Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Novi dokumentarni film '8 Bar' istražuje uspon grimea

U filmu Ewena Spencera pojavljuju se Skepta, Jammer, D Double E i Kano

  • Mixmag
  • 29 August 2023
Novi dokumentarni film '8 Bar' istražuje uspon grimea

Izašao je novi dokumentarac koji istražuje uspon grimea. '8 Bar: The Evolution of Grime' najnoviji je projekt fotografa i redatelja dokumentarnih filmova, Ewena Spencera. Kao fotograf, Spencer je usredotočen na mlade i supkulture Ujedinjenog Kraljevstva, a već je zabilježio grime scenu u svojoj knjizi 'Open Mic: The Albany Anthology'.

Revidirajući grime u ovom novom dokumentarcu, Spencer predstavlja zvijezde scene uključujući artiste kao što su Skepta, Kano, Dizzee Rascal, Jammer, D Double E, Slimzee i DJ Target. Priča je ispričana kroz ekskluzivne intervjue i arhivske snimke koje prikazuju piratske radio postaje, podrumske rejvove ali i nastupe na, primjerice Glastonburyju.

Sinopsis filma glasi: “Grime. Nazvali su ga "punk rockom mlade crne djece". Žanrom koji radio postaje ne bi puštale. Glazbom koju labeli nisu znali prodati. Ali grime se ne može zaustaviti.” Dalje navode: “Sa stihovima koji paraju bubnjiće i sinkopiranom elektronikom koja udara u prsa poput malja, grime je bio proizvod društvenih nemira, urbane kulture i obespravljene mladeži u Ujedinjenom Kraljevstvu ranih 2000-ih. Nije samo našao publiku – uzeo ju je u borbi uz backbeat, krv i metke. Danas je grime u porastu popularnosti diljem svijeta i uvelike je utjecao na underground glazbu, no malo tko zna nastanak ovog žanra.”

U nastavku pogledajte trailer '8 Bar' a cijeli dokumentarac možete provjeriti na BBC iPlayeru.

Load the next article
Loading...
Loading...