Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

EU glasovanje zahtijeva od streaming platformi pravedniju plaću za glazbenike

Glasanje adresira potrebu za regulacijom u sektoru streaminga i nastoji pružiti veću vidljivost umjetnicima, pogotovo onim nezavisnim i u usponu

  • Mixmag I Foto: Pixabay
  • 23 January 2024
EU glasovanje zahtijeva od streaming platformi pravedniju plaću za glazbenike

Članovi Europskog parlamenta (MEPS) glasali su za provedbu novog pravnog okvira kako bi se osiguralo da streaming platforme poštenije plaćaju glazbenike. Glasanje se odvilo 17. siječnja, a velika je većina podržala odluku (532 glasa za, 61 protiv i 33 suzdržana). Glasanje je adresiralo potrebu za regulacijom u sektoru streaminga i nastoji pružiti veću transparentnost kompenzacije i vidljivosti umjetnika.

Trenutno EU nema posebne zakone ili propise koji se primjenjuju na industriju streaminga, usprkos širokoj upotrebi takvih platformi. Streaming sada čini 67% globalnog prihoda glazbenog sektora, s godišnjim prihodom od 22,6 milijardi dolara.

Prema oglasnom biltenu europskog parlamenta, zastupnici su pronašli tri glavna problema: nepravedna raspodjela prihoda, neravnoteža vidljivosti između popularnih umjetnika i onih koji se tek probijaju te nedostatak propisa oko AI-a. Pokazalo se da prihodi pretežno idu glavnim labelima i nekolicini glavnih umjetnika, s tim da zastupnici ukazuju na nedostatak reprezentacije za manje uobičajene stilove i jezike.

Zastupnici su iskazali zabrinutost i oko činjenice da se umjetnike stavlja u situaciju da prihvate niže prihode ili da ih se uopće ne plaća, u zamjenu za veću vizilbilnost na streaming platformama, a zabrinuti su i oko transparentnosti korištenja AI-a u stvaranju glazbe i pitanja koja se odnose na autorska prava i pristanak (kao DeepFakes). Predloženi pravni okvir ima za cilj adresirati ta pitanja reformom trenutnih stopa autorskih prava radi poboljšanja plaća umjetnika. Također bi uključio mjere poput kvota za povećanje vidljivosti europskog rada i zahtijevao transparentnost oko upotrebe AI za sprječavanje nepoštenih praksi. Španjolski zastupnik u Europskoj službi Ibán García del Blanco rekao je: “Parlament daje glas europskim autorima, koji su u središtu tržišta streaminga glazbe. Kulturna raznolikost i osiguranje da su autori potpisani i pošteno plaćeni, uvijek nam je bio prioritet; zbog toga tražimo transparentnost u upotrebi algoritama i preporuka koje se koriste pri uslugama streaminga glazbe, kao i u njihovoj upotrebi AI alata, stavljajući europske autore u fokus”.

Iako je okvir ne-zakonodavni i neobvezujući, on znači apel Europskoj komisiji za provedbu propisa streaming platformi, kao i način da sektor streaminga glazbe bude pošteniji i raznolikiji.

(Via Independent)

Load the next article
Loading...
Loading...