Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Čarobne gljive mogle bi biti učinkovite poput većine uobičajenih antidepresiva

Novo istraživanje pokazuje koliko psilocibin može biti obećavajuć za liječenje depresije

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 22 April 2021
Čarobne gljive mogle bi biti učinkovite poput većine uobičajenih antidepresiva

Proučavanja psihodelije pokazala su da bi aktivni sastojak čarobnih gljiva mogao biti učinkovit tretman za depresiju. Naime, rezultati druge faze malog kliničkog ispitivanja pokazali su da su dvije doze psilocibina jednako djelotvorne kao i uobičajeni antidepresiv Escitalopram.

Dr. Robin Carhart-Harris, voditelj centra za istraživanja psihodelije na Imperial Collegeu u Londonu, rekao je za The Guardian: “Mislim da je pošteno reći da rezultati daju nadu da postoje perspektivni alternativni načini liječenja depresije.” Rekao je i da dok Escitalopram pomaže u smanjenju razine stresa, psihodelija je više oslobađanje misli koje, vođene psihoterapijom, donose pozitivne ishode.

Pročitajte i ovo: Madlib - Da nisam uzimao gljive, još bih se bavio samo hip hopom”

Međutim, dr. Carhart-Harris je upozorio da se konzumiranju gljiva u te svrhe treba pristupati oprezno, a ne po “uradi sam” principu. “To bi bilo štetno. Čvrsto vjerujemo da je komponenta psihoterapije jednako važna kao i djelovanje gljiva.”

U šestomjesečnom ispitivanju vrijednom 1 milijun funti testirano je 59 odraslih osoba s umjerenim do teškim depresivnim poremećajima. Njih 30 je dobilo dvije doze od 25 mg psilocibina u razmaku od tri tjedna - dozu dovoljno visoku da proizvede “čarobna” iskustva, dok je njih 29 dobilo “neaktivne” doze. Svaku sesiju koja je uključivala trip od tri do četiri sata nadzirala su dva stručnjaka za mentalno zdravlje. Svi su sudionici dan nakon toga dobili psihološku terapiju. Nalazi su pokazali da je za 57 posto pacijenata iz skupine s visokim dozama smatrano da su u remisiji od depresije nakon šest tjedana.

Iako je ovo jedan od najsnažnijih dokaza do sada koji pokazuje da se psihodelici mogu koristiti za liječenje depresije, trebat će mnogo više podataka prije nego što se mogu koristiti van istraživanja.

Load the next article
Loading...
Loading...