prostor da se eventi mogu održavati, ali u praksi kada se traži od svih sudionika i posjetitelja da na partyiju uz covid potvrde nose i maske, jednostavno neće biti izvedivo i provedivo. Bojim se da će i ova zima proći bez događanja, i da će se eventualno ponovno sve pokretati na proljeće 2022. godine kako trenutno stoje stvari. Manja događanja do 100 osoba će funkcionirati u svojim nekim okvirima, a sva veća će, nažalost, ponovno ići u otkazivanja i odgode. Nažalost scenarij od prošle godine se ponavlja”, zaključio je.

Next optimističniji je Marijan Kiš, promotor, booking manager i voditelj Boogaloo kluba koji stoji i iza projekta Future Scope a koji smatra sljedeće:

“Realno mjere su nužne, ali vjerujem da ipak ne bi smjele bitno utjecati na clubbing. Ulazak u klub pod kontroliranim uvjetima je vrlo logičan, ljudi se trebaju prilagoditi i to je to. Mi u klubu imamo organizirana testiranja po 30kn, za sve koji nisu cijepljeni, i to je jedini uvjet da se uđe. Veći problem za clubbing je ograničenje radnog vremena do ponoći, publika jednostavno nije navikla na tako rano partijanje! Međutim, isto tako smatram da će se u narednim mjesecima i to promijeniti, i da će ekipa dolaziti ranije i partijati do ponoći najnormalnije. Sve je stvar prilagodbe, i realno stvar percepcije! Mi u klubu najnormalnije održavamo koncerte do ponoći i to funkcionira vrlo dobro, zašto tako ne bi bilo i sa clubbingom!?”, zaključuje.

Osim činjenice da mjere ugrožavaju opstanak poslovanja cijele event/clubbing industrije, izgledno je i da, ovisno o predstavniku stožera, svatko tumači pravila drugačije. Točnije, problem leži i u nejasnoj komunikaciji od strane stožera i nadležnih što dodatno otežava cijelu situaciju. Uz to, valja napomenuti i da pravila oko održavanja evenata/rada klubova variraju u ostalim zemljama ex-YU regije. Primjerice, u Sloveniji ovog vikenda opet nema nijednog eventa, dok Srbija i Bosna i Hercegovina rade skoro pa normalno (Drugstore ovaj vikend ima 12-satni Boiler Room party na dva floora, Silver & Smoke i Trezor rade cijelu noć i petak i subotu...).

Sljedeći mjeseci svakako će pokazati koliko je i kako moguće održati clubbing/koncerte/evente na životu. Hoće li se organizatori i publika prilagoditi ili će ipak biti zatvaranja a clubbing će se (opet) preseliti online i/ili u ilegalu. Hoće li komunikacije između stožera i nadležnih i organizatora/promotora postati jasnija pa će se lakše moći održavati scena makar i ovako ograničeno? Mi ćemo svakako pratiti i izvještavati o stanju te raditi sve što kao medij možemo da podržimo scenu dok traju ovi (ne)uvjeti.

I jedna ideja za kraj - s obzirom da za sad svadbe mogu trajati najdulje, do 02h ujutro, možda da se svi eventi, partyji i koncerti jednostavno prijave kao svadba, sigurno će se naći barem jedan par koji će pristati da se njima u čast organizira party. Uostalom, zakonom nije ograničeno koliko vremena mora proći od vjenčanja do svadbe...

Next Page
Loading...
Loading...