Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Čarobnim gljivama protiv depresije

Mogu pomoći oštećenim moždanim stanicama

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 7 July 2021

Novo istraživanje otkrilo je da čarobne gljive mogu biti učinkovite u liječenju depresije, a aktivni sastojci pomažu u jačanju oštećenih moždanih stanica. Tijekom testiranja na miševima, jedna je doza potaknula moždane stanice, inače često oštećene u bolesnika s depresijom, a pozitivni učinci zabilježeni su odmah. Postoji nada da istraživanje može doprinijeti učinkovitijem liječenju mentalnih bolesti.

Pročitajte i ovo: Čarobne gljive mogle bi biti učinkovite poput većine antidepresiva

Govoreći o studiji, autor i profesor Alex Kwan rekao je: “Ne samo da smo zabilježili porast broja neuronskih veza za 10%, već su oni u prosjeku bili oko 10% veći - pa su samim tim bili i jači.” Studija, koju je objavio Neuron, pokazala je da dendritična kralježnica, često oštećena i smanjena stresom i depresijom, povećava gustoću.

To je još jedna u nizu studija koje se bave učinkovitošću rekreativnih droga u liječenju mentalnih bolesti. Imperial College London otkrio je ranije ove godine da je psilocibin bio učinkovitiji antidepresiv od escitaloprama kada je testiran na 59 pacijenata. Kwan je rekao da je “bilo pravo iznenađenje vidjeti takve trajne promjene od samo jedne doze psilocibina. Te nove veze mogu biti strukturne promjene koje mozak koristi za pohranu novih iskustava”, objasnio je. DMT, ketamin i brojni drugi rekreativni lijekovi također su utvrđeni kao učinkoviti u liječenju mentalnih bolesti.

Load the next article
Loading...
Loading...