Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Predstavljamo ovogodišnji Elevate Festival: Tranzicija

Osamnaesto izdanje festivala na rasporedu je od 13.-17. srpnja u Grazu

  • Mixmag Adria I Foto: Hadley Hudson, Alex Dobrev, Anja Weber/press
  • 4 July 2022
Predstavljamo ovogodišnji Elevate Festival: Tranzicija

Elevate Festival je godišnji festival koji se održava oko Schloßberga u Grazu, Austrija a cilj mu je stvoriti bolje razumijevanje najvažnijih pitanja našeg vremena te raspravljati o revolucionarnim alternativama, inovativnim projektima i raznim inicijativama u području civilnog društva, društvenih pokreta i predanog aktivizma. Elevate spaja suvremenu glazbu, umjetnost i politički diskurs a svake godine od svog prvog izdanja 2005. godine ima i određeno temu oko koje se bazira program a ove godina ta tema je - Tranzicija.

GLAZBENI PROGRAM
Pet festivalskih dana, od 13. do 17. srpnja 2022., nudi priliku za upoznavanje novih i inovativnih sadržaja. Uz naprednu suvremenu umjetnost i uzbudljiv diskursni program, mješavina koncerata i klupskog glazbenog programa unutar Schlossberga u Grazu ponovno će biti u središtu festivalskih događanja. Glazbeni program uključuje berlinsku ikonu performansa Peaches (na slici), koja će posjetiti Elevate u sklopu svoje turneje "The Teaches of Peaches" - Anniversary Tour, zatim njemačke pionire Krautrocka Faust, ukrajinsku repericu Alyonu Alyonu, talijansku skladateljicu i glazbenicu Caterinu Barbieri - jednu od najhvaljenijih modularnih synthesizer artistica u svijetu - kao i kultni američki bend The Brian Jonestown Massacre koji će održati posljednji ovogodišnji koncert u Orpheumu u Grazu. Osim fokusa na koncerte uživo i eksperimentalnu glazbu, Elevate Club program u petak i subotu u srcu Schlossberga u Grazu predstavit će najrazličitije aktove elektronske plesne glazbe. Od futurističkih dancefloor stvari, preko organskih atmosferičnih ritmova do ukrajinskog rapa, za svakog po nešto. Raznovrstan presjek domaće glazbe može se doživjeti na svim pozornicama festivala, dok je nedjelja rezervirana za šareni spoj koncerata uživo i DJ setova tijekom dana u Parkhouseu, kojem se može prisustvovati besplatno.

Alyona Alyona

DISKURS PROGRAM
Otvaranje festivala u srijedu, 13. srpnja 2022. u Lesliehofu u četvrti Joanneum označit će početak četiri dana diskursa s raspravama, predavanjima i projekcijama filmova u Heimatsaalu Volkskundemuseuma. Za uvodno predavanje angažirana je njemačka autorica bestselera i istraživačica transformacije Maja Göpel. Uz festivalsku temu Tranzicija, raspravljat će se o raznolikim tematskim kompleksima kao što su psihološki resursi, digitalni i mrežni aktivizam, geopolitika i ekonomija u odnosu na nužne i moguće promjene kao i oblikovanje tranzicija. Novo mjesto za diskursni program festivala bit će Heimatsaal sa svojim zaštićenim zidovima u Volkskundemuseumu u Paulustoru. Osim svog središnjeg položaja, Heimatsaal sa svojim susjednim vrtom nudi opuštenu atmosferu. Kao i obično, diskursna događanja festivala bit će otvorena za javnost, besplatno. Osim međunarodne perspektive, ponudit će se jake lokalne reference i prilika za umrežavanje s govornicima i inicijativama. Artist Talks s dvoje headlinera glazbenog programa - Peaches i Alyona Alyona - bit će most između diskursa i umjetničke hemisfere festivala. Transformacijska psihologinja Irina Nalis bit će gošća kustosica i pojačanje sadržaja diskursnog tima. Na temelju uvjerenja da je tolerancija dvosmislenosti ključna sposobnost za oblikovanje našeg vremena i budućnosti, ona poziva na djelomično kontradiktorna stajališta o društvu, digitalu i gospodarstvu.

Maja Göpel

PROGRAM ELEVATE ARTS
Od multimedijskih okruženja i holističkih iscjeljujućih izvedbi do prostornih zvučnih djela, postoji mnogo toga za otkriti u umjetničkom dijelu festivala. U Mauzoleju se može istraživati elektro-akustične skladbe mnogih uzbudljivih umjetnika, koje će biti prostorizirane kroz tri različita višekanalna zvučna sustava. Utrumque – duo profesora IEM-a Gerharda Eckela i istraživača EMS-a Ludviga Elblausa razvili su “Work“, interaktivnu instalaciju koja će se čuti u Forum Stadtparku i izvan njega putem razglasa u parku. Festivalski program i dalje uključuje instalaciju “Music for Elevators“ koju je izradio Brian Eno u dizalu Schlossberga u Grazu.

Ulaz na umjetnički program je besplatan!

Load the next article
Loading...
Loading...