Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Znanstvenici vjeruju da su otkrili 'lijek' za gubitak sluha

Stručnjaci s Harvard Medical Schoola pronašli su način za regeneraciju stanica dlačica u uhu

  • Mixmag I Foto: Pixabay
  • 8 May 2023
Znanstvenici vjeruju da su otkrili 'lijek' za gubitak sluha

Tim stručnjaka s Harvard Medical Schoola navodno je otkrio “revolucionarno” rješenje za gubitak sluha. Znanstvenici vjeruju da su identificirali “koktel” molekula sličnih drogama koje mogu regenerirati stanice dlačica unutar naših ušiju koje nam omogućuju da čujemo. Kao što je prvi izvijestio Proceedings of the National Academy of Sciences, razvoj znači reprogramiranje molekula sličnih lijekovima za regeneraciju kohlearne dlake što u konačnici znači poboljšavanje sluha.

Studija dalje tvrdi da je ovo otkriće “sveti gral” gubitka sluha i da bi trebala biti temelj za buduća klinička ispitivanja. “Ova su otkrića iznimno uzbudljiva jer je kroz povijest područja gubitka sluha sposobnost regeneracije stanica dlačica u unutarnjem uhu bila sveti gral”, rekao je Zheng-Yi Chen, izvanredni profesor HMS-a, u izjavi. “Sada imamo koktel sličan lijeku koji pokazuje izvedivost pristupa koji možemo istražiti za buduće kliničke primjene.” Chenov tim prethodno je testirao studiju na miševima kada je otkriveno da mogu natjerati stanice da se dijele i razviju karakteristike stanica kose.

Korištenjem molekula koje se nazivaju “male interferirajuće RNA-e” (siRNAs), tim je uklonio gene koji su omogućili rast stanica dlačica u unutarnjem uhu. “Razmislite o kočnici dok vozite automobil”, objasnio je Chen. “Ako je kočnica uvijek uključena, ne možete voziti. Pronašli smo male interferirajuće RNA-e koje bi mogle ukloniti kočnicu u ovom genetskom putu.” Prije testiranja liječenja na ljudima prvo će se provesti ispitivanja na većim životinjama.

Load the next article
Loading...
Loading...