Search Menu
Home Novosti Menu
Moda

Kako je rave inspirirao modne trendove

Neonske boje, saten, mrežaste majice, baggy hlače, mom jeans, sve su to must have komadi

  • Roberta Novosel I Foto: Instagram
  • 10 October 2019

Počeci rave partija prvotno su se opisivali kao boemske zabave, a tek kasnije ih se povezuje sa ilegalnim partijima u engleskim gradovima. Pojavom ilegalnih rave partija počela se mijenjati moda, a glavni razlog tome bio je potraga za odjevnim komadima koji su pružali osjećaj komocije prilikom plesanja. Stoga ne ne čudi što su glavni izbor za večernji izlazak bile oversized kratke majice i baggy hlače. Ne samo da se promijenio stil odijevanja već je i cijela modna industrija dobila novu inspiraciju. Naime, svatko tko misli kako moda nema nikakvu povezanost sa glazbom nije ni svjestan koliko se lako modna industrija ušulja u naše ormare u skladu s našim glazbenim ukusom.

Tako je, recimo, modni dizajner John Galliano bio prvi koji je odlučio svoje revije popratiti elektroničkom glazbom, za koju je bio zadužen Jeremy Healy. Elektronička glazba sa ilegalnih partija preselila se tako na modne revije jer su i ostali dizajneri poput McQueena, modne kuće Kenzo i Marca Jacobsa odlučili da je acid house ono što će se odlično uklopiti uz tadašnje komade odjeće. Niz se nastavio godinama kasnije pa su Daft Punk, Jamie xx te mnoga druga velika imena pripremila posebne setove za predstavljanje novih kolekcija, o čemu smo pisali već ranije. Prisjetimo se i kolekcije Marca Jacobsa koja je predstavila pravu londonsku rave scenu sa komadima poput svilenih haljina u neonskim bojama, crop-topovima, čarapama iznad koljena na šarene prugice te baggy hlačama. Vodeće boje bile su one pastelne a lateks je bio jedan od ključnih materijala a rezultat je bila kolekcija koja predstavlja žene kao nježna, a opet tako opasna bića. Revija je bila popraćena klasikom Finger Inca “My House (Jack Had A Groove)”, a nakon završetka revije, after party se održao ni manje ni više nego na tajnoj underground lokaciji u Brookylnu.

(Marc Jacobs)

Marc Jacobs nije bio jedini koji je inspiraciju pronašao u rave modi pa je tako i Morecco svoje modele za reviju 2017. godine odjenuo u crop topove od satena, pripijene suknje sa izrezima te neonskim sjenilima na očima. Pridružio mu se i Cottweiler koji je izbacio kolekciju sa šiltericama i izblijedjelim efektom na sportskim komadima, osobito na jaknama koje su se tada počele nositi na potpuno nemarni način raskopčane.

(Cottweiler)

Povratak ovog razdoblja nosio je i poruku da svaki loš period ujedinjuje ljude, ali ih i nakon svega vraća u realnost sa kojom se moraju suočiti; usporedili su to sa izlaskom na partije odnosno, konzumiranjem ecstastya kad na podiju postoji samo ljubav i zajedništvo koje se nakon vikenda pretvara u surovu realnost, povratak na posao i ostale brige koje vikendom nestaju. Nakon zatišja od dvije godine, poznata modna kuća Burberry nas kolekcijom za sezonu 2019/2020. podsjeća da rave kultura jača sve više i više što možemo i sami primijetiti s obzirom koliko se elektronička glazba brzo širi i popularizira. Već samim dolaskom u Tate Modern, gdje je kolekcija predstavljena, posjetitelji su bili okruženi isječcima o rave sceni iz 90-ih godina kada je u Engleskoj vladala rave kultura, ali i započelo osnivanje mnogih velikih organizacija. Modeli su počeli šetati u oversized puf jaknama i sjajnim tajicama, bejzbol kapama te glomaznim tenisicama. Sve se to zaokružilo glomaznim torbama oko struka koje su jedan od najpopularnijih komada za izlaske. Ono što je Riccardo Tisci ovime htio poručiti je da danas ne postoji sloboda kao što je tada vladala te da je i dalje Britanija simbol dvaju kontrasta, s jedne strane postoje ustanove poput kraljevstva, a s druge ulični život.

(Burberry)

Buntovnički stil nije stao samo na revijama, štoviše sve je popularniji i u street fashionu. Današnje ulice ispunjene su mladima koji furaju komade iz 90-ih kao da sada proživljavaju to razdoblje. Neonske boje, saten, mrežaste majice, baggy hlače, mom jeans, sve su to must have komadi koji će se zasigurno još neko vrijeme zadržati na policama. Nije iznenađujuće da je rave kultura imala toliki utjecaj na modu jer i sam žanr techno postao jedan od najprodavanijih. Postavlja se samo pitanje, koje glazbeno razdoblje je iduće koje će donijeti potpuno nove modne trendove.

Load the next article
Loading...
Loading...