Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

VINYL TJEDNA: BEC - Psilocybin Therapy [Terminal M Records]

Peak time techno s utjecajem psihodelije!

  • Damir Ludvig
  • 17 February 2021

Ova je ploča stigla putem portala deejay.de. Iako ćete pravi dojam dobiti tek kad čujete kako to zvuči na vinilu, inserte možete poslušati pritiskom na ikonu PLAY ►

A1 BEC - Psilocybin Therapy

Rebecca Godfrey, poznatija pod pseudonimom BEC, već je odavno napustila rodni Brighton i preselila u London, a zahvaljujući berlinskoj rezidenciji do nedavno je živjela na potezu Engleska - Njemačka. U relativno kratkom vremenu BEC je doživjela brutalan uspjeh o kojem ste već mogli čitati i na ovim stranicama. a kako i ne bi? Izvrsna za pultom, odlična pred kamerama, manekenske građe, lijepa i šarmantna, Rebecca bi bez problema mogla biti i pop zvijezda. No, očito je ljubav prema techno glazbi i sličnim žanrovima prevladala u odluci da postane uspješna producentica, DJ i vlasnica izdavačke kuće BEC. Unatoč vlastitoj etiketi, ovo je njen prvijenac na platformi koju je pokrenula legendarna Monika Kruse. Kad je peak time techno u pitanju, Terminal M je jedan od mojih omiljenih diskografa, a ova ploča itekako tome ide u prilog. A-strana kombinira kristalno čistu suvremenu produkciju sa starinskim zvukovima. Još u eri dok je Goa trance bio revolucionarna glazba, pjesme o iskustvima na psilocibinu, supstanci koja se prirodno izlučuje u dvjestotinjak vrsti gljiva, bile su temeljito obrađena tema. Zaključak, želi li BEC potaknuti upotrebu supstance u terapeutske svrhe prepuštam vama, no mnoge studije idu u prilog takvom liječenju problemima kao što su napadaji panike i depresija. Uz sugestivne vokale koji u nedogled ponavljaju naslov djela, aranžman se razvija upravo onako kako svaki DJ koji pušta na velikim partijima želi. Kontrasti neutralnih i začinjenih dijelova pružaju neodoljivu energiju.

B1 BEC - Psilocybin Therapy (Egbert Remix)

Iako je verzija koju je odradio Egbert bogatija, kompliciranija i poseže za rješenjima koja su domišljata, originalna i dokazuju njegovo produkcijsko znanje, moram priznati da mi jednostavnost originala daleko više odgovara. Premda razumijem tehničko umijeće i divim se vještini, hipnotizam kojim se Rebecca poigrava u originalu mi na emocionalnom nivou daleko više odgovara. Ovo je odlična verzija, ali mi djeluje kao neka pedantno odrađena obrada punk klasika u kojoj je nestao stav sa srednjim prstom u zraku. Da nisam čuo original, vjerojatno bi ovu verziju hvalio do neba, no siguran sam da će upravo ona naći svoje mjesto u brojnim setovima.

B2 BEC - Energy

Drugi zvučni zapis na B-strani me je dobio već u prvih nekoliko taktova. Driving bas linija koja je korištena u bezbroj singlova, ali uvijek drži vodu, zapaprena je s reskim činelama i prodornim udaraljkama. Kad se klasični TR 909 snare pojavi u aranžmanu, a u pozadini zazvone zvukovi koji podsjećaju na sirene, BEC me na trenutak podsjeća na dane dok je Bonzai zvuk žario i palio rave partijima širom Europe. No, taj retro motiv ubrzo nestaje i umjesto njega djelom dominiraju moderna rješenja koja stvaraju neizvjesnost do velike dizalice koja završava uz dugo očekivani drop. Sve u svemu ovo je odlično otisnut vinil, koji fantastično reproducira svaki glazbeni detalj, a preporučujem ga svim ljubiteljima žanra ili onima koji žele proširiti svoje horizonte.

Load the next article
Loading...
Loading...