Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Istraživanje otkrilo da je upotreba MDMA-a pala u vrijeme lockdowna

S druge strane, prema izvješću EU-a, povećana je upotreba drugih droga

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 21 March 2022
Istraživanje otkrilo da je upotreba MDMA-a pala u vrijeme lockdowna

Novo izvješće agencije Europske unije za lijekove (EMCDDA) sa sjedištem u Lisabonu pokazalo je da bi zatvaranje noćnih klubova zbog lockdowna tijekom COVID-a moglo biti razlog za smanjenje upotrebe MDMA. Međutim, izvješće je pokazalo da unatoč tome što je upotreba MDMA u padu - droge kao što su kokain i kanabis zabilježile su porast u uporabi tijekom posljednjih nekoliko godina.

Studija je ispitala otpadne vode od gotovo 45 milijuna ljudi u 75 europskih gradova - od Barcelone do Osla. U svim otpadnim vodama ovih gradova došlo je do povećanja ostataka droga kao što su kokain, amfetamin, kanabis i metamfetamin. Međutim, MDMA nije bio toliko rasprostranjen u vodi kao u vrijeme prije COVID-a. EMCDDA je ovaj pad prevalencije pripisao nedostatku okruženja za zabave tijekom lockdowna, budući da se MDMA tradicionalno povezuje s klupskom kulturom.

Utvrđeno je da je gotovo dvije trećine gradova s podacima za 2021. i 2020. (38 od 58) prijavilo pad korištenja u 2021. kao i da su najveće količine MDMA pronađene u gradovima u Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Kako je izvijestio Reuters, direktor EMCDDA Alexis Goosdeel rekao je: “Rezultati pokazuju i porast i širenje za većinu proučavanih supstanci, znači da je problem droga i dalje sveprisutan i složen.”

Studija pokazuje da su droge ravnomjernije raspoređene po europskim gradovima, dok su prije postojali geografski obrasci u trendovima. Kokain je i dalje najrašireniji u gradovima zapadne i južne Europe, ali sve više prevladava u gradovima istočne Europe. Metamfetamin, povijesno koncentriran u Češkoj i Slovačkoj, sada se prijavljuje u više gradova po višoj stopi. Kanabis je doživio male ili nikakve promjene, budući da je korištenje kanabisa ostalo isto i prije i poslije lockdowna.

Izvješće UN-a iz 2021. pokazalo je da je opća upotreba droga u porastu, što se pripisuje povećanju problema kao što su siromaštvo i nezaposlenost.

Za više informacija posjetite web stranicu EMCDDA i ovdje pročitajte izvješće EU.

Load the next article
Loading...
Loading...