Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Nova studija otkriva da mikrodoziranje psihodelika može pomoći onima s ADHD-om

Mikrodoziranje čarobnih gljiva ili LSD-a moglo bi potaknuti “stabilnost” i “svjesnost”

  • Mixmag I Foto: Andres Campos/Pexels
  • 29 November 2023
Nova studija otkriva da mikrodoziranje psihodelika može pomoći onima s ADHD-om

Nova istraživanja otkrila su da mikrodoziranje psihodelika može pomoći osobama s ADHD-om. U studiji koju je proveo Odsjek za neuropsihologiju i psihofarmakologiju na Sveučilištu Maastricht, Nizozemska, novi podaci otkrivaju dobrobiti mikrodoziranja za osobe s tim stanjem.

Prema odjelu, odrasli s dijagnosticiranim ADHD-om općenito imaju nižu razinu svjesnosti, a NHS objašnjava da većina odraslih s tim stanjem ima problema s fokusiranjem i dovršavanjem zadataka, suočavanjem sa stresom i osjećajem nemira ili nestrpljivosti. Međutim, rezultati ove nove studije pokazali su da je više od 80% od gotovo 250 sudionika navelo da su prakticirali mindfulness. Studija je pokazala da su ljudi opetovano uzimali male količine nehalucinogenih psihodelika tijekom četiri tjedna, mjereći njihovu svjesnost i osobine ličnosti.

Rezultati glase: “Skoncentriranost na mindfulness, posebno opis i neosuđivanje unutarnjeg iskustva, povećana je, a neuroticizam je smanjen nakon 4 tjedna MD-a u usporedbi s početnom vrijednošću. Korištenje konvencionalnih lijekova i/ili postavljanje komorbidnih dijagnoza nije promijenilo učinke izazvane MD-om na mindfulness i osobine ličnosti nakon 4 tjedna”, dodaje se.

Cijelu studiju Zavoda za neuropsihologiju i psihofarmakologiju pročitajte OVDJE.

Load the next article
Loading...
Loading...