Menu
Home Novosti Menu
Novosti

U istočnom Londonu održan prvi 'AI-rave'; nije se baš svima svidjelo...

Eksperimentalni party nazvan “Algorhythm” kao DJ-a je koristio AI aplikaciju Mubert

  • Mixmag I Foto: Facebook
  • 21 March 2023
U istočnom Londonu održan prvi 'AI-rave'; nije se baš svima svidjelo...

Noćni klub u istočnom Londonu, The Glove That Fits, prošlog je mjeseca ugostio “AI-rave” pod nazivom "Algorhythm", koji je izazvao različite kritike posjetitelja. Ulogu DJ-a imala je AI aplikacija Mubert, a promotor rejva George Pinnegar tvrdi da je to prvi party takve vrste. Aplikacija je puštala techno generiran umjetnom inteligencijom — međutim, nije se to svima baš svidjelo...

Na stranici eventa je naglašeno da “nijedna pjesma nikada prije nije bila puštena niti će se ponovno pustiti” i da će to biti “rave, ali ne kakav ste ikada prije poznavali”. Adam Smith iz Contexta izvijestio je o večeri tvrdeći: “bilo nas je 15, zna plesnom podiju koji ima kapacitet za 80” te je dodao da je za “za miks pultom stajao stari Android smartphone.” Također, Smith je pričao s drugim posjetiteljima pa izvještava da je jedna osoba opisala glazbu kao “samo generički bop”, dok je druga rekla da je glazba “suha” i “prazna”.

“Kad se jako dobro provedete na rejvu, to je zato što vas DJ vodi kroz putovanje”, rekla je Smithu Anna-Laura, 26-godišnja istraživačica umjetne inteligencije s Imperial Collegea u Londonu. “Vi ste dio jedinstvene svijesti, ali s umjetnom inteligencijom ne vidite da se to događa”, objasnila je. “Moglo bi biti složenije”, rekla je studentica AI master studija i ljubiteljica 'Algorhythma' Rose Cuthbertson. “Nema toliko znanja o drugim elektroničkim žanrovima koji bi glazbu mogli učiniti zanimljivijom. Ali svejedno je zabavno plesati.” Međutim, računalni programer Pietro Capece Galeota smatra da je “do sada prilično dobro radio” a promotor Algorhythma George Pinnegar za Reuters je izjavio: “Ako možemo imati AI da stvara prekrasnu glazbu i možemo je puštati jedni drugima, mislim da je to vjerojatno razlog zašto je tu. Zato je to dar”.

AI aplikaciju koja se koristila ne spomenutom rejvu - Mubert - kreirao je tim ukrajinskih i ruskih programera i koristi loopove i samplove koje su izradili pravi producenti koji su za to i plaćeni po korištenju. Korisnici aplikacije mogu izabrati sviđa li im se ili ne glazba koju Mubert stvara kako bi aplikacija razumjela navike i prilagodila se ukusu korisnika.

Izvršni direktor Muberta Paul Zgordan objašnjava: “Želimo spasiti radna mjesta glazbenika, ali na svoj način”, ali je i dodao: “Ne postoji ChatGPT za glazbu jer je glazba složenija. Za sada tehnologija nije spremna.”

[Via: Reuters]

Load the next article
Loading...
Loading...