Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

In memoriam: Amp Fiddler

Detroitski pionir funka i elektronike radio je s Moodymannom, Funkadelicom i Princeom

  • Mixmag I Foto: Facebook Amp Fiddler
  • 19 December 2023
In memoriam: Amp Fiddler

Detroitski pjevač i tekstopisac Amp Fiddler preminuo je u dobi od 65 godina. Umjetnik je bio poznat po svom pionirskom radu u žanrovima funka, soula i elektronske glazbe - radeći s Moodymannom, Jamiroquaijem, Princeom, Theom Parrishom i J Dillom.

Uzrok Fiddlerove smrti ostaje nepoznat, no već je neko vrijeme patio od lošeg zdravlja - početkom ovog mjeseca pokrenuto je prikupljanje sredstava kako bi se smanjili troškovi njegovih medicinskih računa. Ovo prikupljanje sredstava također je uključivalo dva događaja koja su se prošlog tjedna održala u prostorima Marble Bar i Spot Lite u Detroitu s postavom koju su činili Dez Andrés, Monica Blaire, R&B tekstopisci Bevlove i Britney Stoney, rezidenti Spot Litea Vincent Patricola i Mike Clark i drugi.

Prošle godine umjetnik, pravim imenom Joseph Anthony Fiddler, podvrgnut je operaciji zbog nepoznatog stanja i proveo je mjesece u bolnici. U to je vrijeme pokrenuta GoFundMe stranica kako bi se “podržalo njegovo daljnje ozdravljenje dok se vraća na pozornicu”, što je prikupilo 78.000 dolara.

Prema Detroit Metro Timesu, Fiddler se suočavao sa zdravstvenim izazovima i dugim oporavkom od operacije. Fiddlerova smrt objavljena je ranije danas iz raznih izvora, uključujući Faith Fanzine koji je podijelio na Twitteru: “Tužni smo što je Amp Fiddler preminuo. Kralj nove ere Detroit Soula. POČIVAO U MIRU”.

U 70-ima Fiddler se pridružio soul grupi Enchantment prije nego što se pridružio Parliamentu Georgea Clintona i Funkadelicu svirajući klavijature otprilike jedno desetljeće. U razgovoru za Mixmag 2017., rekao je: “George [Clinton] is shiiiiiit! On je moj najveći glazbeni heroj. Za funk glazbenika u Detroitu, ultimativni nastup bio je svirati u Parliament-Funkadelic. Bio sam fanatik i producirao sam za svoju djevojku u to vrijeme. Odnijela je neke demo snimke Georgeu, svidjeli su mu se i htio je da se vratim i odradim nekoliko sesija s njim." Kao solo umjetnik, Fiddler je potpisao ugovor s diskografskom kućom Moodymanna, Mahogani Music gdje je 2017. objavio svoj posljednji album 'Amp Dog Knights'.

Prisjetio se u tom istom intervjuu za Mixmag kad je prvi put sreo Moodymanna (pravog imena Kenny ‘Moodymann’ Dixon Jr): “Ja i moj brat Bubz [basist] smo bili na nekoliko pjesama, a na sesiji je bio jedan tip zove Kenny. Vratili smo se u njegov studio i svirali s njim. Primijetio sam da ima ploču od Moodymanna. Pitao sam ga: 'Je li ovo još netko koga produciraš?' A on je rekao: 'Ne, to sam ja!' To je bilo oko 2003. Trebalo mi je nekoliko pjesama za moj debitantski album, 'Waltz Of The Ghetto Fly'. Kenny ima drugačiji proces: sirov je, ali me podsjetio na Georgea Clintona. Od tada smo prijatelji.”

Osim što je bio glazbenik, Fiddlar je također pokrenuo svoju školu glazbene produkcije u 80-ima pod nazivom Camp Amp, prvo u Los Angelesu, a zatim u Detroitu. Dok je vodio školu u Detroitu, poticao je lokalnu djecu da se uključe, a među njima su bili i J Dilla, Waajeed i Andrés.

U nastavku pogledajte kako Amp Fiddler nastupa uz Waajeeda u The Lab Detroit.

Load the next article
Loading...
Loading...