Menu
Home Novosti Menu
Novosti

David Bowie dobio novu stalnu izložbu u Londonu

Stalni postav bit će smješten unutar David Bowie Center for the Study of Performing Arts u Olimpijskom parku Queen Elizabeth u istočnom Londonu

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 2 March 2023
David Bowie dobio novu stalnu izložbu u Londonu

V&A izložba 'David Bowie Is...' bit će pretvorena u stalni postav u novom prostoru u Londonu. Izložba sadrži arhivu od više od 80 tisuća predmeta s Bowiejevih nastupa, kao i videa i općenito iz karijere, a moći će se posjetiti u novom David Bowie Center for the Study of Performing Arts u V&A prostoru East Storehouse, koji se nalazi u londonskom Olimpijskom parku kraljice Elizabete.

Izložba je prvi put bila postavljena 2013., a njezino pretvaranje u stalnu zbirku omogućila je donacija od 10 milijuna funti od Zaklade obitelji Blavatnik i Warner Music Groupe, dok je kolekcija poklonjena V&A-u od strane Bowiejeve zaklade. Izložba bi za javnost trebala biti otvorena 2025. godine.

Direktor V&A-a, dr. Tristram Hunt, je rekao: “David Bowie bio je jedan od najvećih glazbenika i izvođača svih vremena. V&A je oduševljen što postaje čuvar njegove nevjerojatne arhive i što je može otvoriti javnosti. Bowiejeve radikalne inovacije u glazbi, kazalištu, filmu, modi i stilu – od Berlina preko Tokija do Londona – nastavljaju utjecati na dizajn i vizualnu kulturu te nadahnjuju kreativce od Janelle Monáe preko Lady Gage do Tilde Swinton i Rafa Simonsa. Naš novi centar za razne zbirke, V&A East Storehouse, idealno je mjesto za stavljanje Bowiejevog rada u dijalog s kolekcijom V&A koja obuhvaća 5000 godina umjetnosti, dizajna i izvedbe. Najdublje zahvaljujem David Bowie Estateu, Blavatnik Family Foundationu i Warner Music Groupu na pomoći da ovo postane stvarnost i na pružanju nove knjige izvora za sve Bowieje sutrašnjice.”

I zaklade Davida Bowieja priopćeno je da “s Davidovim životnim djelom koje je postalo dio nacionalnih zbirki Ujedinjenog Kraljevstva, on zauzima mjesto koje mu pripada među mnogim drugim kulturnim ikonama i umjetničkim genijima”.

Load the next article
Loading...
Loading...