Menu
Home Novosti Menu
Intervjui

Dekonstrukcija: Vedritunes

Donosimo intervju s producentom, autorom izdanja koje je prvo na našoj redovnoj ljestvici najboljih regionalnih house produkcija

  • Ela Radić I Foto: Press
  • 28 July 2021
Dekonstrukcija: Vedritunes

U lipanjskom izdanju najboljih regionalnih house produkcija, na prvom se mjestu našlo izdanje “Love Tool Direct (Evo Stizhem)” iza kojeg stoji Vedritunes. Ovo mu je prvi put da se našao na našoj listi i odmah je zasjeo na prvo mjesto! Dolazi iz Metkovića, producent je elektroničke glazbe, nerijetko snima i svoje vokale a kako je nastalo aktualno izdanje možete pročitati u intervjuu u nastavku.

m: Odakle ideja za ovo izdanje? Koliko dugo se “kuhalo”, što je bila inspiracija?

V: Ideja, kao i svaka druga, je da odeš u studio, ukopčaš se i kreneš sa procesom. Nešto će se sigurno dogoditi. Paradoks je bio u tome da se odlazak u studio nije dogodio, nego sam kod kuće otvorio laptop da nešto samo započnem prije nego odem na odmor. U par sati sam imao gotovo sve za “Love Tool Direct”, a po povratku sam otišao smixati i snimiti do kraja. Što se tiče inspiracije, ona je svuda oko mene - ljudi, mjesta, glazba koju sam negdje i nekada čuo, nečiji DJ set, duhovnost, priroda, emocije...

m: Koje produkcijske alate si koristio za “Love Tool Direct”?

V: Skoro svi elementi su nastali u DAW-u, osim vokala. Vrlo jednostavna priča sa perkusijama čiji sam komadić od četiri takta ranije rippao sa jednog vinila i sada ubacio u audio kanal kao loop. Tu sam već imao stotinu glazbenih ideja za nastavak, jer su bongosi zaigrani, ritmični i samo je pitanje kuda ćeš nastaviti to putovanje. Tanak sa vremenom hvatao sam se za prvu dobru kombinaciju kicka i synth bassa. Uz malo popratnog suptilnog zujanja na još jednom mono synth zvuku, a u kombinaciji sa igrom na efektima (reverb, delay, chorus), već sam dobio jasniju sliku kako bi mogla izgledati stvar. Bio je dovoljan još jedan session za aranžman, mix i sve je bilo spremno za recording.

m: Izdanje je izašlo na Dobar House labelu s kojim i nače surađuješ. Kako je došlo do vaše suradnje i koliko je inače teško naći dobrog izdavača za izdanje, nekog tko zna točno što želiš?

V: Primjećujem mlade i kvalitetne producente u cijeloj regiji kojima se danas ostvaruju snovi po tom pitanju, više nego ikada prije. Možda danas i nije tako teško naći izdavača kojem će se svidjeti glazba koju radiš. Ipak, ja sam teško, gotovo nikako pronalazio izdavače koji su meni bili uzoriti. Ako bih uopće dobio povratni mail, to bi bila odbijenica. To je bio jedan od motiva za Delta Swamp Music - podizanje vlastite etikete kako bih mogao nesmetano improvizirati, igrati se, učiti i uživati. Ponekad ni sam ne znam što želim od glazbe, pa ne mogu ni od drugoga očekivati rješenje.

Dobar House label iz Zagreba, točnije njegov osnivač i vlasnik Tom Bug, mi se javio sa idejom da napravimo reizdanje, da damo još gaina cijelom EP-u jer je on smatrao da pjesma ima još potencijala. Ja nisam imao ništa protiv i ovom prilikom mu se još jedan put zahvaljujem. Vjerujem da bismo mogli opet zapakirati EP u budućnosti.

m: Zanimljivo je da se u tvojim produkcijama čuje i tvoj vokal. Kako to da si se odlučio sam pjevati a ne, kako to najčešće bude, angažirati nekog pjevača? Osim toga, pjevaš i na hrvatskom, što je također, na žalost, neuobičajena praksa naših producenata. Što je tebe motiviralo za taj potez?

V: Glazba koju radim i način na koji je radim ne zahtjeva puno pjevanja. Tu i tamo se nešto izgovori, pjevuši, vikne, ali to je to. Volim koristiti vokal, ali nastojim ga koristiti efektivno, kao instrument, poslati neku poruku ili vibru. Na “Love Tool Direct” mi se možda malo 'omaklo' pa sam izgovorio više od jedne rečenice. Na kraju je ispalo fora. Imao sam super vokalnih suradnji nekada prije i nije isključeno da će ih biti opet.

Čini se da je u elektroničkoj glazbi engleski jezik najviše zastupljen. S druge strane, kakvih divnih izdanja imate na raznim, čak i manje rasprostranjenim svjetskim jezicima! Igrao sam na tu kartu - neobičnosti i autohtonosti.

m: Tvoje produkcije nisu žanrovski određene. Ipak, postoji li neki žanr koji ti je najdraži, najbliži?

V: Ha, teško pitanje. Mogu reći općenito, da paralelno radim sporiju i bržu glazbu, a sve ostalo kombiniram. Netko će reći da je moja produkcija deep, netko će reći acid, netko house... Ne mogu se odlučiti za jednu karakteristiku na uštrb druge. Sve je to u granicama house/techno/disco/electronice.

m: Ovo je prvi put da se nalaziš na Mixmagovoj listi najboljih izdanja i odmah si zasjeo na prvo mjesto. Koliko ti znači podrška scene i kolega?

V: Biti negdje u Top 10 je za mene odveć uspjeh, ali 1. mjesto uistinu nisam očekivao i nekako me 'zadužuje' da moram i dalje raditi dobro. Hvala svima na sjajnim komentarima i feedbacku kojeg dobivam češće u zadnje vrijeme - to je ono što me najviše motivira i inspirira da radim sve više. Nema veće nagrade od toga!

m: Koji su daljnji planovi?

V: Za početak bi bilo dobro vratiti se u studio i završiti započete projekte. Ljeto je, pa smo se malo opustili, ali uskoro stiže nova glazba!

Load the next article
Loading...
Loading...