Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Generacija Z kupuje više ploča od milenijalaca, doznaje novo istraživanje

15% ispitanika generacije Z reklo je da su kupili vinil u prošloj godini

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 16 October 2021
Generacija Z kupuje više ploča od milenijalaca, doznaje novo istraživanje

Novo istraživanje koje je provela MRC Data, podatkovna tvrtka koja pruža informacije o prodaji glazbe, otkrilo je da pripadnici generacije Z kupuju više vinilnih ploča od svojih kolega milenijalaca. 4.041 osoba u dobi od 13 i više godina ispitana je tijekom dva tjedna o glazbenim utjecajima, inspiracijama i kupnji, pri čemu je 15% ispitanika iz generacije Z tvrdilo da su kupili vinile u prethodnih 12 mjeseci. S druge strane, samo 11% milenijalaca reklo je da su kupili vinil u prošloj godini.

Pripadnici generacije Z su oni koji su rođeni između 1997. i 2015., dakle to su mladi dobne skupine u rasponu od 6-24 godine, 2021. godine. Pripadnici generacije Z su rasno i etnički raznolikiji od bilo koje druge generacije, a poznati su kao “digitalni nomadi” jer ne poznaju svijet prije digitalnog doba. Rečeno je da su na ovu generaciju radikalno utjecali trendovi koje vide na internetu.

Pročitajte i ovo: Generacija Z otkriva glazbu kroz video igrice

Smatra se da su veze između otkrivanja glazbe i videoigrica nastale kao rezultat kontinuirane suradnje između glazbenika i programera videoigara, s umjetnicima kao što su The Blessed Madonna, Solomun i Joy Orbison koji su nedavno imali sound cameo uloge u seriji Grand Theft Auto.

Prema podacima MRC-a, video igrice su odgovorne za 28% glazbenih noviteta generacije Z. Osim toga, društveni mediji odgovorni za 51% novih glazbenih otkrića, a TikTok čini 49% od ukupnog broja.

Load the next article
Loading...
Loading...