Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Malta postaje prva članica EU koja će lagalizirati kanabis

Švicarska, Luksemburg, Nizozemska i Njemačka također planiraju legalizaciju

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 15 December 2021
Malta postaje prva članica EU koja će lagalizirati kanabis

Malta će ovog tjedna postati prva europska zemlja koja će legalizirati osobni uzgoj i posjedovanje kanabisa. Pridružuje se tako brojnim europskim zemljama u valu reforme zakona o kanabisu. Za osobe starije od 18 godina, posjedovanje do sedam grama kanabisa bit će legalno, kao i uzgoj do četiri biljke kanabisa kod kuće te skladištenje do 50 grama osušenog kanabisa.

Zastupnik Owen Bonnici, resorni ministar, rekao je za Guardian da bi zakon trebao biti donesen do ovok vikenda. Izjavio je i da, iako njegova administracija nije htjela poticati korištenje rekreacijskih droga, nema dokaza da je upotreba kanabisa znači i prijelaz na jače droge.

Pročitajte i ovo: Izgleda da će Njemačka legalizirati kanabis

Očekuje se da će odluku Malte, kao najmanje države članice EU-a, pratiti i druge europske države tijekom 2022. godine. Nakon izjava vlada Švicarske, Luksemburga i Nizozemske i Njemačka je otkrila da radi na uspostavljanju pravno reguliranog tržišta kanabisa. Italija planira glasovanje, a Kanada, Meksiko i 18 američkih država već su donijele slične zakone.

Bonnici je rekao i ovo: “Sada se donekle shvaća da je žestoki pristup prema konzumentima kanabisa bio nerazmjeran, nepravedan i da je nanio mnogo patnje ljudima koji vode uzoran život. Ali činjenica da koriste kanabis za osobne potrebe stavlja ih u ralje kriminala”.

Svrha ovog zakona je omogućiti “ravnotežu između slobode pojedinca u ograničenoj i odgovornoj osobnoj upotrebi kanabisa i drugih društvenih zahtjeva”. Izvorno je također postojala rasprava među zastupnicima o tome treba li postojati ograničenja količine THC-a dostupnog u kanabisu - iako su se na kraju odlučili protiv ideje jer su shvatili da bi tako mogli “stvoriti novo tržište za crno tržište”.

Nakon podnošenja niza prigovora na plan legalizacije, malteška oporbena Nacionalna stranka pokušala je uvjeriti Parlamentarni odbor za peticije da održi saslušanje, ali je predsjednik vijeća prošlog tjedna odbio zahtjev.

[Via: Guardian and Marijuana Moment]

Load the next article
Loading...
Loading...