Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Preminuo je Dave Smith, vodeći synth pionir i tvorac legendarnog Propheta

Godine 1974. osnovao je tehnološku tvrtku Sequential sa sjedištem u Kaliforniji koju je kasnije kupila Yamaha

  • Mixmag I Foto: SEQUENTIAL
  • 7 June 2022
Preminuo je Dave Smith, vodeći synth pionir i tvorac legendarnog Propheta

Vodeći synth pionir i tvorac legendarnog sintisajzera Prophet, Dave Smith, preminuo je u 72. godini. Vijest o smrti objavila je njegova tvrtka Sequential dodajući da su ostali “slomljenog srca”. Uzrok smrti za sada nije naveden. “Slomljeno nam je srce; donekle nas tješi što je bio na putu radeći ono što je najviše volio u društvu obitelji, prijatelja i umjetnika,” izjavili su iz Sequentiala.

Smith je bio poznat po svom pionirskom radu sa sintesajzerima i kao jedan od autora MIDI-ja. Godine 1974. osnovao je tehnološku tvrtku Sequential sa sjedištem u Kaliforniji koju je kasnije kupila Yamaha 1987. U sklopu Sequentiala, Smith je nastavio stvarati kultnu i omiljenu opremu uključujući Prophet-5, prvi programabilni polifoni analogni sintisajzer, i MIDI sučelje koje će se koristiti globalno i oblikovati daljnje inovacije elektroničke glazbene opreme tijekom 1980-ih.
Smith je blisko surađivao s kolegom inženjerom Chetom Woodom i osnivačem Rolanda Ikutarom Kakehashijem na stvaranju sintisajzera, drum machinea i MIDI sintisajzera kao što je Prophet 600.

“Dave Smith je preminuo, a ja sam iskreno shrvan i bez teksta. Kakav genijalan pionir i ljubazna osoba. Potpuni gubitak za synth tehnologiju i sound dizajn. RIP Dave, zauvijek ćeš živjeti u našim srcima i našoj glazbi”, poručio je Maceo Plex na Twitteru.

Brojni glazbenici i Smithovi prijatelji odali su počast pokojnom pioniru na društvenim mrežama, a među njima su i Duran Duran, Flying Lotus, Kenny Larkin, Massive Attack i Hot Chip, kao i tvrtke uključujući kao što su Ableton i NTS.

Load the next article
Loading...
Loading...