Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Genetski kod virusa COVID-19 transformiran u ambijentalnu glazbu

“Svaka nota u melodiji dio je step-by-step uputa koje virus koristi kako bi napravio više kopija sebe.”

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 17 December 2021
Genetski kod virusa COVID-19 transformiran u ambijentalnu glazbu

Genetski kod COVID-a pretvoren je u skup pjesama koje su dostupne za posjedovanje kao NFT. Iza data projekta stoji Viromusic koji je kreirao ambijentalnu glazbu, napravljenu korištenjem “genetskog slijeda unutar Coronavirusa”.

Koristeći tehniku zvanu DNA Sonification, melodija u pjesmama je u potpunosti izvedena iz virusne sekvence. Svaka nota u melodiji dio je step-by-step uputa koje virus koristi kako bi napravio više kopija sebe.” Dodali su kompilacijske instrumente kao što su violončelo i bas kako bi finalizirali zvuk. Inače, do sada je napravljeno 10.000 pjesama koje koriste genetiku i to u velikom rasponu glazbenih žanrova.

Pjesme su dostupne na platformi Rarible kao NFT s početnom cijenom od 0,07 Ethereuma, što je negdje oko 1800 kuna. Vlasnicima se daju pojedinosti o njihovoj specifičnoj pjesmi, uključujući koji dio genetske sekvence COVID-a odgovara kodu korištenom u pjesmi, kao i opis za što taj gen služi u virusu.

Prema NME-u, iz Viromusica kažu: “Niti jedna nota nije izmijenjena - to je izravni glazbeni prikaz virusnog koda. Ideja za ovu kolekciju rodila se iz strahopoštovanja prema ljepoti u životnom kodu. Nadamo se da će ovaj projekt pomoći u podizanju svijesti da se čak i virus koji je sposoban nanijeti takvu bijedu u osnovi temelji na istom kodu kao i svako živo biće na zemlji. Mislili smo da bi bilo zanimljivo uzeti ovaj kod i natjerati ga da svira glazbu. Nadamo se da će vam to biti jednako zanimljivo i provokativno kao i nama.”
Valja spomenuti i da je od lansiranja ranije ovog mjeseca, prodan je tek jedan NFT.

Neke od pjesama možete poslušati u nastavku.

Load the next article
Loading...
Loading...